Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Efective numeroase și amenajarea terenurilor de sport

La școala „Dimitrie Cantemir” din Oradea

Efective numeroase și amenajarea terenurilor de sport

Discutând cu directorul școlii despre noutățile anului școlar, doamna director, Teodora Codău, a ținut să pornească de la proiectele de viitor: „Proiectele noastre de viitor sunt efective numeroase, conform legilor în vigoare, și amenajarea terenurilor de sport, în cele două corpuri de clădire.

În vară, toate sălile au fost igienizate, mobilierul este nou, fiind achiziționat în ultimii doi-trei ani. În corpul 2 (de pe Cantemir cu Muntele Găina), au fost schimbate toate ușile, geamurile au fost înlocuite în anii anteriori. Spuneam de amenajarea terenurilor de sport și ar mai fi o noutate, dar nu o difuzăm încă fiind promisiunea unui sponsor, care credem noi că se va ține de cuvânt...”
La capitolul proiecte și programe, doamna director adjunct, prof. Szekely Erzsebet, ne-a prezentat fișa de raport cu activitățile educative, școlare și extrașcolare, fișă care se deschide cu prof. Angela Guler – consilierul educativ al școlii. În șapte pagini sunt cuprinse principalele activități (începând cu tipul activității, titlul, coordonatorii, numărul elevilor implicați, partenerii și finanțarea). Ne-au reținut atenția: Educația pentru toți, Împreună pentru copii, Săptămâna cartofului, O oază de verdeață, File de istorie, Suflet de copil în sărbătoare, Flori de mai..., participări la concursuri naționale și internaționale (la care s-au obținut și rezultate deosebite): „Nicolae Tonitza” și „Comunitas”; concursul național de evaluare la română, matematică și engleză.
Venind vorba despre participarea elevilor școlii la Târgul de jucării și carte, organizat în Orășelul copiilor, doamna director (Teodora Codău) avea să-și exprime bucuria pentru reușita acțiunii. „Deși nu ni s-au comunicat încă rezultate de la orășel, vă putem spune că în școala noastră, s-au strâns peste 18 milioane (1.800 de lei – n.n.), iar un profesor universitar din Timișoara, care nu a dorit să-și dea numele, aflând despre acțiune și despre fetița din școala noastră care urmează să beneficieze de un aparat auditiv, a donat 400 de lei”.
Revenind la proiecte și parteneriate, doamna director a dorit să evidențieze emoționantele parteneriate pe care le au învățătorii școlii cu educatoarele grădinițelor nr. 46 (cu structura 18), 25 (și 24) și 22. „Chiar mâine (vineri, 22 octombrie 2010 – n.n.), învățătoarea Doina Lung urmează să meargă în vizită cu clasa sa la grupa pregătitoare de la Grădinița nr. 25, iar în 29 octombrie, educatoarele partenere sunt invitate la o activitate la clasa doamnei învățătoare.
Școala părinților și furnizorii de formare profesională
La nivelul școlii, psihologul Ana Radu a inițiat cursuri cu 15 părinți, cursuri care se derulează sub genericul „Școala părinților”. La finalul cursului, participanții (care au fost selectați pe criterii sociale, cu nivel scăzut de câștig) obțin câte un tichet valoric de 50 de lei. Din acest an școlar, cursuri pot fi frecventate de toți cei care doresc să afle cât mai multe lucruri interesante („secrete”) legate de educația copiilor.
În trei zile, în fiecare weekend, la școala „Dimitrie Cantemir”, Info Educația din Iași desfășoară cursuri autorizate de formare a adulților (în calitate de furnizor de formare profesională), în diverse ocupații: formator, manager proiect, mediator social, inspector (referent) resurse umane, auditor în domeniul calității, mentor, bibliotecar studii superioare, documentarist, metodist, contabil...
Matematica... fără secrete!   
La finalul reportajului nostru la Școala cu clasele I-VIII „Dimitrie Cantemir” din Oradea, aveam să stăm de vorbă cu doamna profesor de matematică Angela Guler, care ne-a vorbit despre pasionații de matematică, pentru care matematica nu mai deține prea multe secrete... Chiar am reușit să-i cunoaștem pe câțiva (Paula Oprea și Roxana Negru, din a VI-a A, Camelia Canalaș, Andreea Bungău, Kiss Alexandra și Larisa Manciu, din a VII-a B), care au participat la „Ghibu”, la concursul național de evaluare în matematică („le umblă strașnic mintea” - vorba dnei profesor), fiind „abonați” la toate concursurile și olimpiadele de matematică și scriu articole în revista școlii... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Efective numeroase și amenajarea terenurilor de sport.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:37:11 Ora de vară a Europei de Est