Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

MAFF 2010 octombrie 27-31, la cinema Libertatea

Sfârșitul lui octombrie aduce animație la Oradea

MAFF 2010 octombrie 27-31, la cinema Libertatea

Tema centrală din acest an a Festivalului de filme de animație Metrion este Turnul Babel.

Festivalul este organizat, în fiecare an, în jurul zilei mondiale a animației (28 octombrie), acesta fiind lansat de asociația Metrion cu cinci ani în urmă prin organizarea de programe de seamă în această zi, programe, care cu timpul au dat naștere festivalului de față. Deci, astăzi, miercuri, 27 octombrie 2010, începe MAFF cu animații multe, cu programe suplimentare captivante și prima ediție a „zilei copiilor”.
Organizatorii festivalului au anunțat un concurs de animație și unul de afișe pe tema „Turnul Babel”, al cărui punct de reper este textul cu același titlu al lui Demeter Szilárd (ca și anul trecut). Creațiile trimise pentru concursuri vor fi prezentate în decursul festivalului. În afară de creații trimise din România, până în prezent avem creații din Ungaria, Polonia, Suedia, Portugalia, Serbia, Spania, Franța, dar și din India și Jamaica. Deschiderea oficială a MAFF-ului va avea loc miercuri, după-masă la cinema „Libertatea”, dar organizatorii, doresc să evite (ca și anul trecut) formatul obișnuit. Deci, în loc de un discurs, festivalul va începe cu un program muzical interesant, o coproducție a unui cor de băieți și un vj (video jokey), care vor oferi o experiență audio-vizuală de neuitat. Prima reprezentație va fi filmul animat de lung metraj „Vals”, cu Bashir (Waltz with Bashir). Animația regizorului Ari Folman a fost nominalizată pentru Oscar în 2009, dar în afară de aceasta a primit multe nominalizări și premii de prestigiu. Tot astăzi, va avea loc vernisajul expoziției din cadrul concursului de afișe, la Biblioteca Județeană. A doua zi - fiind 28 octombrie - se va construi în jurul Zilei mondiale de animație. Joi, vor rula filmele din selecția asociației mondiale a animației ASIFA, filme care vor rula în mai multe țări, concomitent.
Anul acesta, în blocul maghiar selectat de către ASIFA Ungaria, va rula și o animație din Oradea. Succesul animației lui Sántha Dénes și Damó Zsolt http://communism2010.com dovedește că animațiile create în Oradea pot avea un viitor strălucit. Vineri, aproape toată ziua va fi ziua dedicată animațiilor poloneze: filmele regizorului polonez Tomek Baginski vor fi prezentate într-un bloc separat, după care vor urma filmele studioului polonez Platige. Vineri, oaspetele MAFF-ului va fi regizorul Lakatos Robert, care s-a născut la Cluj-Napoca. Numele său se leagă însă de animațiile poloneze pentru că a absolvit (în anul 2000) Universitatea de Arte Teatrale și Cinematice din Polonia, departamentul de cameraman. Regizorul a mai fost la Oradea la premiera filmului „Bahrtalo!” (Noroc!). Ziua tematică va fi „încoronată” de organizatori cu o mică degustare a gastronomiei poloneze.
Sâmbătă este ziua Turnului Babel. În această zi se vor prezenta animațiile trimise pentru concurs și programul va fi colorat cu multe animații și spectacole: Daniel Todoran-Rareș, blogger amator de artă va vorbi despre animațiile românești contemporane; Patrovits Tamas (ASIFA Ungaria) și Radu Igazság vor vizita iarăși Oradea. Vom avea și oaspeți noi, artiști maghiari și sârbi, grupați în jurul festivalului Mediawave din Ungaria. MAFF 2010 se va încheia duminică, zi dedicată copiilor și familiilor acestora, când vor fi prezentate spectacole de teatru de păpuși (și plastilină) cu actori din Cluj-Napoca și Oradea. Actorii experți le vor arăta copiilor meșteșugul de a făuri păpuși.
Organizatorii festivalului din acest an sunt PIHE (Asociația tinerilor și studentilor din Partium și asociația Metrion). Finanțatorii principali ai festivalului sunt Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor și Szülõföld Alap.
Organizatorii doresc să mulțumească și Universității Creștine Partium (PKE), fiindcă ideea organizării evenimentului în jurul Zilei mondiale a animației aparține departamentului de arte vizuale din cadrul acestei instituții. (Dana T.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:07 Ora de vară a Europei de Est