Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„O instituție care impune respect și responsabilitate”

Liceul Teologic Greco-Catolic

„O instituție care impune respect și responsabilitate”

Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea este „o instituție care impune respect și responsabilitate”, ca să-l cităm pe directorul său, prof. Andrei Cristea, înregimentat sub culorile sale în 1995 (la trei ani după înființarea liceului).

În acest an (2010), au absolvit liceul cei care în urmă cu 12 ani (generația și clasa Denisei Moșincat, Cosmin Bulboacă, Alexandru Jacan, Alexandru Morar, Maria Toma...) intrau în prima clasă I înființată în județul Bihor în alternativa educațională Step by step; alternativă care nu poate fi confundată în nicio privință cu programul „Școală după școală”, care este cu totul altceva, iar mințile bolnave și răuvoitorii ar trebui să renunțe la asemenea apropieri și aberații. Tot Liceul Teologic Greco-Catolic este inițiatorul (pionierul) înființării asociației de părinți „Pas cu pas”, care sprijină alternativa și școala. De rolul și importanța acestei asociații s-au convins în timp toți dascălii din sistemul tradițional, care au pornit avalanșa înființării pe capete de asociații de părinți, începând cu ciclul preprimar. Tot pentru perturbarea minților celor slabi de îngeri și lipsiți de cunoaștere, cărora unii vor să le inoculeze ideea că alternativa Step by step ar fi pentru copiii cu CES (cu cerințe educative speciale), un alt neadevăr grosolan. Spunem toate acestea pentru a contracara tot ce se spune pe la colț de stradă pentru a denigra și a îndepărta lumea de această alternativă educațională care și-a dovedit în timp superioritatea, eficiența și valoarea...
La Liceul Teologic Greco-Catolic funcționează cu succes două grupe de grădiniță (în două locații), opt clase ale ciclului primar, alternativa Step by step (tot în două locații), precum și câte opt clase de gimnaziu și liceu; așadar 24 de clase și două grupe, cu un total de 620 de elevi și preșcolari. „La clasa a IX-a există două profiluri: de mate-info și teologie, al cărui plan-cadru (mă refer la profilul de teologie) este aproape identic cu profilul de filologie, absolvenții putând urma, cu succes, orice facultate doresc la orice universitate. Trebuie să se mai știe că la înscrierea la liceul nostru, doritorii nu sunt condiționați sau discriminați; nu-i întrebăm de ce religie sunt. Nu ne interesează de ce religie este elevul care dorește să urmeze liceul nostru. Specificul școlii noastre, pe lângă informațiile științifice pe care le dobândesc în procesul instructiv-educativ, este de a le deschide copiilor poarta spre a-l cunoaște pe Iisus, care este al tuturor și care ne îndeamnă pe toți, în aceeași măsură, la iubire față de aproapele”, ne-a declarat directorul liceului, prof. Andrei Cristea.
24 de burse pentru liceeni
În baza bunei colaborări care există între Protopopiatul greco-catolic și două asociații din Italia, anual, 24 de liceeni beneficiază de burse speciale, între care și șefii de promoții, care își petrec o săptămână gratuit în Italia. „Cei care sponsorizeză sunt cei care la rândul lor au fost sprijiniți într-un fel sau o fac în memoria celor decedați care au avut o contribuție la dezvoltarea idealurilor lor. Astfel că evanghelia se împlinește de la om la om, fără să țină cont de granițe și religii”, a precizat dl director.
Vorbind despre proiecte și programe de viitor, dl director s-a oprit la unul considerat esențial, în parteneriat cu Primăria Oradea, care va restaura în totalitate, interior și exterior, clădirea-monument a școlii, unicat de stil brâncovenesc sau neoromânesc, o bijuterie fără seamăn. Iar peste ani, dacă se acceptă (de ce nu, am zice noi), am putea purta numele lui Iuliu Maniu, deci: Liceul Teologic Greco-Catolic „Iuliu Maniu”. De ce, nu, domnule director, cine s-ar putea opune unui asemenea nume, și pe ce bază? Noi subscriem!
Liturghia copiilor  
Poate că nu mulți au aflat despre bunul obicei instituit la acest liceu de a organiza, pentru orice copil, în fiecare duminică, între orele 12 și 13, liturghia copiilor la catedrala „Sfântul Nicolae”; pentru elevii liceului, liturghia se oficiază în cursul săptămânii (fiind componenta spirituală a educației tinerilor): joia pentru elevii ciclului primar, iar vinerea pentru gimnaziu și liceu. A nu se crede cumva că elevii acestui liceu nu fac cursuri de dans și arte marțiale, dans sportiv și volei... care sunt sprijinite de asociația de părinți.
Discutând cu prof. Monica Blaga (consilier educativ) și prof. Rodica Mureșan (director adjunct al liceului), aveam să aflăm despre alegerile care au avut loc în cadrul Consiliului elevilor, respectiv despre detașamentul uriaș de olimpici și premianți de tot felul care fac cinste liceului, ale căror nume ar umple cel puțin încă o pagină de revistă, începând cu cei de la grădiniță, care au participat la concursul internațional de pictură „Arta la preșcolari”, la ciclul primar (cu „Primăvara  - o pictură parfumată”, „Din moși strămoși...”, concursul memorial „Schier Herman”, „Darurile iernii”, „Dascălul, apostol al neamului”, Cupa Moș Crăciun, concursul de carting..), la gimnaziu (concursul „Memoria Holocaustului”, „Terra Nostra”, „Sanitarii pricepuți”, concursul național de șah, „Școala mea – clădire de patrimoniu”, „La vremuri noi, oameni noi”, „Împreună pentru viitor”); premii și mențiuni nenumărate obținute la Evaluarea în educație, la Micul matematician, la olimpiade și concursuri naționale, etape județene și interjudețene, șase premii și mențiuni la etapa națională a olimpiadei de religie... Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „O instituție care impune respect și responsabilitate”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:38:49 Ora standard a Europei de Est