Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Epistaxisul

Sfatul medicului

Epistaxisul

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Epistaxisul, o problemă medicală frecventă, este de obicei minor, intermitent și apare mai frecvent în cursul iernii, în condițiile umidității scăzute și inflamației mucoasei nazale, datorită infecțiilor virale ale tractului respirator superior. În majoritatea cazurilor, epistaxisul este tratat la domiciliu, fără consultarea medicului. Epistaxisul sever, amenințător de viață, este o problemă rar întâlnită, la copilul normal, apărând, de obicei, la copiii spitalizați pentru suferințe de tip hematologic.
Cele mai frecvente cauze ale epistaxisului recurent sunt cele traumatice produse mai ales datorită „explorării” nasului cu degetul (obicei frecvent la copii), prin introducerea de corpi străini în fosele nazale, uscăciunea mucoasei nazale (datorită umidității scăzute), sângerările post-chirurgicale, deviația sau perforația de sept nazal. O altă cauză frecventă este lezarea mucoasei nazale iritate, ce se produce mai ales în cursul iernii, datorită aerului uscat și a rinofaringitelor supraadăugate. Bolile însoțite de tuse frecventă paroxistică se pot însoți, de asemenea, de epistaxis. Sângerările severe pot apărea în unele anomalii vasculare congenitale.
 Tratamentul epistaxisului este local și general. Majoritatea sângerărilor pot fi oprite de obicei după câteva minute prin compresia digitală a părților moi ale nasului, între index și degetul mare. Copilul va fi ținut pe cât posibil liniștit, pe un scaun sau pe un pat, cu trunchiul ridicat, cu capul împins înainte, pentru a se evita scurgerea sângelui posterior, în faringe, și pentru a scădea presiunea sanguină și congestia venoasă la nivelul nasului. Dacă sângerarea este abundentă, copilul se va simți, probabil, mai bine întins, cu fața în jos, astfel încât sângele să se scurgă în afară și nu în faringe.
 Ulterior, în epistaxisul necomplicat, tratamentul are ca scop creșterea umidității mucoasei nazale și reducerea traumatismelor. Lângă sistemul de încălzire din camera copilului se va plasa un umidificator (vaporizator); se pot folosi unguente cu antibiotice sau doar vaselină, ce se vor aplica la nivelul septului nazal, bilateral, de două ori pe zi, chiar de copil. Acestea vindecă ariile lezate și dau copilului ceva de făcut cu degetele. Dacă sângerarea nu se oprește la simpla presiune digitală, se poate încerca oprirea ei prin plasarea unui tampon de vată sub buza superioară care va comprima artera labială. Dacă presiunea locală se dovedește ineficientă, se pot aplica spray-uri nazale vasoconstrictoare. Dacă sângerarea persistă, prezentarea la medic este obligatorie.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:25 Ora de vară a Europei de Est