Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Întâlnirea noului CE și turneul internațional de volei

Joi și vineri, la Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea

Întâlnirea noului CE și turneul internațional de volei

Joi și vineri (21 și 22 octombrie 2010), la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Oradea au avut loc două evenimente deosebite, unul intern - întâlnirea noului Consiliu al elevilor, iar celălalt internațional – turneul internațional de volei.

În această toamnă, s-a purces, în mod absolut democratic, potrivit indicațiilor primite de la ministerul de resort, la alegerea membrilor Consiliului elevilor pe școală, cu depuneri de candidaturi, susținerea opțiunilor, vot democratic în cadrul unor întruniri statutare..., cu tot tacâmul!
Joi, la „Ghibu”, aveam să asistăm la prima reuniune a noului consiliu ales. Noul președinte al CE a fost ales marți (19 oct.). Pentru înalta funcție au candidat: Diana Făinarea (din a VII-a C), Antonia Sălăgean (din a X-a A) și Ștefan Babătă (din a X-a C). În urma voturilor primite de la liceeni și gimnaziști, Ștefan a devenit nou președinte al CE. La reuniunea de joi, prezidată de prof. Camelia Timofte - consilierul educativ, avea să se stabilească noua conducere a departamentelor, în urma propunerilor făcute (a opțiunilor exprimate) de membrii noului consiliu. Și fiindcă s-a întâmplat ca pentru șefia departamentului de sport și programe de tineret să existe doi candidați, s-a trecut la vot deschis. A câștigat titratul sportiv Bogdan Vandici. Celelalte patru departamente îi au în frunte pe Arabela Spin (departamentul de concursuri școlare și extrașcolare), Iulia Giurgiu (dep. cultură – educație – programe școlare), Alexandra Indrieș (avocatul elevului) și Alexandra Paul (dep. mobilitate – informare – formare – consiliere); secretarul CE este Vlad Pașcondea.
Așadar, cei 1.611 elevi (din 63 de clase: 25 de clase ale ciclului primar, 22 clase gimnaziale și 16 liceale) și-au ales democratic Consiliul elevilor. Evenimentul a fost salutat și primit cu toată seriozitatea și responsabilitatea și de conducerea liceului (director – prof. Mihai Vesa, directori adjuncți – Ioan Pirtea și Daniela Marinău). La reuniunea de joi, dl prof. Ioan Pirtea a ținut să felicite noul consiliu și să-l asigure de tot sprijinul conducerii liceului. Președintele CE, Ștefan Babătă, chiar a solicitat acordul și sprijinul în derularea evenimentelor toamnei: balul bobocilor, expoziția culinară și balul mascat.
Noi premii naționale
În cadrul discuției avute cu directorul adjunct, prof. Ioan Pirtea, aveam să aflăm numele unor elevi care au îmbogățit palmaresul și așa impresionant al liceului: Ioana Mădălina Tuderici (din a IX-a C) – mențiune la științe pentru juniori, Andreea Maria Meze (din clasa a II-a F, acum în clasa a III-a F, eleva dnei înv. Marcela Marian) a obținut cel mai mare punctaj, ocupând locul I pe țară (din 1.700 de candidați) la concursul național de evaluare la limba și literatura română. O altă fetiță de aur a școlii este Andreea Gavrilaș - locul I pe școală la concursul național „Proeducația”, dar și ca punctaj cumulat la evaluările naționale la română și matematică. La evaluarea la engleză, fostul elev al dnei prof. Maria Filip, Sebastian Lajos (din clasa a V-a), deși are un handicap, a obținut locul I pe țară, elevul dnei prof. de engleză Florica Pop beneficiind astfel de o tabără națională. Cu Daria Benea (din XII A) care a obținut cea mai mare medie pe județ la bacalaureat (și singura notă maximă la română – scris), liceul „Onisifor Ghibu” a ocupat primul loc în topul liceelor bihorene la examenul de maturitate. De altfel, absolvenții liceului au ocupat primele locuri și la examenele de admitere în învățământul superior: la Medicină, Stomatologie, Științe Economice și Litere, iar absolvenții clasei a VIII-a, care nu au dorit să-și desăvârșească pregătirea în cadrul școlii au intrat pe primele locuri la Economic, „Gojdu” și „Eminescu” după cum a ținut să sublinieze conducerea liceului (Mihai Vesa și Ioan Pirtea)...
Turneul internațional de volei
Liceul „Onisifor Ghibu” este un liceu de top (cunoscut și recunoscut la nivel național) și prin rezultatele excepționale obținute, cu „încăpățânare”, an de an, de sportivii liceului, campioni și vicecampioni naționali.
Vineri, în sala de sport a liceului, s-a desfășurat cea de-a doua ediție a turneului internațional de volei (feminin) Cupa „Ghibu”, la care au participat șapte echipe de cluburi sportive din țară și străinătate (două din Arad și una din Târgu Mureș, două din Croația și câte una din Serbia și Ungaria). Și totuși liceencele de la „Ghibu” au jucat de la egal la egal cu componentele renumitor cluburi din Croația și Serbia, reușind un admirabil loc trei pe podium, un bronz la fel de prețios și de strălucitor ca aurul fetelor de la Kikinda Serbia, la fel de valoros precum argintul fetelor de la Arbanasi Croația. În finala mică, echipa antrenată de doamna profesor Rodica Sanislav a reușit să învingă redutabila echipă Posedarje din Croația. „Într-o confruntare internațională cu echipe titrate, fetele noastre au făcut meciuri frumoase, jucând peste așteptări în fața unor echipe, toate de cluburi sportive. Au strălucit Corina Vlad și Tanca Francesca, dar am câștigat pentru că am fost o forță, ca echipă, ne-am organizat bine și ne-am concentrat în momentele decisive”, ne-a declarat distinsul profesor și antrenor de mare suflet și probitate morală, Rodica Sanislav.
Pentru locul trei pe podium, au luptat și au câștigat, alături de Corina Vlad și Tanca Francesca, Oana Popa, Denisa Ienciu, Andreea Pașca, Cristina Ștefan, Sânziana Pintean, Simina Carțiș, Alisa Ladaru, Piroska Any, Piroska Krisztina, Mădălina Murg, Ioana Vid, Roxana Neaga, Alexandra Marcu și Mădălina Creț... care de opt ani câștigă toate etapele locale și județene, ajungând la națională. Doar anul trecut, nu au putut trece de zonala de la Satu Mare, fiind furate de arbitri.
Vineri, fetele de la „Ghibu” și-au demonstrat valoare, fiind arbitrate de arbitri internaționali, din Croația.
„Pentru reușita acestui turneu, aflat la cea de-a II-a ediție, doresc să mulțumesc Direcției Județene de Sport și Tineret Bihor, și în aceeași măsură admirabililor părinți ai acestor fete minunate care au plătit cazarea sportivilor care ne-au onorat la Cupa „Ghibu”, a conchis organizatorul principal, doamna profesor Rodica Sanislav. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Întâlnirea noului CE și turneul internațional de volei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:16 Ora de vară a Europei de Est