Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie

Joi, la școlile din Oșorhei, Ineu, Săcădat și Alparea

Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie

Joi dimineața, am pornit să luăm pulsul la cele două colegii orădene (C.E. “Partenie Cosma” și C.T. “Constantin Brâncuși”) care găzduiau concursul din 16 august pentru ocuparea unor posturi de suplinitori în învățământ, după care ne-am îndreptat spre școlile din Oșorhei, Ineu de Criș, Săcădat și Alparea pentru a vedea cum se muncește pentru pregătirea unităților de învățământ pentru noul an școlar.

La Oșorhei se zugrăvește...
“Deși vorbim de două școli noi la Oșorhei, totuși, timpul a trecut, iar din 2004, la această școală se impune o zugrăvire pentru împrospătarea aerului”, ne spune dra Mirela Molnar, contabilul șef. În hol, pe o scară imensă unul din zugravi se cățărase până aproape de bolta “cerului”. Alții, mai pașnici, vopseau cu picioarele pe podea. De două săptămâni, Ioan Guiaș, Piko Ladislau și Florin Roman o țin una și bună, câteva ore pe zi pentru vopsirea și zugrăvirea celor două holuri și zece săli de clasă. În spatele lor, femeile de serviciu, Juhos Clara și Bruncsak fac curat. La cealaltă clădire nouă, dată în folosință pe 16 octombrie 2005, am găsit-o la lucru pe Jakab Juliana. Ea are de făcut curat în patru săli de clasă, o sală de grădiniță și holuri, sala de sport și grupurile sanitare. Cam mult, dar nu se plânge de muncă, ci de banii puțini pe care îi primește.
Am trecut și pe la Gădinița de vară, unde am găsit-o pe inst. Georgeta Druță (de la Grădinița nr. 27 din Oradea) într-o muncă de voluntariat pentru socializarea unui grup de 26 de copii de etnie romă (mai multe detalii, într-un alt articol).
La Ineu de Criș, se preluau manuale
Vizita noastră la Școala din Ineu de Criș a fost foarte scurtă, întrucât, Sanda Mureșan, contabila, tocmai începuse să preia manualele, iar în rest, prin școală bătea vântul, adică nu mai era nimeni. Prin urmare, nu aveam ce consemna (și poza).
La Săcădat, liniște și pace!
În sala profesorală, educatoarea Corina Bele povestea cu profesoara de română, Florica Hodișan. Corina e de serviciu pe școală timp de două săptămâni. Sala ei de grupă (mică) de la Săbolciu e pusă la punct, după cum singură ne-a declarat. “Sala a fost renovată, avem geamuri termopan, mobilier nou, măsuțe și scaune, podele, toate noi, inclusiv soba de teracotă. Sala este pregătită pentru începerea noului an școlar”. Aflăm apoi că și la Școala din Săcădat s-au pus podele laminate, lambriuri, geamuri și uși termopan. În primăvară, s-a schimbat instalația electrică, și s-au investit 200 de milioane în calculatoare. Între timp, și la Școala din Săcădat au sosit manualele. Femeia de serviciu (Zorița Pașca) și-a abandonat lucrul pe sector, a venit, și a semnat de preluarea celor 18 manuale școlare.
La Școala din Alparea sunt așteptați zugravii de la Oșorhei
La orele amiezii, la Școala cu clasele I-IV din Alparea , am dat cu ochii de femeia de serviciu (Mărioara Pleșa) și prof. Gheorghe Urda (profesor de religie și educație tehnologică).
“La Școala din Alparea, nu se poate face curățenie în sălile de clasă, pe simplul motiv că încă nu au venit zugravii. Îi așteptăm. Acum lucrează la Oșorhei. Dacă termină acolo, vor veni și la Alparea”, ne spune dl profesor, iar femeia de serviciu consideră că ar trebui schimbate și geamurile “batăr la sălile de clasă unde învață copiii”.
Altfel, școala arată ca o casă părăsită, dacă luăm în calcul gardurile, poarta, curtea și geamurile exterioare, cu sticla spartă pe alocuri… (Ov. DAN)
P. S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Se zugrăvea, se preluau manuale ori se făcea curățenie).

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:15:01 Ora standard a Europei de Est