Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„ARACIP nu acordă stimulente angajaților săi!”

Dezmințire

„ARACIP nu acordă stimulente angajaților săi!”

ARACIP și Ministerul Educației dezmint categoric informațiile referitoare la acordarea preferențială a unor stimulente angajaților MECTS.

Președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), domnul Șerban Iosifescu, dezminte categoric informațiile apărute în presa centrală, potrivit cărora unii dintre angajații ARACIP, instituție subordonată MECTS, ar fi primit preferențial stimulente. Domnul Șerban Iosifescu deplânge abordarea neprofesionistă a presei centrale și titlurile tendențioase.
Pentru corecta informare a publicului, ne vedem obligați să facem următoarele precizări:
*ARACIP nu acordă stimulente angajaților săi. În cadrul ARACIP salarizarea se efectuează conform Legii 330/2009 și a grilei de salarizare aferente;
*ARACIP implementează, începând cu luna noiembrie a anului 2008, proiectul strategic ,,Dezvoltarea sistemului de management și de asigurare a calității în învățământul preuniversitar" (ID 2984), în cadrul cererii de propuneri de proiecte strategice POS DRU „Educație mai bună pentru toți", din fonduri europene. Întrucât veniturile provenind din prefinanțarea aferentă proiectului au fost epuizate, în perioada noiembrie 2009 - aprilie 2010, nu s-au mai putut efectua plăți în cadrul acestui proiect.
*Datorită deblocării plăților aferente acestor proiecte, în mandatul domnului ministru Daniel Petru Funeriu, plățile restante corespunzând lunilor noiembrie - decembrie 2009 și ianuarie - aprilie 2010 au fost efectuate cumulativ, într-o singură lună (aprilie 2010), cu respectarea următoarelor prevederi legale: Ordinul Ministrului Muncii Familiei și Protecției Sociale nr. 12/2010 privind modificarea Ordinului Ministrului Finanțelor Publice nr. 2548/2009 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 64/2009 privind gestionarea financiară a instrumentelor structurale pentru obiectivul convergență.
*Menționăm faptul că venitul net lunar al experților din proiect pentru derularea activităților acestui proiect variază între aproximativ 1900 și 3500 lei net, aceste sume fiind acordate în baza unor contracte de muncă, potrivit reglementărilor legale în vigoare privind implementarea proiectelor finanțate din fonduri structurale (Ghidul solicitantului, aprobat prin ordin al ministrului muncii, cu completările și modificările ulterioare).
Prin urmare, sumele vehiculate în articolul intitulat ,,Protejații lui Funeriu primesc stimulente de sute de milioane” nu reprezintă nici prime, nici stimulente, pe care ARACIP, de altfel, nu le-a acordat niciodată, ci venituri cumulate pe mai multe luni, în cadrul unor proiecte europene de succes, conducând astfel la  creșterea ratei de absorbție a fondurilor europene.
În cadrul Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului se monitorizează situația salarizării și orice abatere de la litera legii va fi sancționată, conform prevederilor legale în vigoare. De asemenea, dorim să precizăm că vehicularea unor astfel de informații tendențioase și a unor titluri mincinoase, au ca singur scop manipularea opiniei publice, în detrimentul unei corecte informări a acesteia.
Conducerea ARACIP va demara procedurile de cercetare administrativă, în vederea identificării angajatului care a făcut publice date de natură să prejudicieze celelalte categorii de personal din cadrul ARACIP, precum și imaginea instituției. Precizăm faptul că protecția datelor cu caracter personal este reglementată de Legea 677/2001.
(Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:57:46 Ora de vară a Europei de Est