Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Erntedankfest” la Grădinița nr. 46 din Oradea

Joi, sărbătoarea recoltei

„Erntedankfest” la Grădinița nr. 46 din Oradea

Și în această toamnă aurie, la Grădinița nr. 46 din Oradea (cea mai mare grădiniță din municipiul de pe Crișul Repede), s-a marcat „Erntedankfest” (Sărbătoarea recoltei).

Acest obicei tradițional german a fost reînnodat, ieri (joi, 21 octombrie 2010), la grupa mică germană, de prof. Ferenczi Maria și Nicoleta Ursuț, printr-o activitate specială. În prima parte, copiii (32) le-au arătat părinților câte au învățat în această toamnă, despre legume și fructe, despre anotimpul toamna și alte lucruri importante, cum ar fi poveștile cele mult îndrăgite ale copilăriei. Programul lor de cântece și versuri, dialogul și dramatizarea s-au ținut atât în germană, cât și în română. Costumate precum la un carnaval, personajele s-au descurcat nesperat de bine, fără trac și emoții, deloc intimidate de mulțimea fără seamăn a spectatorilor. Invitată sau neinvitată, cu sau fără rol, Tea (supervedeta grupei) a fost mereu prezentă în ring, desfășurându-se în voie cu o voioșie de nedescris. Într-o asemenea atmosferă, într-un spectacol de lumină și culoare, chiar și educatoarele trebuiau să se alinieze obiceiului și să se costumeze corespunzător, ele fiind primele modele care dau tonul și exemplul viu, ușor de imitat. Nico a devenit Zâna Toamna, iar Maria, Zâna Bună, venită tocmai din Germania.
Manifestarea a fost deschisă de prof. Rodica Ștef – directorul grădiniței, care a apreciat inițiativa educatoarelor, preocuparea lor pentru promovarea tradițiilor și obiceiurilor poporului german, buna colaborare pe care o au cu părinții, strădania lor, depusă zi de zi, pentru a crea atmosfera și a cuceri copiii, făcându-le astfel mai ușoară despărțirea de cei dragi...
Bogățiile toamnei... pe mesele copiilor
În partea a doua a activității, mămicile (dar nu numai) s-au adunat în jurul meselor din hol, acolo unde copiii iau masa de prânz și gustările... Echipate corespunzător, au pregătit salate de fructe și legume, sandwich-uri și alte bunătăți folosind fructe, legume și zarzavat, toate proaspete, așa încât, la final, educatoarele au fost nevoite să premieze toate grupele, neputând stabili o ierarhizare a celor mai reușite produse. Felicitările directorului și educatoarelor, adresate părinților pentru sprijin, receptivitate, relaționare și reușita manifestării, nu au putut să nu-i bucure mai cu seamă pe beneficiarii manifestării, copiii, care au mâncat pe săturate din bucatele gustoase și arătoase!
Surpriza zilei a venit din partea dnei Florica Oatu, până mai ieri, educatoarea grădiniței, care, într-o asemenea zi, a ținut să fie din nou prezentă la activitate, adresându-le educatoarelor câteva cuvinte de suflet: „Vă felicit și vă mulțumesc că m-ați făcut să mai simt acea minunată emoție de dascăl, care, după 38 de ani de muncă cu aceste tinere mlădițe, am trecut la o etapă implacabilă și obligatorie de viață, viața de dascăl pensionar, ce nu-și găsește rostul în afara școlii...” (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (111 poze), accesați Galeria foto: „Erntedankfest” la Grădinița nr. 46 din Oradea.

Trimite email
sâmbătă, 5 aprilie 2025, 10:28:22 Ora de vară a Europei de Est