Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România

„Chemarea la națională a cercetătorilor români din diaspora”,

Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România

Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică, Academia Romană, Consiliul Național al Cercetării Științifice din Învățământul Superior, Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Camera de Comerț și Industrie a României au organizat în perioada 21- 24 septembrie, la București, cea de-a doua ediție a conferinței „Diaspora în cercetarea științifică și învățământul superior din România”.

Organizată sub sloganul „Chemarea la națională a cercetătorilor români din diaspora”, conferința din acest an a reunit peste 700 de participanți, dintre care peste 200 din diaspora.
Evenimentul s-a desfășurat pe durata a trei zile .Primele două zile, 22 și 23 septembrie, au fost dedicate workshop-urilor „Exploratorii”. Acestea au fost organizate pe 23 de domenii de competență și în zone de deschidere în care există potențial și expertiza românească, precum chimia, fizica, matematica, astronomia și astrofizica, ingineria, științele socio-umane și economice, biologia, știința mediului, medicina, biotehnologii, arta și arhitectura.
Workshopurile „Exploratorii” s-au desfășurat în 23 de locații în București și împrejurimi, între care Banca Națională a României, Universitatea din București, Facultatea de Sociologie, Centrul Internațional de Biodinamică, Facultatea de Arhitectură, Colegiul Noua Europă, Biblioteca Academiei Române, Universitatea Politehnica București, Facultatea de Medicină, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospatială și au abordat următoarele teme: „Cercetare academică în științele sociale: stări actuale, tendințe, implicații pentru societatea românească, prospectarea unor proiecte de cooperare”, „Nano Sisteme Dinamice: de la concepte la aplicații senzoristice”, „Fizica nucleară și Fizica particulelor elementare la frontiera cunoașterii”, „Teme actuale de cercetare în matematici aplicate”, „Laseri de mare putere”, „Tendințe și emergente în Biologia celulelor stem și cercetarea embriologică”, „Arhitectura și orașul în România după 1989”, „Tendințe în genomică și proteomică biomedicală”, „Jurnalism științific și comunicare”, „Materiale multifuncționale micro și nanostructurate: de la cercetare la aplicații”, „Provocări științifice ale energiei de mâine”, „Noi perspective de investigare a creierului”, „Roboterapie, tehnologii virtuale și informatice: implicații și aplicații în științele cognitive clinice”, „Electronica, telecomunicațiile și tehnologia informației în lume și în țară”, „Medicina moleculară - generația următoare”, „Spațiu - tehnologie, securitate, știință”, „Proiectarea conceptuală a proceselor chimice”, „Astronomia românească în contextul mondial actual”, „Biodiversitate și resurse biologice în orizontul 2020”, „Soluții durabile la provocări emergente în agricultură-alimentație cu implicații în medicina umană”, „Alimentație și sănătate”, „Centrul international pentru studii avansate Dunăre - Delta Dunării - Marea Neagră - sinergii românești și internaționale”, „Abordarea multidisciplinară a sindromului de răspuns inflamator sistemic (SIRS)”, „România și provocările crizei financiare internaționale”.
În ultima zi a conferinței, alături de discuțiile în plen, sub patronajul ANCS, Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” a organizat un spectacol inedit de știință dedicat „Nopții cercetătorilor”.
Am fost unul dintre participanții la secțiunea de astronomie, unde s-a ținut și o secțiune de postere și o masă rotundă dedicată învățământului preuniversitar.
Aici am putut prezenta activitățile din domeniul astronomiei, desfășurate la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea și la astroclub „Meridian 0” din Oradea, prin intermediul posterului intitulat „Adolescenții orădeni și astronomia în sec. XXI”, participând și la o parte din evenimentele „Nopții cercetătorilor”, care s-au desfășurat în parcul Tineretului din București.
Așa cum mărturiseau și alți participanți, pentru câteva zile am putut vedea o altă față a României, cea care nu prea apare nici în presă, nici la TV pentru ca nu pare spectaculoasă.
Am întâlnit români, cercetători în domeniul astronomiei și astrofizicii, risipiți prin toată lumea, din Canada și SUA, până în Noua Zeelandă sau Australia.
Pe unii i-am revăzut cu plăcere, pe alții i-am întâlnit pentru prima oară, deși auzisem de ei și am fost foarte bucuroasă că am putut să-i ascult. (Nicoleta Pazmany)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:55 Ora de vară a Europei de Est