Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Nu avem „nume” pentru că avem… „renume”!

Directorul Școlii nr. 16 din Oradea, prof. Mircea Gârba:

„Nu avem „nume” pentru că avem… „renume”!

Ca să înțeleg exact jocul de cuvinte și mesajul incifrat al dlui director Mircea Gârba, am recurs la memoria site-ului, care stochează în baza sa de date „faptele de arme” ale combatanților…

Pentru cei care nu știu, vom spune că în virtutea renumelui pe care și l–au făurit cei de la școala nr. 16, din ’91, de când întrețin relații culturale cu Colegiul “Henri Pourrat” din Ceyrat (Franța), municipiul Oradea a ajuns să se înfrățească cu orașul francez, să primească mobilier și aparatură pentru fostul spital de copii, trei autobuze, alte materiale și cărți…!
Când clopoțelul a anunțat începerea unui nou an școlar, pe coridoare erau montate camere video (un sistem de supraveghere video a școlii). De-acum, chiulul și întârzierile vor fi contabilizate, iar în școală s-a instalat un climat de securitate, a crescut gradul responsabilității și disciplinei. Copiii au fost așteptați cu sălile de clasă proaspăt zugrăvite, coridoare lambrisate și estetizate, cu sala de sport complet renovată...
Cu tact și răbdare, cu profesionalism și eleganță, în timp, școala și-a făurit renumele unei instituții performante. „Prin baza materială modernă, dar mai ales prin rezultatele bune obținute de elevi, prin competența și receptivitatea la nou a colectivului de cadre didactice, Școala 16 se impune ca o școală de frunte în peisajul învățământului orădean. Iar cartea de vizită a școlii o constituie rezultatele elevilor: numeroase premii la concursuri și olimpiade școlare; niciun elev repetent în anul școlar 2009/2010; din cei 103 absolvenți ai clasei a VIII-a, 20 au avut media de admitere peste 9; toți absolvenții au fost repartizați în licee în prima etapă și toți au ajuns acolo unde și-au dorit: 14 la C.N. „Mihai Eminescu”, 11 la C.N. „E. Gojdu”, 16 la C.E. „Partenie Cosma”, 11 la Lic. T. „Lucian Blaga”, 6 la Lic. T. „Ady Endre”, 6 la C.N. „Iosif Vulcan” și lista poate continua. Însă ,,16’’ nu este doar o opțiune pentru elevii dornici de învățătură, ci poate reprezenta o soluție demnă de luat în seamă pentru părinți: săli de clasă frumoase și moderne, cantina nouă, dotată cu aparatură de ultimă generație, program after school, limba engleză studiată încă din clasa I, clase cu predare în limba maghiară, cerc de pictură, cursuri de dans, chitară, șah, atletism, baschet, handbal, fotbal și tenis...”
Foști elevi ai școlii studiază în Anglia și Germania
La toate argumentele forte ale domnului director, să mai adăugăm rezultatele excepționale obținute de sportivii școlii: 64 de premii și mențiuni înregistrare la competiții municipale și județene (din care 19 locuri I, opt locuri II și cinci locuri III, la județ, câte șase locuri I și II și cinci locuri III la municipiu; să mai adăugăm panoplia de proiecte școlare (cu Franța și Ungaria) și nenumărate parteneriate despre care ne-a vorbit directorul adjunct, prof. Smarada Burcă, parteneriatele cu teatrul „Arcadia”, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”, asociația Caritas Eparhial, asociația Probambini, clubul Kiwanis, Romsilva, fundația „Talentum”...  Faptul că cei mai buni absolvenți ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” sunt foști elevi ai școlii 16, iar acum sunt studenți în Anglia și Germania, precum Alexandru Iancu și Francisc Bungiu... Poate nu știați că studenții Universității din Oradea (specializarea franceză, educație fizică, istorie și religie...) fac practică pedagogică la Școala cu clasele I-VIII nr. 16...
Să mai spunem că la școala 16 nu studiază 300 sau 400 de elevi, ci 909, în 37 de clase (20 primare și 17 gimnaziale), din care opt clase cu 180 de elevi la secția maghiară; faptul că în timp  ce de la unele școli copiii pleacă precum păsările călătoare... ei vin la „școala fără nume”! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Nu avem „nume” pentru că avem… „renume”!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:29 Ora de vară a Europei de Est