Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ziua europeană a limbilor moderne”

120 de cadre didactice din 20 de școli bihorene au sărbătorit

„Ziua europeană a limbilor moderne”

Cu ocazia „Zilei europene a limbilor moderne”, care se celebrează pe 26 septembrie 2010, 120 de cadre didactice din 20 de școli ale județul Bihor, împreună cu elevii, au organizat diferite manifestări cu această temă, după cum aveam să aflăm de la profesorul metodist al C.C.D., Delia Mela.

Activitățile au fost diverse și interactive, de la expoziții cu lucrări ale elevilor, concursuri de interpretare cântece și poezii, prezentări power point cu tema „Elogiul limbilor europene”, la piese de teatru, cum ar fi: „The Canterville Ghost”, de Oscar Wilde, sketch-uri și colaje cu imagini din Anglia și Franța.
Președintele Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, Antonio Miloshoski, a transmis cu ocazia acestei zile un mesaj de celebrare din care spicuim: „Respectul limbilor, culturilor și identităților cetățenilor noștri europeni este o condiție prealabilă creării unui spațiu de respect mutual și de cooperare pe continent... Cele mai bune modalități de luptă împotriva intolerenței lingvistice și a insecurității sunt însușirea limbilor și a înțelegerii culturale”...
Școlile implicate în asemenea activități au fost: Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei, Școala cu clasele I-VIII nr. 11 Oradea, școala gimnazială din Sârbi, Grupul Școlar Agr. Ec. Sălard, Liceul „Don Orione”, Școala cu clasele I-VIII Câmpani, CSEI „Orizont” Oradea, Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea, școlile „Ioan Slavici” și „Oltea Doamna” din Oradea, Școala cu clasele I-VIII din Hidișelu de Sus, Școala cu clasele I-VIII din Pietroasa - Chișcău, Școala cu clasele I-VIII „Miron Pompiliu” Ștei, Liceul cu Program Sportiv „Bihorul” Oradea, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea, Școala cu clasele I-VIII „Octavian Goga” Oradea, școlile cu clasele I-VIII din Lunca și Săcădat, școlile gimnaziale orădene „Dimitrie Cantemir” și „Dacia” Oradea..., cărora doamna profesor Delia Mela (prof. metodist al Casei Corpului Didactic Bihor) dorește să le mulțumească pentru implicare.
„Engleza ca factor central de legătură în comunicarea internațională”
La Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea, aveam să asistăm la două asemenea activități, susținute de prof. Ramona Hontilă (prof. de limba engleză), activitate organizată cu elevii clasei a X-a B (profil economic), cu tema „Engleza ca factor central de legătură în comunicarea internațională”, respectiv prof. Laura Ciortea (prof. de germană), o activitate intitulată „Culorile dragostei”, cu iubitori de limbă germană din cinci clase: a X-a K, H, I și J și a XI-a C.
„Ne-am alăturat și noi celor 47 de țări înscrise în proiectul „Ziua europeană a limbilor moderne”, noi, cei de la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul”, la provocarea lansată de profesorul metodist al Casei Corpului Didactic, Delia Mela. E vorba de Ovidiu Jurcă – șef de catedră, Laura Ciortea, Hortensia Stohor și subsemnata”, ne-a declarat Ramona Hontilă.
Activitatea Ramonei, organizată cu elevii clasei a X-a B (o clasă de nota 10, atât la disciplină, cât și la cunoștințe de limbă și creativitate) a fost o reușită din toate punctele de vedere. Am urmărit cu interes cele șase prezentări ale spaniolilor (conduși de Nagy Claudiu), portughezilor (în frunte cu Stoescu Călin), chinezilor (coordonați de Mihaela Lupu), francezilor (orchestrați de Szerak Cristina), italienilor (reprezentați la vârf de Bîtea Avram) și japonezilor (susținuți admirabil de Ioana Hadade). Elevi creativi, cu un comportament model și o ținută „asortată” mesajului, elevii Ramonei au făcut un show bun de televizat, risipă de imaginație și bun-gust, eleganță și rafinament artistic.
Laura și reprezentanții celor cinci clase au avut un joc muzical dramatizat – „Culorile dragostei” – „o modalitate inovativă și educativă pentru a le dezvolta atât limbajul, cât și cultura despre spațiul cultural german”, ca să o cităm pe Laura. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Ziua europeană a limbilor moderne”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:08 Ora de vară a Europei de Est