Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O culegere de rețete reformiste, un material auxiliar și un film sumativ

Toamna se culeg și roadele proiectului

O culegere de rețete reformiste, un material auxiliar și un film sumativ

Miercuri (27 octombrie 2010), echipa de proiect a Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea (Nógrádi Márta, Erdei Georgeta, Kusnyer Vasile, Nagy Aurelia, Radu Florica, Pop Teodora... și Catona Valeria, în frunte cu managerul său, prof. dr. Ruben Filimon) a avut ultima reuniune de proiect „Gastro-reform”, în Ungaria, la Berettyóújfalu.

„Depus în ianuarie 2009 și semnat în ianuarie 2010, contractul proiect de parteneriat „Gastro-reform” s-a derulat, potrivit programului-cadru, aproape săptămânal, iar pe 31 octombrie, s-a încheiat, cu rezultatele scontate: o culegere bilingv de rețete culinare reformiste, un material auxiliar deosebit de prețios pentru clasele noastre de alimentație de la secția maghiară, un material în premieră, el nemaiexistând până acum, și nu în ultimul rând, un film sumativ, care cuprinde secvențele esențiale ale activităților derulate în perioada februarie - octombrie 2010”, ne-a declarat directorul colegiului, prof. dr. Ruben Filimon.
În sala festivă al liceului din Berettyóújfalu (Eötvös József Szakképzõ Iskola és Specialis Szakiskola”) directorii școlilor partenere, managerii de proiect și coordonatorii de proiect au analizat derularea proiectului, exprimându-și satisfacția pentru reușita lui, care se vede în produsele sale finale, dar nu numai, pentru că între cele două școli s-au mai derulat patru proiecte, finanțate de Primăria Oradea. Acesta este cuprins în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră Ungaria - România 2007 - 2013, program finanțat de Uniunea Europeană prin „Fondul European de Dezvoltare Regională”. Valoarea proiectului este de 123.799,60 de euro.
„Dar este foarte greu să derulezi un astfel de proiect, cu atâtea activități (săptămânal), când nu ai banii în avans și trebuie să te împrumuți (cu credite). Nici partenerii noștri nu au fost foarte încântați când au văzut că primăria lor nu-i sprijină, deși a fost foarte încântată când le-a propus acest proiect european. Nu i-a finanțat și au rămas cu buzele umflate. Pentru că s-au cheltuit circa 60-65.000 de euro (15 la sută cofinanțare, 13+2 contribuție proprie), autofinanțare și 85 la sută contribuția din fonduri europene”, după aprecierea doamnei profesor Georgeta Erdei.
Dar, partenerii sunt optimiști, fiind siguri că banii europeni vor veni. Importantă este până la urmă cimentarea relațiilor româno-maghiare care durează de mai bine de cinci ani, câștigul cultural și profesional al elevilor și dascălilor implicați în proiect, prietenia care s-a legat între conducerile școlilor și între membrii echipelor de proiect din cele două țări, care nu este puțin lucru.
Oaspeții orădeni s-au bucurat de o primire deosebită la Berettyóújfalu, gazdele pregătind și un moment artistic în cinstea oaspeților, iar la final, o masă reformistă fără frontiere... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O culegere de rețete reformiste, un material auxiliar și un film sumativ.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:18 Ora de vară a Europei de Est