Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Primăria revendică Casa Tineretului

Comunicat de presă

Primăria revendică Casa Tineretului

Primăria Oradea a introdus la data de 15 septembrie 2010, o cerere de chemare în judecată împotriva Fundației Române pentru Tineret Bihor.

Casa de Cultură a Tineretului din Ioșia s-a aflat în proprietatea statului român până în anul 2000, când printr-o Sentință Civilă pronunțată de către Judecătoria Oradea, dreptul de proprietate a fost întăbulat pe Fundația Română pentru Tineret Bihor.
Deoarece, în procesul în care a fost pronunțată Sentința Civilă din 2000, municipiul Oradea nu avea calitatea de parte, sentința respectivă reprezintă un fapt juridic, care poate fi combătut de municipalitate prin orice mijloc de probă.
Prin cererea de chemare în judecată, municipalitatea a solicitat instanței să dispună: *Rectificarea înscrierii din Cartea Funciară *Anularea Sentinței Civile nr. 6212/2000 pronunțată de către Judecătoria Oradea și pe cale de consecință radierea dreptului de proprietate al Fundației Române pentru Tineret Bihor *întăbularea dreptului de proprietate publică a municipiului Oradea asupra imobilului și terenului Casei de Cultură a Tineretului. 
În motivarea hotârârii, Primăria Oradea a avut următoarele argumente: *potrivit Legii nr. 150/1990, patrimoniul fundațiilor pentru tineret se constituie din bunurile, inclusiv fondurilor bănești, ce au aparținut fostelor organizații ale tineretului comunist, precum și din donații și alte surse provenite în condițiile legii. Din dispozițiile legii rezultă că acestea se referă la patrimoniul fundațiilor pentru tineret deja existente, motiv pentru care dispozițiile Legii nr. 150/1990 nu se aplică acelor fundații care s-au constituit după data intrării în vigoare a legii menționate, respectiv după data de 21 mai 1990. Prin urmare, dispozițiile legale nu se aplică Fundației Române pentru Tineret Bihor, care și-a dobândit personalitatea juridică la data de 1 iulie 1991, deci după data intrării în vigoare a Legii nr. 150/1990.
Prin urmare, imobilul Casei de Cultură a Tineretului nu a făcut obiectul Legii nr. 150/1990, ci a Legii nr. 18/1991, care stabilește: „Construcțiile afectate unei utilizări sociale sau culturale trec fără plată, în regim de drept public, în proprietatea comunelor, orașelor sau a municipiilor și în administrarea primăriilor”. Următorul act normativ care a reglementat domeniul public și privat al statului și unităților administrativ teritoriale este Legea nr. 213/1998, care prevede că edificatele în care se desfășoară activități de interes public trec de drept în domeniul public al municipiilor.
După încheierea procesului care se află acum pe rolul instanței, Primăria Oradea dorește transformarea Casei de Cultură a Tineretului (din Ioșia) în Casă de Cultură a  Studenților. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:03 Ora de vară a Europei de Est