Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Întâlnirea noului CE și turneul internațional de volei

Joi și vineri, la Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea

Întâlnirea noului CE și turneul internațional de volei

Joi și vineri (21 și 22 octombrie 2010), la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea au avut loc două evenimente deosebite, unul intern - întâlnirea noului Consiliu al elevilor, iar celălalt internațional – turneul internațional de volei.

În această toamnă, s-a purces, în mod absolut democratic, potrivit indicațiilor primite de la ministerul de resort, la alegerea membrilor Consiliului elevilor pe școală, cu depuneri de candidaturi, susținerea opțiunilor, vot democratic în cadrul unor întruniri statutare..., cu tot tacâmul!
Joi, la „Ghibu”, aveam să asistăm la prima reuniune a noului consiliu ales. Noul președinte al CE a fost ales marți (19 oct.). Pentru înalta funcție au candidat: Diana Făinarea (din a VII-a C), Antonia Sălăgean (din a X-a A) și Ștefan Babătă (din a X-a C). În urma voturilor primite de la liceeni și gimnaziști, Ștefan a devenit nou președinte al CE. La reuniunea de joi, prezidată de prof. Camelia Timofte - consilierul educativ, avea să se stabilească noua conducere a departamentelor, în urma propunerilor făcute (a opțiunilor exprimate) de membrii noului consiliu. Și fiindcă s-a întâmplat ca pentru șefia departamentului de sport și programe de tineret să existe doi candidați, s-a trecut la vot deschis. A câștigat titratul sportiv Bogdan Vandici. Celelalte patru departamente îi au în frunte pe Arabela Spin (departamentul de concursuri școlare și extrașcolare), Iulia Giurgiu (dep. cultură – educație – programe școlare), Alexandra Indrieș (avocatul elevului) și Alexandra Paul (dep. mobilitate – informare – formare – consiliere); secretarul CE este Vlad Pașcondea.
Așadar, cei 1.611 elevi (din 63 de clase: 25 de clase ale ciclului primar, 22 clase gimnaziale și 16 liceale) și-au ales democratic Consiliul elevilor. Evenimentul a fost salutat și primit cu toată seriozitatea și responsabilitatea și de conducerea liceului (director – prof. Mihai Vesa, directori adjuncți – Ioan Pirtea și Daniela Marinău). La reuniunea de joi, dl prof. Ioan Pirtea a ținut să felicite noul consiliu și să-l asigure de tot sprijinul conducerii liceului. Președintele CE, Ștefan Babătă, chiar a solicitat acordul și sprijinul în derularea evenimentelor toamnei: balul bobocilor, expoziția culinară și balul mascat.
Noi premii naționale
În cadrul discuției avute cu directorul adjunct, prof. Ioan Pirtea, aveam să aflăm numele unor elevi care au îmbogățit palmaresul și așa impresionant al liceului: Ioana Mădălina Tuderici (din a IX-a C) – mențiune la științe pentru juniori, Andreea Maria Meze (din clasa a II-a F, acum în clasa a III-a F, eleva dnei înv. Marcela Marian) a obținut cel mai mare punctaj, ocupând locul I pe țară (din 1.700 de candidați) la concursul național de evaluare la limba și literatura română. O altă fetiță de aur a școlii este Andreea Gavrilaș - locul I pe școală la concursul național „Proeducația”, dar și ca punctaj cumulat la evaluările naționale la română și matematică. La evaluarea la engleză, fostul elev al dnei prof. Maria Filip, Sebastian Lajos (din clasa a V-a), deși are un handicap, a obținut locul I pe țară, elevul dnei prof. de engleză Florica Pop beneficiind astfel de o tabără națională. Cu Daria Benea (din XII A) care a obținut cea mai mare medie pe județ la bacalaureat (și singura notă maximă la română – scris), liceul „Onisifor Ghibu” a ocupat primul loc în topul liceelor bihorene la examenul de maturitate. De altfel, absolvenții liceului au ocupat primele locuri și la examenele de admitere în învățământul superior: la Medicină, Stomatologie, Științe Economice și Litere, iar absolvenții clasei a VIII-a, care nu au dorit să-și desăvârșească pregătirea în cadrul școlii au intrat pe primele locuri la Economic, „Gojdu” și „Eminescu” după cum a ținut să sublinieze conducerea liceului (Mihai Vesa și Ioan Pirtea)...
Turneul internațional de volei
Liceul „Onisifor Ghibu” este un liceu de top (cunoscut și recunoscut la nivel național) și prin rezultatele excepționale obținute, cu „încăpățânare”, an de an, de sportivii liceului, campioni și vicecampioni naționali.
Vineri, în sala de sport a liceului, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a turneului internațional de volei (feminin) Cupa „Ghibu”, la care au participat șapte echipe de cluburi sportive din țară și străinătate (două din Arad și una din Târgu Mureș, două din Croația și câte una din Serbia și Ungaria). Și totuși liceencele de la „Ghibu” au jucat de la egal la egal cu componentele renumitor cluburi din Croația și Serbia, reușind un admirabil loc trei pe podium, un bronz la fel de prețios și de strălucitor ca aurul fetelor de la Kikinda Serbia, la fel de valoros precum argintul fetelor de la Arbanasi Croația. În finala mică, echipa antrenată de doamna profesor Rodica Sanislav a reușit să învingă redutabila echipă Posedarje din Croația. „Într-o confruntare internațională cu echipe titrate, fetele noastre au făcut meciuri frumoase, jucând peste așteptări în fața unor echipe, toate de cluburi sportive. Au strălucit Corina Vlad și Tanca Francesca, dar am câștigat pentru că am fost o forță, ca echipă, ne-am organizat bine și ne-am concentrat în momentele decisive”, ne-a declarat distinsul profesor și antrenor de mare suflet și probitate morală, Rodica Sanislav.
Pentru locul trei pe podium, au luptat și au câștigat, alături de Corina Vlad și Tanca Francesca, Oana Popa, Denisa Ienciu, Andreea Pașca, Cristina Ștefan, Sânziana Pintean, Simina Carțiș, Alisa Ladaru, Piroska Any, Piroska Krisztina, Mădălina Murg, Ioana Vid, Roxana Neaga, Alexandra Marcu și Mădălina Creț... care de opt ani câștigă toate etapele locale și județene, ajungând la națională. Doar anul trecut, nu au putut trece de zonala de la Satu Mare, fiind furate de arbitri.
Vineri, fetele de la „Ghibu” și-au demonstrat valoare, fiind arbitrate de arbitri internaționali, din Croația.
„Pentru reușita acestui turneu, aflat la cea de-a II-a ediție, doresc să mulțumesc Direcției Județene de Sport și Tineret Bihor, și în aceeași măsură admirabililor părinți ai acestor fete minunate care au plătit cazarea sportivilor care ne-au onorat la Cupa „Ghibu”, a conchis organizatorul principal, doamna profesor Rodica Sanislav. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnirea noului CE și turneul internațional de volei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:51:46 Ora standard a Europei de Est