Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie

Joi, la școlile din Oșorhei, Ineu, Săcădat și Alparea

Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie

Joi dimineața, am pornit să luăm pulsul la cele două colegii orădene (C.E. “Partenie Cosma” și C.T. “Constantin Brâncuși”) care găzduiau concursul din 16 august pentru ocuparea unor posturi de suplinitori în învățământ, după care ne-am îndreptat spre școlile din Oșorhei, Ineu de Criș, Săcădat și Alparea pentru a vedea cum se muncește pentru pregătirea unităților de învățământ pentru noul an școlar.

La Oșorhei se zugrăvește...
“Deși vorbim de două școli noi la Oșorhei, totuși, timpul a trecut, iar din 2004, la această școală se impune o zugrăvire pentru împrospătarea aerului”, ne spune dra Mirela Molnar, contabilul șef. În hol, pe o scară imensă unul din zugravi se cățărase până aproape de bolta “cerului”. Alții, mai pașnici, vopseau cu picioarele pe podea. De două săptămâni, Ioan Guiaș, Piko Ladislau și Florin Roman o țin una și bună, câteva ore pe zi pentru vopsirea și zugrăvirea celor două holuri și zece săli de clasă. În spatele lor, femeile de serviciu, Juhos Clara și Bruncsak fac curat. La cealaltă clădire nouă, dată în folosință pe 16 octombrie 2005, am găsit-o la lucru pe Jakab Juliana. Ea are de făcut curat în patru săli de clasă, o sală de grădiniță și holuri, sala de sport și grupurile sanitare. Cam mult, dar nu se plânge de muncă, ci de banii puțini pe care îi primește.
Am trecut și pe la Gădinița de vară, unde am găsit-o pe inst. Georgeta Druță (de la Grădinița nr. 27 din Oradea) într-o muncă de voluntariat pentru socializarea unui grup de 26 de copii de etnie romă (mai multe detalii, într-un alt articol).
La Ineu de Criș, se preluau manuale
Vizita noastră la Școala din Ineu de Criș a fost foarte scurtă, întrucât, Sanda Mureșan, contabila, tocmai începuse să preia manualele, iar în rest, prin școală bătea vântul, adică nu mai era nimeni. Prin urmare, nu aveam ce consemna (și poza).
La Săcădat, liniște și pace!
În sala profesorală, educatoarea Corina Bele povestea cu profesoara de română, Florica Hodișan. Corina e de serviciu pe școală timp de două săptămâni. Sala ei de grupă (mică) de la Săbolciu e pusă la punct, după cum singură ne-a declarat. “Sala a fost renovată, avem geamuri termopan, mobilier nou, măsuțe și scaune, podele, toate noi, inclusiv soba de teracotă. Sala este pregătită pentru începerea noului an școlar”. Aflăm apoi că și la Școala din Săcădat s-au pus podele laminate, lambriuri, geamuri și uși termopan. În primăvară, s-a schimbat instalația electrică, și s-au investit 200 de milioane în calculatoare. Între timp, și la Școala din Săcădat au sosit manualele. Femeia de serviciu (Zorița Pașca) și-a abandonat lucrul pe sector, a venit, și a semnat de preluarea celor 18 manuale școlare.
La Școala din Alparea sunt așteptați zugravii de la Oșorhei
La orele amiezii, la Școala cu clasele I-IV din Alparea , am dat cu ochii de femeia de serviciu (Mărioara Pleșa) și prof. Gheorghe Urda (profesor de religie și educație tehnologică).
“La Școala din Alparea, nu se poate face curățenie în sălile de clasă, pe simplul motiv că încă nu au venit zugravii. Îi așteptăm. Acum lucrează la Oșorhei. Dacă termină acolo, vor veni și la Alparea”, ne spune dl profesor, iar femeia de serviciu consideră că ar trebui schimbate și geamurile “batăr la sălile de clasă unde învață copiii”.
Altfel, școala arată ca o casă părăsită, dacă luăm în calcul gardurile, poarta, curtea și geamurile exterioare, cu sticla spartă pe alocuri… (Ov. DAN)
P. S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie).

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:28 Ora de vară a Europei de Est