Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Săptămâna Erasmus” (ed. VII)

18 - 23 octombrie

„Săptămâna Erasmus” (ed. VII)

Luni, 18 octombrie 2010, a debutat, la Universitatea din Oradea, cea de-a VII-a ediție a „Săptămânii Erasmus”.

Seria manifestărilor săptămânii a fost deschisă de dl prof. dr. Barbu Ștefănescu (prorector), cu o conferință de presă, la care au fost invitați studenți români care au beneficiat de mobilități Erasmus, dar și studenți străini care studiază la Universitatea din Oradea prin programul Erasmus.
O cină internațională
Seara s-a lăsat cu o cină internațională bogată și gustoasă, pusă la cale de conducerea Asociației studenților Erasmus, înființată săptămâna trecută de Carmen Buran – coordonator instituțional Erasmus în cadrul Universității Oradea. „Asociația îi reunește pe toți cei care au beneficiat de mobilitate Erasmus. Și nu sunt puțini cei care au beneficiat de acest program timp de 10 ani. Numai anul acesta, avem selectați 200 de studenți care pot beneficia de programul Erasmus. Anul trecut, au plecat circa 170”, ne-a declarat Manuela Popovici – LLP Office Incoming Erasmus Students (mâna dreaptă a dnei Carmen Buran). „Prima condiție e să fii integralist (fără restanțe), să ai o situație universitară bună, după care locurile se ocupă în ordinea mediilor. Fiecare decide și își alege universitatea parteneră”...
Preparate tradiționale, armonie și veselie
Manuela e o fire deschisă, prietenoasă, care cucerește și impune respect, care zâmbește cu sufletul și bine dispune pe oricine. Ea a reușit să mobilizeze un colectiv de studenți inimoși (Cătălina Ficuț și Kallai Jambor, Anamaria Tunduc și Dafina Leac, Cristian Ban, Flavia Blaga și Alina Florentina Bițiș), care au pus în mișcare forțe serioase, studenți străini Erasmus binevoitori să gătească mâncăruri tradiționale. Ana (din Portugalia) și încă nouă colegi (Rui, Henrique, Emanuel, Pedro, Luis, Diana, Ines, Filipe și Tiago) au pregătit o supă, orez cu fasole și cabanos; Inma (din Spania) a făcut „prăjitura bunicii”, după propria-i declarație, în spaniolă „Natillas”: biscuiți, ciocolată, cremă de vanilie și frișcă; Juliette (din Franța) a ieșit la interval cu o plăcintă cu carne – „Quiche”; Maria și Daniel (din Spania) au pregătit omletă de cartofi; Claudia (plecată din Satu Mare în Ungaria, în urmă cu 10 ani) și Krisztina (din Ungaria) s-au prezentat cu două boluri de lecso; Șimal și Alper (din Turcia) s-au axat pe cartofi picanți, cu nuci, legume și pui, precum și ardei umpluți, tot picanți; Șafak, Mirka, Juan și Pinar (prieteni buni, din Slovacia, Turcia și Portugalia) au optat pentru o prăjitură cu lapte bătut; Patryk și Anna (din Polonia) au expus o mâncare tradițională ce se cheamă „Bigos” (varză, ceapă, ciuperci, roșii, cârnat, condimente aromate și vin). Cu asemenea preparate pe masă și muzică bună, mai că-ți venea să joci. De fapt, două studente, una din Franța, iar cealaltă din Turcia, chiar s-au prins de mâini și au început să se onduleze (ca două feline), deși nu cred că au gustat din bigosul polonezilor (stropit cu vin). La cina internațională (precum la Nunta Zamfirei) a venit mult popor, pentru că vestea a circulat cu repeziciune pe ovidan.ro (de la Împărăție, au onorat dra Adela Mucea și Olimpia Popoviciu, iar Grădinița nr. 25 a fost reprezentată de   Olivia)...
Programul săptămânii
Marți (19 octombrie)
12.00 - Sesiune de informare referitor la programul Erasmus, în Aula Magna.
Miercuri
18.00 - Bowling, Billy’s Art Club, Centrul Comercial Lotus
Joi
14.00 - Sesiune de informare la Facultatea de Medicină și Farmacie, în vederea organizării în luna noiembrie a unei noi selecții de studenți pentru mobilitățile Erasmus
21.00 Petrecere Erasmus, Blue Monday
Vineri
12.00 - Turul municipiului Oradea și o scurtă vizită în stațiunea Băile Felix
Sâmbătă
09.00 - Excursie la Peștera Urșilor, cu pornire din parcarea din fața Bisericii cu Lună; participă 50 de studenți. (Olimpia & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Săptămâna Erasmus” (ed. VII).

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 14:05:16 Ora standard a Europei de Est