Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Epistaxisul

Sfatul medicului

Epistaxisul

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Epistaxisul, o problemă medicală frecventă, este de obicei minor, intermitent și apare mai frecvent în cursul iernii, în condițiile umidității scăzute și inflamației mucoasei nazale, datorită infecțiilor virale ale tractului respirator superior. În majoritatea cazurilor, epistaxisul este tratat la domiciliu, fără consultarea medicului. Epistaxisul sever, amenințător de viață, este o problemă rar întâlnită, la copilul normal, apărând, de obicei, la copiii spitalizați pentru suferințe de tip hematologic.
Cele mai frecvente cauze ale epistaxisului recurent sunt cele traumatice produse mai ales datorită „explorării” nasului cu degetul (obicei frecvent la copii), prin introducerea de corpi străini în fosele nazale, uscăciunea mucoasei nazale (datorită umidității scăzute), sângerările post-chirurgicale, deviația sau perforația de sept nazal. O altă cauză frecventă este lezarea mucoasei nazale iritate, ce se produce mai ales în cursul iernii, datorită aerului uscat și a rinofaringitelor supraadăugate. Bolile însoțite de tuse frecventă paroxistică se pot însoți, de asemenea, de epistaxis. Sângerările severe pot apărea în unele anomalii vasculare congenitale.
 Tratamentul epistaxisului este local și general. Majoritatea sângerărilor pot fi oprite de obicei după câteva minute prin compresia digitală a părților moi ale nasului, între index și degetul mare. Copilul va fi ținut pe cât posibil liniștit, pe un scaun sau pe un pat, cu trunchiul ridicat, cu capul împins înainte, pentru a se evita scurgerea sângelui posterior, în faringe, și pentru a scădea presiunea sanguină și congestia venoasă la nivelul nasului. Dacă sângerarea este abundentă, copilul se va simți, probabil, mai bine întins, cu fața în jos, astfel încât sângele să se scurgă în afară și nu în faringe.
 Ulterior, în epistaxisul necomplicat, tratamentul are ca scop creșterea umidității mucoasei nazale și reducerea traumatismelor. Lângă sistemul de încălzire din camera copilului se va plasa un umidificator (vaporizator); se pot folosi unguente cu antibiotice sau doar vaselină, ce se vor aplica la nivelul septului nazal, bilateral, de două ori pe zi, chiar de copil. Acestea vindecă ariile lezate și dau copilului ceva de făcut cu degetele. Dacă sângerarea nu se oprește la simpla presiune digitală, se poate încerca oprirea ei prin plasarea unui tampon de vată sub buza superioară care va comprima artera labială. Dacă presiunea locală se dovedește ineficientă, se pot aplica spray-uri nazale vasoconstrictoare. Dacă sângerarea persistă, prezentarea la medic este obligatorie.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:24:12 Ora standard a Europei de Est