Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

“Europa pe o farfurie…” la Oradea

Cea de-a cincea întâlnire de proiect

“Europa pe o farfurie…” la Oradea

După cele patru întâlniri de proiect care s-au desfășurat în Polonia (țara coordonatoare) - în septembrie și noiembrie 2009, în Bulgaria - în martie 2010 și în Belgia - în aprilie-mai, a venit rândul României să găzduiască cea de-a V-a reuniune a partenerilor de proiect din cele șase țări: Polonia, Bulgaria, Belgia, Franța, Portugalia și România.

Întâlnirea a debutat luni (11 octombrie 2010) la Colegiul Tehnic „Andrei Șaguna” din Oradea - ambasadorul României în acest parteneriat multilateral Comenius, cu cinci țări europene. Conducerea colegiului (director -  Antiana Man, directori adjuncți, Carmen Matiuța și Gavril Porțan) a primit cu mult drag delegațiile partenere. Cu ospitalitatea și prietenia caracteristice poporului român, gazdele s-au mobilizat exemplar pentru a fi la înălțimea oaspeților.
Tăierea porcului… la Gepiu
După activitățile festive de luni, când gazdele și-au prezentat cartea de vizită (dar și municipiul de pe Crișul Repede), în programul de marți, aveau să le rezerve partenerilor o activitate cu totul și cu totul specială - Tăierea porcului, cina cu preparate specifice, cârnati și cartaboși... un fel de „pomană a porcului”.
Întreg ritualul, așa cum se desfășoară el în satul Gepiu, a fost filmat și pozat de toți partenerii de proiect, de la pârjolirea cu paie și gaz, până la făcutul cârnatului și punerea lui în cuptor, la fript ... După obicei, gazdele bune, Voichița și Traian Popa, au scos pe masă pălinca de prune pentru a încinge spiritele și a pulsa sânge în vene... Curtea era plină de privitori, iar pălmași... doar vreo doi-trei. Seara, în cantina liceului, cina a fost copioasă și gustoasă, după cele câteva ore petrecute la țară, în Gepiu (la nr. 432)...
Miercuri – la Vadu-Crișului
În zilele următoare, programul și-a urmat cursul firesc, cu o incursiune pe tărâmuri pitorești: la Vadu-Crișului, Peștera Ungurului și lecția demonstrativă: Cozonaci aurii și brânzoaice rumenite (mod de preparare și mâncare pe săturate), precum și tradiții românești: roata olarului (tot la Vadu-Crișului); joi, a fost reluată lecția de gătit: Tochitură cu mămăligă, Gomboți cu prune, iar după-masă, excursie la Băile Felix, precum și vizitarea Fabricii de lapte de la Mierlău. Vineri – „Artă pentru artă”, o demonstrație de aranjament floral festiv (la cantina școlii), după care, fiecare echipaj a încercat să realizeze un aranjament cât mai aproape de modelul Laviniei...
Întrecerea aranjamentelor a continuat cu un concurs pe teme culinare cu specific românesc, rețetele învățate pe parcursul șederii în România: ciorbă de perișoare, tochitură cu mămăligă, gomboți cu prune, iar seara s-a lăsat cu o cină pe cinste, un „Goodbye party”. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: “Europa pe o farfurie…” la Oradea.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:18 Ora de vară a Europei de Est