Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Efective numeroase și amenajarea terenurilor de sport

La școala „Dimitrie Cantemir” din Oradea

Efective numeroase și amenajarea terenurilor de sport

Discutând cu directorul școlii despre noutățile anului școlar, doamna director, Teodora Codău, a ținut să pornească de la proiectele de viitor: „Proiectele noastre de viitor sunt efective numeroase, conform legilor în vigoare, și amenajarea terenurilor de sport, în cele două corpuri de clădire.

În vară, toate sălile au fost igienizate, mobilierul este nou, fiind achiziționat în ultimii doi-trei ani. În corpul 2 (de pe Cantemir cu Muntele Găina), au fost schimbate toate ușile, geamurile au fost înlocuite în anii anteriori. Spuneam de amenajarea terenurilor de sport și ar mai fi o noutate, dar nu o difuzăm încă fiind promisiunea unui sponsor, care credem noi că se va ține de cuvânt...”
La capitolul proiecte și programe, doamna director adjunct, prof. Szekely Erzsebet, ne-a prezentat fișa de raport cu activitățile educative, școlare și extrașcolare, fișă care se deschide cu prof. Angela Guler – consilierul educativ al școlii. În șapte pagini sunt cuprinse principalele activități (începând cu tipul activității, titlul, coordonatorii, numărul elevilor implicați, partenerii și finanțarea). Ne-au reținut atenția: Educația pentru toți, Împreună pentru copii, Săptămâna cartofului, O oază de verdeață, File de istorie, Suflet de copil în sărbătoare, Flori de mai..., participări la concursuri naționale și internaționale (la care s-au obținut și rezultate deosebite): „Nicolae Tonitza” și „Comunitas”; concursul național de evaluare la română, matematică și engleză.
Venind vorba despre participarea elevilor școlii la Târgul de jucării și carte, organizat în Orășelul copiilor, doamna director (Teodora Codău) avea să-și exprime bucuria pentru reușita acțiunii. „Deși nu ni s-au comunicat încă rezultate de la orășel, vă putem spune că în școala noastră, s-au strâns peste 18 milioane (1.800 de lei – n.n.), iar un profesor universitar din Timișoara, care nu a dorit să-și dea numele, aflând despre acțiune și despre fetița din școala noastră care urmează să beneficieze de un aparat auditiv, a donat 400 de lei”.
Revenind la proiecte și parteneriate, doamna director a dorit să evidențieze emoționantele parteneriate pe care le au învățătorii școlii cu educatoarele grădinițelor nr. 46 (cu structura 18), 25 (și 24) și 22. „Chiar mâine (vineri, 22 octombrie 2010 – n.n.), învățătoarea Doina Lung urmează să meargă în vizită cu clasa sa la grupa pregătitoare de la Grădinița nr. 25, iar în 29 octombrie, educatoarele partenere sunt invitate la o activitate la clasa doamnei învățătoare.
Școala părinților și furnizorii de formare profesională
La nivelul școlii, psihologul Ana Radu a inițiat cursuri cu 15 părinți, cursuri care se derulează sub genericul „Școala părinților”. La finalul cursului, participanții (care au fost selectați pe criterii sociale, cu nivel scăzut de câștig) obțin câte un tichet valoric de 50 de lei. Din acest an școlar, cursuri pot fi frecventate de toți cei care doresc să afle cât mai multe lucruri interesante („secrete”) legate de educația copiilor.
În trei zile, în fiecare weekend, la școala „Dimitrie Cantemir”, Info Educația din Iași desfășoară cursuri autorizate de formare a adulților (în calitate de furnizor de formare profesională), în diverse ocupații: formator, manager proiect, mediator social, inspector (referent) resurse umane, auditor în domeniul calității, mentor, bibliotecar studii superioare, documentarist, metodist, contabil...
Matematica... fără secrete!   
La finalul reportajului nostru la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea, aveam să stăm de vorbă cu doamna profesor de matematică Angela Guler, care ne-a vorbit despre pasionații de matematică, pentru care matematica nu mai deține prea multe secrete... Chiar am reușit să-i cunoaștem pe câțiva (Paula Oprea și Roxana Negru, din a VI-a A, Camelia Canalaș, Andreea Bungău, Kiss Alexandra și Larisa Manciu, din a VII-a B), care au participat la „Ghibu”, la concursul național de evaluare în matematică („le umblă strașnic mintea” - vorba dnei profesor), fiind „abonați” la toate concursurile și olimpiadele de matematică și scriu articole în revista școlii... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Efective numeroase și amenajarea terenurilor de sport.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:46:23 Ora standard a Europei de Est