Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Școala care vrea să ajute familia...”

„Alege ce e mai bun pentru copilul tău!”

„Școala care vrea să ajute familia...”

Ne bucurăm să constatăm că și în învățământ, adevărații manageri ies la lumină... vorbesc răspicat, sincer și convingător. Din această categorie de profesioniști de carieră face parte și managerul Liceului „Don Orione” din Oradea, dl Miheller Martin Peter.

„Vreau să-mi cresc și gimnaziu!”
La început de an școlar, dl Miheller ne întâmpină cu o tolbă plină de noutăți. Mai mult ca oricând, asistăm la o concurență acerbă între unitățile de învățământ, fiecare încercând să câștige capital de imagine, oferind cât mai multe avantaje și servicii copiilor. Cu asemenea strategii și politici, ei intuiesc lesne că, indirect, intră și în grațiile părinților...
„Vreau să-mi cresc și gimnaziu...”, ne „amenință” managerul. La grupa de grădiniță existentă (în colaborare cu Liceul Teologic Greco-Catolic), a mai înființat una, cu program prelungit. Și cum acestea nu erau suficiente, vrea să-și crească și gimnaziști. În vară a organizat prima ediție a Școlii de vară pentru copii de la 3 la 10 ani. Aceasta  înseamnă că mai plănuiește ceva, iar într-o zi, ne trezim că mai scoate un as de pe mânecă. „Ne-am propus să devenim școala care ajută familia... prin implementarea programului „Școală după școală” (after school). Un centru after school este locul în care copiii, după orele de școală, își fac temele și desfășoară diferite activități recreative și educative, într-un climat plăcut și stimulator. Acest program se adresează în special părinților foarte ocupați, care își doresc copii educați și vor să le ofere  acestora instruire la cele mai înalte standarde, dar fără a-și neglija cariera.
După îndemnul lui Don Orione, în școala noastră pot fi scutiți de taxă acei elevi care, neavând resurse materiale, au dorința de a învăța, și prin comportamentul adoptat, dovedesc că merită să fie ajutați, ne-a declarat managerul.
„Þinta lor nu e să facă bani, ci oameni!”
Noi vorbim de after school și la liceu. Sunt profesori doritori să participe la un asemenea program oferindu-și serviciile: meditații, cursuri pentru performanță, dar și pentru cei pentru care tenisul, astronomia, ba chiar și matematica și româna înseamnă hobby. Iar la aceste ore se percepe o taxă modică de 50 de lei pe lună. Þinta lor (a dascălilor –n.n.) nu e să facă bani, ci oameni!
Extrașcolarele... la mare căutare
La „Don Orione”, extrașcolarele au  mare căutare. Mulți copii vin sâmbătă de sâmbătă să devină cercetași, indiferent de categoria de vârstă, pentru că fiecare are loc într-o echipă, potrivit vârstei. Este o alternativă fericită de a abandona televizorul și calculatorul. În cadrul cercetășiei, copiii învață mai mult ca oriunde să iubească natura și să o respecte, să-și respecte și să-și ajute colegul...
Mica grădină zoologică din curte
Dacă tot vin mulți copilași în curtea liceului după-masă să stea în parc și să se joace în voie, gazdele s-au gândit să le mai ofere încă un punct de atracție: să admire zecile de animale mici din țarcuri: iepurași, pui, găini, cocoși,  păuni, papagali, porumbei... Nici nu bănuiți câtă încântare e pe capul celor mici. Andrei nu se mai putea dezlipi de gard, iar un iepuraș alb îi dădea motiv de satisfacție venind la el de parcă ar fi dorit să-i mulțumească pentru dragostea pe care o citea în ochii copilului...  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala care vrea să ajute familia...”

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:34:01 Ora standard a Europei de Est