Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ședință festivă de Ziua Oradiei

Ieri, la Primăria Oradea

Ședință festivă de Ziua Oradiei

Municipalitatea a sărbătorit marți, 12 octombrie 2010, Ziua municipiului Oradea. Cu această ocazie, în sala „Traian Moșoiu” a primăriei a avut loc o ședință festivă a Consiliului local, la care au participat consilierii locali, conducerea primăriei, precum și numeroși invitați.

În deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre semnificația Zilei Oradiei: „Ziua de 12 octombrie este o zi în care ne gândim cu recunoștință la cei care au făcut ceva pentru acest oraș, de la care învățăm și azi lecții de istorie. Ne gândim cu recunoștință la faptele regelui Ferdinand sau ale prim-ministrului Ionel Brătianu. Oamenii care au realizat proiecte importante vor rămâne mereu în istoria comunității, prin curajul lor de a lua decizii corecte pentru comunitatea lor și prin responsabilitatea pe care și-au asumat-o”.
Despre însemnătatea zilei de 12 octombrie au mai vorbit dna Cornelia Românașu, muzeograf la Casa Memorială Aurel Lazăr și conf. univ. dr. Gabriel Moisa, de la Universitatea Oradea.
În finalul evenimentului, conducerea Primăriei a premiat 49 de elevi orădeni, pentru rezultatele bune la olimpiadele naționale. „Am decis să acordăm în fiecare an de Ziua orașului premii pentru elevii olimpici, ca un semn de recunoaștere față de munca lor. Aș vrea să le mulțumesc părinților acestora pentru efortul depus și profesorilor care i-au îndrumat”, a subliniat primarul Ilie Bolojan. Toți olimpicii au primit diplome și cărți, urmând să plece într-o excursie în țară.
În finalul ședinței festive, cei prezenți au putut admira expoziția de fotografii „Oradea la început de secol XX – Inedit”, organizată de Consiliul Județean Bihor, prin Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
Cei 49 de olimpici premiați
Andrei Ligia, Pop Denisa, Lorincz Filip, Șușman Robert, Þărău Cristian, Bucurean Cristina și Frențiu Ioana (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”), Cuc Valeriu, Baciu Marilena Ioana și Crețiu Diana Petronela (Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”), Hora Codrin și Indrieș Denisa (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”), Chișe Ioana, Albuț Cosmin, Marian Antonela și Comșa Andreea Clara (Liceul Teologic Greco-Catolic), Moga Ioana, Mercea Dan, Lazăr Vlad, Roșu Cristian, Mance Felix, Rotaru Răzvan, Lala Marius Ionuț, Costa Diana, Panea Răzvan, Anton Andreea și Dărăban Andreea (Colegiul Național „Emanuil Gojdu”), Trifa Sebastian, Cora Radu, Cosma Tudor și Haita Alexandra (Școala cu clasele I-VIII „Dacia”), Reștea Patricia, Lepădatu Andrei și Duma Alexandra (Colegiul Național „Mihai Eminescu”), Tobias Laszlo Sisak Norbert și Kussy Norbert (Liceul Romano-Catolic „Szent Laszlo”), Popa Maria, Mihăilă Nicolae, Urs Roxana Mădălina și Sferle Anca Denisa (Liceul de Artă), Corb Andreea (Liceul Teologic Penticostal „Betel”), Herbil Diana (Școala cu clasele I-VIII „Ion Bogdan”), Dudas Adam și Jerovszky Timea (Liceul Teoretic „Ady Endre”), Jozsa Lidia (Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”), Florian Larisa, Petraș Patricia și Podelenczki Lorena (Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”).
Excursie de trei zile
Ei au obținut o excursie de trei zile pe circuitul cultural: Oradea, Sighișoara, Sinaia, București, Sibiu, Oradea, propusă în perioada 29-31 octombrie 2010. Prima zi (vineri, 29 oct.): Oradea, Cluj-Napoca, Sighișoara (Cetatea medievală),  Sinaia (Castelul Peleș); a doua zi (sâmbătă): Sinaia, București (un tur al centrului Capitalei, Muzeul Național de Artă, Palatul Parlamentului, Opera de Stat (piesa lui Ceaikovski – „Evgheni Oneghin”); ziua a treia (duminică): București, pe Transfăgărășan, Sibiu (un tur al orașului cultural european, cu vizitarea Muzeului Brukenthal), Alba Iulia, Oradea.
Voiniceii –la primărie
„Am venit să ne pozăm în fața Primăriei Oradea, azi de Ziua orașului Oradea, noi fiind cei mai mici cetățeni ai săi (voinicei și vrednici de toată lauda – adăugăm noi). Mâine (13 octombrie) vom merge în vizită la pompieri. De Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” organizează „Ziua porților deschise”, ne-a spus dna educatoare Mariana Pașcalău, de la Grădinița nr. 27 - “Voinicelul”.
De Ziua Oradiei, în fața primăriei au ieșit să se pozeze preșcolarii grupei mijlocii (ed. Mariana Pașcalău și Georgeta Druță) și copiii din grupa mare (ed. Nicoleta Trifan și Livia Petruț).
Tot de la dna Mariana Pașcalău aveam să aflăm că Grădinița nr. 27 din Oradea a primit, sâmbătă (9 octombrie), la București, pentru a doua oară steagul verde în cadrul proiectului “Eco-școala”, fiind singura unitate de învățământ preprimar din județul Bihor care deține steagul verde.
P.S. Penttu mai multe poze, accesați Galeria foto: Ședință festivă de Ziua Oradiei.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:30:08 Ora de vară a Europei de Est