Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ședință festivă de Ziua Oradiei

Ieri, la Primăria Oradea

Ședință festivă de Ziua Oradiei

Municipalitatea a sărbătorit marți, 12 octombrie 2010, Ziua municipiului Oradea. Cu această ocazie, în sala „Traian Moșoiu” a primăriei a avut loc o ședință festivă a Consiliului local, la care au participat consilierii locali, conducerea primăriei, precum și numeroși invitați.

În deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan a vorbit despre semnificația Zilei Oradiei: „Ziua de 12 octombrie este o zi în care ne gândim cu recunoștință la cei care au făcut ceva pentru acest oraș, de la care învățăm și azi lecții de istorie. Ne gândim cu recunoștință la faptele regelui Ferdinand sau ale prim-ministrului Ionel Brătianu. Oamenii care au realizat proiecte importante vor rămâne mereu în istoria comunității, prin curajul lor de a lua decizii corecte pentru comunitatea lor și prin responsabilitatea pe care și-au asumat-o”.
Despre însemnătatea zilei de 12 octombrie au mai vorbit dna Cornelia Românașu, muzeograf la Casa Memorială Aurel Lazăr și conf. univ. dr. Gabriel Moisa, de la Universitatea Oradea.
În finalul evenimentului, conducerea Primăriei a premiat 49 de elevi orădeni, pentru rezultatele bune la olimpiadele naționale. „Am decis să acordăm în fiecare an de Ziua orașului premii pentru elevii olimpici, ca un semn de recunoaștere față de munca lor. Aș vrea să le mulțumesc părinților acestora pentru efortul depus și profesorilor care i-au îndrumat”, a subliniat primarul Ilie Bolojan. Toți olimpicii au primit diplome și cărți, urmând să plece într-o excursie în țară.
În finalul ședinței festive, cei prezenți au putut admira expoziția de fotografii „Oradea la început de secol XX – Inedit”, organizată de Consiliul Județean Bihor, prin Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”.
Cei 49 de olimpici premiați
Andrei Ligia, Pop Denisa, Lorincz Filip, Șușman Robert, Þărău Cristian, Bucurean Cristina și Frențiu Ioana (de la Colegiul Economic „Partenie Cosma”), Cuc Valeriu, Baciu Marilena Ioana și Crețiu Diana Petronela (Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”), Hora Codrin și Indrieș Denisa (Liceul Teologic Baptist „Emanuel”), Chișe Ioana, Albuț Cosmin, Marian Antonela și Comșa Andreea Clara (Liceul Teologic Greco-Catolic), Moga Ioana, Mercea Dan, Lazăr Vlad, Roșu Cristian, Mance Felix, Rotaru Răzvan, Lala Marius Ionuț, Costa Diana, Panea Răzvan, Anton Andreea și Dărăban Andreea (Colegiul Național „Emanuil Gojdu”), Trifa Sebastian, Cora Radu, Cosma Tudor și Haita Alexandra (Școala cu clasele I-VIII „Dacia”), Reștea Patricia, Lepădatu Andrei și Duma Alexandra (Colegiul Național „Mihai Eminescu”), Tobias Laszlo Sisak Norbert și Kussy Norbert (Liceul Romano-Catolic „Szent Laszlo”), Popa Maria, Mihăilă Nicolae, Urs Roxana Mădălina și Sferle Anca Denisa (Liceul de Artă), Corb Andreea (Liceul Teologic Penticostal „Betel”), Herbil Diana (Școala cu clasele I-VIII „Ion Bogdan”), Dudas Adam și Jerovszky Timea (Liceul Teoretic „Ady Endre”), Jozsa Lidia (Liceul Teologic Reformat „Lorantffy Zsuzsanna”), Florian Larisa, Petraș Patricia și Podelenczki Lorena (Liceul cu Program Sportiv „Bihorul”).
Excursie de trei zile
Ei au obținut o excursie de trei zile pe circuitul cultural: Oradea, Sighișoara, Sinaia, București, Sibiu, Oradea, propusă în perioada 29-31 octombrie 2010. Prima zi (vineri, 29 oct.): Oradea, Cluj-Napoca, Sighișoara (Cetatea medievală),  Sinaia (Castelul Peleș); a doua zi (sâmbătă): Sinaia, București (un tur al centrului Capitalei, Muzeul Național de Artă, Palatul Parlamentului, Opera de Stat (piesa lui Ceaikovski – „Evgheni Oneghin”); ziua a treia (duminică): București, pe Transfăgărășan, Sibiu (un tur al orașului cultural european, cu vizitarea Muzeului Brukenthal), Alba Iulia, Oradea.
Voiniceii –la primărie
„Am venit să ne pozăm în fața Primăriei Oradea, azi de Ziua orașului Oradea, noi fiind cei mai mici cetățeni ai săi (voinicei și vrednici de toată lauda – adăugăm noi). Mâine (13 octombrie) vom merge în vizită la pompieri. De Ziua internațională pentru reducerea riscului dezastrelor, Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență „Crișana” organizează „Ziua porților deschise”, ne-a spus dna educatoare Mariana Pașcalău, de la Grădinița nr. 27 - “Voinicelul”.
De Ziua Oradiei, în fața primăriei au ieșit să se pozeze preșcolarii grupei mijlocii (ed. Mariana Pașcalău și Georgeta Druță) și copiii din grupa mare (ed. Nicoleta Trifan și Livia Petruț).
Tot de la dna Mariana Pașcalău aveam să aflăm că Grădinița nr. 27 din Oradea a primit, sâmbătă (9 octombrie), la București, pentru a doua oară steagul verde în cadrul proiectului “Eco-școala”, fiind singura unitate de învățământ preprimar din județul Bihor care deține steagul verde.
P.S. Penttu mai multe poze, accesați Galeria foto: Ședință festivă de Ziua Oradiei.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:47:45 Ora standard a Europei de Est