Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O oră specială de istorie

La Casa Memorială „Aurel Lazăr”

O oră specială de istorie

În cadrul manifestărior culturale organizate cu prilejul Zilei municipiului Oradea, elevi ai Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida” și ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” au asistat luni, 11 octombrie, la o oră specială de istorie ținută chiar acolo unde, în urmă cu 92 de ani, se semna Declarația de Autodeterminare a Românilor din Transilvania. În Casa Memorială „Aurel Lazăr” au fost evocate personalități ilustre ale comunității locale, care, prin rolul jucat la începutul secolului al XX-lea, au contribuit la promovarea culturii și afirmării naționale.

 Vizita tematică realizată la Casa Memorială „Aurel Lazăr” este una dintre numeroasele acțiuni cuprinse în cadrul proiectului „Bihoreni iluștri: Roman Ciorogariu, Demetriu Radu, Aurel Lazăr, Rimler Karoly”.  Activitatea a fost deschisă de doamna director adj. al Colegiului Tehnic „Dimitrie Leonida”, Daniela Vîlceanu, care a prezentat semnificația zilei de 12 octombrie pentru orădeni.  Despre viața și contribuția „iluștrilor bihoreni” au vorbit invitați de seamă - prof. dr. Elisabeta Roșu – inspector școlar al I.S.J. Bihor, prof. univ. dr. Ion Zainea, de la Universitatea Oradea, și drd. Robotin Ciprian, din partea Episcopiei Greco-Catolice Oradea.
Figura avocatului Aurel Lazăr a fost evocată de prof. univ. Ion Zainea. Acesta a reamintit celor prezenți la eveniment că ziua de 12 octombrie 1918, când în casa lui Aurel Lazăr a fost semnată Declarația de Autodeterminare, este piatra de temelie a formării statului român modern. Alături de Lazăr, o figură ilustră a acelor vremuri a fost vicarul Roman Ciorogariu. Acesta va juca în anul 1920 un rol important în proiectul de reînființare a Episcopiei Ortodoxe de Oradea, devenind episcop. „În acest an, sărbătorim și 90 de ani de la data la care s-a pus temelia acestei instituții ecleziastice importante. Destinul lui Ciorogariu este strâns legat de istoria noastră locală", a ținut să sublinieze prof. Elisaveta Roșu. O altă figură ilustră evocată a fost episcopul greco-catolic Demetriu Radu. “Pe data de 8 decembrie, se împlinesc 90 de ani de când acesta a decedat, în urma unui atentat cu bombă în Parlamentul României” a precizat drd. Ciprian Robotin. De asemenea, a fost amintit  și fostul primar al Oradiei, Rimler Karoly, care a condus acest oraș 17 ani și care, în 1919, a predat fără luptă frâiele administrației maghiare celei românești.
  Parteneri în acest proiect sunt Complexul Muzeal al Þării Crișurilor, Facultatea de Istorie, Geografie și Relații Internaționale din cadrul Universității Oradea, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, precum și Episcopia Greco-Catolică.
Echipa de proiect este formată din: manager de proiect, prof. Georgeta Sadoveanu, coordonator proiect, prof. Elisabeta Ungur și membri: prof. Sav Rodica, Dat Alina, Dorfler Dorina, Szadai Victor ( Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”) și Duma Daniela (Colegiul National „Mihai Eminescu”). (Alina A.)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:27 Ora de vară a Europei de Est