Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Prințesele toamnei, vinetele, bostanii, ardeii, varza... au făcut legea, bucurând copiii și părinții

Vineri, în curtea școlii „Nicolae Bălcescu” din Oradea

Prințesele toamnei, vinetele, bostanii, ardeii, varza... au făcut legea, bucurând copiii și părinții

De 11 ani, Stela Tăut (maestrul de ceremonii și coordonator de proiect) ne poartă toamnă după toamnă, în luna octombrie, la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, să vedem cât de frumoasă și de bogată, dar și de creativă este toamna, văzută prin ochii și mintea copiilor din ciclul primar.

La cea de-a XI-a ediție, desfășurată în curte, însuși Soarele a stat în loc, să vadă atâta cânt și joc, să zâmbească copiilor, autorii geniali ai unor lucrări ... „de capă și spadă”, „Magna cum laude”, care i-ar face invidioși până și pe cei mai mari sculptori, care nu ar putea să potrivească cu atâta măiestrie, cu toată știința lor, legumele și fructele, capabile să producă efecte nebănuite și imagini rarisime. Până și învățătoarele s-au declarat îndrăgostite de cele două babe antologice, reprezentate de două verze deștepte și împlinite... Bostanii, cartofii, ceapa și morcovul au dat un robot de ultimă generație; stimabila vânătă este pusă în ipostaze diferite: când o păpușă (marionetă), când un arici; porumbul, cu sau fără pănuși, merele, castanele, dovlecii, nucile, perele și frunzele, bananele, ardeii, lămâia... toate primesc noi sarcini și înfățișări, demne de un roman ... pe care niște copii și dascălii lor îl scriu în fiecare toamnă în cadrul Festivalului toamnei. Vineri (22 octombrie 2010), Stela i-a avut alături ca și parteneri la cea de-a XI-a ediție pe Mădălina Mihuța (prof. de engleză la C.N. „Emanuil Gojdu”), prof. Elena Pavel (de la Școala cu clasele I-VIII „Oltea Doamna”), precum și prof. Radu Miron de la Centrul Rezidențial „Sf. Nicolae” din Peciu Nou, județul Timiș. Din cadrul școlii i s-au alăturat: prof. Simona Vancea și teribilii săi actori deghizați în fructe și legume ale toamnei, Simona Mihalca (responsabilă cu jurizarea și înmânarea diplomelor), precum și bibliotecarul școlii, Daniela Pop.
Un spectacol folcloric ca o nuntă bihorenească
Gimnaziștii și artiștii, îndrumați de prof. Radu Pârja și Alina Zaha, au creat atmosfera și buna dispoziție pe scena festivalului, frumos îmbrăcați în costume populare, cu un repertoriu adecvat de dansuri și cântece din Bihor.
Spectacolul a fost deschis de prințesele toamnei (Antonia Mitrașca și Ruxandra Todoran) care au făcut schimb de locuri și de coșuri, iar întreg spectacolul a fost moderat strașnic de un artist complet și inspirat, Ana Maria Mihăieș.
La Festivalul toamnei, au fost invitați, după obicei, parteneri mai vechi și mai noi: Inspectoratul Școlar, grădinițele nr. 30, 49, 24, 46, 16 și 25, școlile gimnaziale „Dacia” și nr. 16, C.N. „Iosif Vulcan”, C.S.E.I. nr. 1, Uniunea Femeilor, Orășelul copiilor și părinții copiilor implicați în festival.
Trebuie să precizăm, însă, faptul că Festivalul toamnei, așa cum a fost conceput dintru început de coordonatorul său, prof. Stela Tăut, nu înseamnă doar expoziția și spectacolul de vineri din curtea școlii. Festivalul a fost deschis odată cu proiectul, în 29 septembrie, și înseamnă o suită de manifestări educative: drumeție la Ciuperca, vizită la tipografia Treira, excursie tematică la Cluj-Napoca, participare la Zilele Oradiei, vizitarea morii din Seleuș, activități la biblioteca școlii... toate acestea cu scopul declarat de a dezvolta creativitatea și toate laturile educației, precum și protejarea mediului. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Prințesele toamnei, vinetele, bostanii, ardeii, varza... au făcut legea, bucurând copiii și părinții.    

Trimite email
sâmbătă, 21 decembrie 2024, 16:16:54 Ora standard a Europei de Est