Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Lamentamur non apparere labores nostros”

Controverse

„Lamentamur non apparere labores nostros”

Peste vremi și mode, versul lui Horațiu intră în rezonanță cu frământarea scriitorului român, desprinsă din tema „Rezervația de scriitori”, fixată de România literară pentru luna octombrie 2010.

În treacăt fie spus, sintagma aleasă, repetată și în articolul dlui Gabriel Chifu, ni se pare a nu fi prea fericită, dacă luăm în considerare aserțiunea călinesciană, potrivit căreia artistul cuvântului trebuie să fie, ziua, „În țipătul cetății” și, noaptea, „în turn sub lună”, idee pe care o regăsim sugerată în intervenția directorului executiv al revistei și exprimată explicit în „Amurgul solidarității”, publicat de dl Petru Poantă.
Mai mulți creatori de literatură au ajuns la convingerea că, în societatea românească actuală, scriitorul și produsul său artistic sunt „modest” plasate pe scara de valori, afirmând, cu temei, că vina pentru izolarea comunității literare de marea comunitate națională este împărțită. „Lumea literară a transmis mesaje cel puțin confuze către public și publicul și-a întors privirea de la literatură spre alte preocupări” (G. Chifu).
 Văzând în creația literară obiect de consum și obiect simbolic totodată, P. Poantă subliniază că aceasta trebuie să satisfacă exigentele publicului (ale pieții) și, deopotrivă, pe cele ale câmpului literar, exigențe care pot fi complet diferite.
 Cum scriitorii nu reușesc totdeauna să le armonizeze, produsul muncii lor intră în declin pe o piață orientată preponderent spre consumul material, căci - nu-i așa? - „o picătură de sânge e mai valoroasă decât o cupă de cerneală”.
  Această situație generează un sentiment de frustrare, de marginalizare și de sărăcie.
Scriitorii înșiși, constată P. Poantă, pun umărul la marginalizarea lor, căci nu se mai citesc între ei, generozitatea admirației și spiritul critic fiind înlocuite cu promovarea interesată și lauda de grup.
În consecință, în loc să fie dialogală, viața literară este mai degrabă un haos de monologuri autiste”.
 Se pierde astfel din vedere că, pentru venitul disponibil, ei intră în concurență cu divertismentul public, cu filmul, sportul și televiziunea.
 Astăzi, a învăța cum să concurezi e o parte a educației artistului și el este conștient - sau ar trebui să fie - că „prima lui bază economică e constituită de cititori voluntari, nu de studenți captivi” (M. Shechner). Atenția urmează a fi îndreptată spre consumatorii anonimi care trăiesc sufletește alături de scriitori, le urmăresc gândurile, se regăsesc în plăsmuirile lor, îi admiră sau îi dojenesc „Și ce ideal poate urmări un scriitor decât acela de a fi gândul tuturora?” se-ntreba cândva Ilarie Chendi.
(Al Serpens)

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 18:55:21 Ora de vară a Europei de Est