Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

La 500 de zile de școală

Studiul tematic – Povestea apei

La 500 de zile de școală

Alternativa step by step are frumusețea și avantajele sale, eficiența și motivația caracteristice, invidiate de unii, înțelese și exploatate de alții, din afara sistemului...

Elevii, dascălii (inst. Veronica Isdrăilă și Elena Iacob), dar și părinții clasei a IV-a B, step by step, de la Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, au sărbătorit, miercuri, 13 octombrie 2010, 500 de zile de școală.
Au sărbătorit e un fel de a spune, pentru că  în afara tortului și șampaniei de final, restul înseamnă un bilanț, o recapitulare și o evaluare a cunoștințelor, o fixare a lor, o reîmprospătare, o etalare a muncii individuale, dar și colective în realizarea portofoliilor și colecțiilor cu 500 de obiecte, lucruri sau piese inedite, colecționate de-a lungul unui ciclu de patru ani. Studiul individual, independența în gândire și atitudine, calmul și stilul „academic” în a-și susține lucrarea și punctul de vedere, toate acestea diferențiază și ridică alternativa în ochii dascălilor și părinților. După un studiu tematic bine documentat și aprofundat, privit din „n” puncte de vedere, acum iese la suprafață personalitatea și modul original de a prezenta lucrurile, fiecare venind cu varianta proprie, complementară și nu cu o imitare sau imitație, o repetare sau o copie. Luate în parte, fiecare colecție și portofoliu exprimă și radiografiază personalitatea elevului, este imaginea sa în oglinda cunoașterii de sine, puterea lui de analiză, sinteză și reflectare a unei teme generoase, la care a trudit, în parte prin efort propriu sau conjugat, alături de părinți. Povestea apei este povestea fiecăruia și a tuturor, văzută din 14 unghiuri. Cert este că globul pământesc a fost răscolit și fotografiat kilometru cu kilometru. Unii chiar l-au reinventat, confecționat cu ajutorul unei mingi. Castelul și Mica sirenă le-au surprins plăcut până și pe învățătoarele clasei.  De-acum (de joi, 21 octombrie), după o descindere la Planetariul din Baia Mare, va debuta o nouă temă generoasă, care ar  putea fi despre univers sau despre altceva, punându-și fiecare mintea și imaginația la contribuție. Tema și toată truda lor se vor „converti”, la final, într-un nou număr al revistei clasei, sugestiv intitulate „Albinuțele curioase”.
Oaspeții spanioli la... ora adevărului
Surpriza și bucuria la 500 de zile de școală au venit din partea directorului liceului, prof. dr. Gheorghe Lazăr Erdeli, care a „descălecat” în sala de clasă însoțit de prietenii spanioli, foști parteneri de proiect. Aflați în Oradea, la o întâlnire de proiect la Grădinița nr. 52, foștii parteneri ai Școlii cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu” au ținut să se arate la față și să-și exprime aceeași bucurie și plăcere de a se revedea cu dascălii noului liceu. Iată, așadar, că ochii care nu se văd nu se uită... la alții, fără a rememora și a activa imagini și oameni dragi. Felicitările sunt reciproce, împărțite și meritate atât de gazde, cât și de oaspeți! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La 500 de zile de școală. 

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 02:59:40 Ora standard a Europei de Est