Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Mici și mari în zi de toamnă”

Vineri, la școala „Dimitrie Cantemir”

„Mici și mari în zi de toamnă”

Zâna Toamna, fiica cea bogată a bătrânului an, și-a etalat, vineri (29 octombrie 2010), toată bogăția-i de roade, în sala clasei a IV-a de la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea.

Pe două mese plasate în fața clasei, erau rânduite fructele și legumele proaspete ale toamnei, dar și borcanele cu compoturi, salate și murături. Pe jos, un covor de frunze, iar lateral, măria sa, stiuletele de porumb, cu haina-i zdrențuită, precum și balotul de paie...
La un semn, elevii clasei, deghizați în legume și verdețuri uriașe, supradimensionate, au inundat sala, însoțiți de învățătoarea lor, prof. Doina Lung. Vânăta, păstaia, roșia, cartoful, varza, morcovul, dovleacul... și-au prezentat povestea și compozițiile proprii, în versuri sau proză, în fața partenerilor de proiect, preșcolarii din grupele mari pregătitoare ale grădinițelor nr. 22, 25 și 46 (directori: Lidia Șandor-Costea, Marioara Ile și Rodica Ștef), însoțiți de educatoarele grupelor: Diana Michile, Tamara Murgui, Maria Jurec ( de la Grădinița nr. 22), Felicia Gui, Florina Simona Popa, Kozma Judit, Rozsnyai Monika (de la Grădinița nr. 25), Ana Pantea, Teodora Cicort, Chillik Hajnalka, Cseros Hajnalka și Zahui Agota (de la Grădinița nr. 46 și structura sa, Grădinița nr. 18).
La spectacol au luat parte și alte două personaje antologice, harnica furnică și maestrul greiere, care au dialogat în fața copiilor.
Lecția-spectacol despre toamnă a fost bine condusă de Doina Lung, care, din când în când, lansa provocări preșcolarilor, invitându-i la dialog, în recunoașterea și nominalizarea personajelor, în identificarea fructelor și legumelor, copoturilor și salatelor expuse pe cele două mese.
Activitatea a avut ritm și rimă, dar și o eficiență maximă datorită belșugului de materiale și produse naturale, având în vedere gândirea intuitiv concretă a preșcolarilor, deveniți școlari pentru circa două ore.
„Totul a îmbrăcat haina unei invitații sugestive”
La reușita activitate au participat cu mult drag și directorii școlii gazde, prof. Anca Teodora Codău și Szekely Erzsebet, care s-au arătat încântate de prestația elevilor dnei Doina Lung, dar și de drăgălășenia și deschiderea manifestate de partenerii de proiect; proiect care se derulează cu succes, an de an, cu grădinițele învecinate, dar nu numai.
„Vinerea trecută, dna învățătoare și elevii au fost oaspeții și invitații partenerilor de la Grădinița nr. 25, iar astăzi sunt gazde bune și grațioase pentru reprezentanții celor trei grădinițe. Cu siguranță, spectacolul și toată bogăția toamnei care a inundat sala de clasă au produs efectul scontat în mintea și sufletul preșcolarilor. Totul a îmbrăcat haina unei invitații sugestive, pregătind în același timp copiii pentru impactul cu școala, pentru satisfacerea curiozității, dar și mândriei lor de viitori școlari. Gândirea lor preponderent intuitiv concretă a fost alimentată și activată din plin în lecția-spectacol ținută cu măiestrie de doamna învățătoare Doina Lung, elevii săi fiind și artiști de primă mână, care alcătuiesc ansamblul folcloric „Mugurelul”. An de an, ei ne reprezintă cu cinste pe toate scenele locale, județene, naționale, dar și internaționale”, ne-a declarat doamna director, profesor Teodora Codău.
La despărțire, preșcolarii s-au pozat cu greierele și furnica, dar și cu alte personaje de marcă ale gazdelor. Nimeni nu a plecat cu mâna goală, pentru că școlarii au pregătit pentru fiecare un mic dar din bogăția toamnei.
Cu siguranță, preșcolarii vor povesti acasă câte au aflat și câte au văzut vineri  la Școala „Dimitrie Cantemir”. E și aceasta o excelentă modalitate de a-ți face reclamă și de a-i impresiona pe viitorii școlari. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Mici și mari în zi de toamnă”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:56 Ora de vară a Europei de Est