Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

MAFF 2010 octombrie 27-31, la cinema Libertatea

Sfârșitul lui octombrie aduce animație la Oradea

MAFF 2010 octombrie 27-31, la cinema Libertatea

Tema centrală din acest an a Festivalului de filme de animație Metrion este Turnul Babel.

Festivalul este organizat, în fiecare an, în jurul zilei mondiale a animației (28 octombrie), acesta fiind lansat de asociația Metrion cu cinci ani în urmă prin organizarea de programe de seamă în această zi, programe, care cu timpul au dat naștere festivalului de față. Deci, astăzi, miercuri, 27 octombrie 2010, începe MAFF cu animații multe, cu programe suplimentare captivante și prima ediție a „zilei copiilor”.
Organizatorii festivalului au anunțat un concurs de animație și unul de afișe pe tema „Turnul Babel”, al cărui punct de reper este textul cu același titlu al lui Demeter Szilárd (ca și anul trecut). Creațiile trimise pentru concursuri vor fi prezentate în decursul festivalului. În afară de creații trimise din România, până în prezent avem creații din Ungaria, Polonia, Suedia, Portugalia, Serbia, Spania, Franța, dar și din India și Jamaica. Deschiderea oficială a MAFF-ului va avea loc miercuri, după-masă la cinema „Libertatea”, dar organizatorii, doresc să evite (ca și anul trecut) formatul obișnuit. Deci, în loc de un discurs, festivalul va începe cu un program muzical interesant, o coproducție a unui cor de băieți și un vj (video jokey), care vor oferi o experiență audio-vizuală de neuitat. Prima reprezentație va fi filmul animat de lung metraj „Vals”, cu Bashir (Waltz with Bashir). Animația regizorului Ari Folman a fost nominalizată pentru Oscar în 2009, dar în afară de aceasta a primit multe nominalizări și premii de prestigiu. Tot astăzi, va avea loc vernisajul expoziției din cadrul concursului de afișe, la Biblioteca Județeană. A doua zi - fiind 28 octombrie - se va construi în jurul Zilei mondiale de animație. Joi, vor rula filmele din selecția asociației mondiale a animației ASIFA, filme care vor rula în mai multe țări, concomitent.
Anul acesta, în blocul maghiar selectat de către ASIFA Ungaria, va rula și o animație din Oradea. Succesul animației lui Sántha Dénes și Damó Zsolt http://communism2010.com dovedește că animațiile create în Oradea pot avea un viitor strălucit. Vineri, aproape toată ziua va fi ziua dedicată animațiilor poloneze: filmele regizorului polonez Tomek Baginski vor fi prezentate într-un bloc separat, după care vor urma filmele studioului polonez Platige. Vineri, oaspetele MAFF-ului va fi regizorul Lakatos Robert, care s-a născut la Cluj-Napoca. Numele său se leagă însă de animațiile poloneze pentru că a absolvit (în anul 2000) Universitatea de Arte Teatrale și Cinematice din Polonia, departamentul de cameraman. Regizorul a mai fost la Oradea la premiera filmului „Bahrtalo!” (Noroc!). Ziua tematică va fi „încoronată” de organizatori cu o mică degustare a gastronomiei poloneze.
Sâmbătă este ziua Turnului Babel. În această zi se vor prezenta animațiile trimise pentru concurs și programul va fi colorat cu multe animații și spectacole: Daniel Todoran-Rareș, blogger amator de artă va vorbi despre animațiile românești contemporane; Patrovits Tamas (ASIFA Ungaria) și Radu Igazság vor vizita iarăși Oradea. Vom avea și oaspeți noi, artiști maghiari și sârbi, grupați în jurul festivalului Mediawave din Ungaria. MAFF 2010 se va încheia duminică, zi dedicată copiilor și familiilor acestora, când vor fi prezentate spectacole de teatru de păpuși (și plastilină) cu actori din Cluj-Napoca și Oradea. Actorii experți le vor arăta copiilor meșteșugul de a făuri păpuși.
Organizatorii festivalului din acest an sunt PIHE (Asociația tinerilor și studentilor din Partium și asociația Metrion). Finanțatorii principali ai festivalului sunt Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor și Szülõföld Alap.
Organizatorii doresc să mulțumească și Universității Creștine Partium (PKE), fiindcă ideea organizării evenimentului în jurul Zilei mondiale a animației aparține departamentului de arte vizuale din cadrul acestei instituții. (Dana T.)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 15:47:39 Ora standard a Europei de Est