Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Școala care vrea să ajute familia...”

„Alege ce e mai bun pentru copilul tău!”

„Școala care vrea să ajute familia...”

Ne bucurăm să constatăm că și în învățământ, adevărații manageri ies la lumină... vorbesc răspicat, sincer și convingător. Din această categorie de profesioniști de carieră face parte și managerul Liceului „Don Orione” din Oradea, dl Miheller Martin Peter.

„Vreau să-mi cresc și gimnaziu!”
La început de an școlar, dl Miheller ne întâmpină cu o tolbă plină de noutăți. Mai mult ca oricând, asistăm la o concurență acerbă între unitățile de învățământ, fiecare încercând să câștige capital de imagine, oferind cât mai multe avantaje și servicii copiilor. Cu asemenea strategii și politici, ei intuiesc lesne că, indirect, intră și în grațiile părinților...
„Vreau să-mi cresc și gimnaziu...”, ne „amenință” managerul. La grupa de grădiniță existentă (în colaborare cu Liceul Teologic Greco-Catolic), a mai înființat una, cu program prelungit. Și cum acestea nu erau suficiente, vrea să-și crească și gimnaziști. În vară a organizat prima ediție a Școlii de vară pentru copii de la 3 la 10 ani. Aceasta  înseamnă că mai plănuiește ceva, iar într-o zi, ne trezim că mai scoate un as de pe mânecă. „Ne-am propus să devenim școala care ajută familia... prin implementarea programului „Școală după școală” (after school). Un centru after school este locul în care copiii, după orele de școală, își fac temele și desfășoară diferite activități recreative și educative, într-un climat plăcut și stimulator. Acest program se adresează în special părinților foarte ocupați, care își doresc copii educați și vor să le ofere  acestora instruire la cele mai înalte standarde, dar fără a-și neglija cariera.
După îndemnul lui Don Orione, în școala noastră pot fi scutiți de taxă acei elevi care, neavând resurse materiale, au dorința de a învăța, și prin comportamentul adoptat, dovedesc că merită să fie ajutați, ne-a declarat managerul.
„Þinta lor nu e să facă bani, ci oameni!”
Noi vorbim de after school și la liceu. Sunt profesori doritori să participe la un asemenea program oferindu-și serviciile: meditații, cursuri pentru performanță, dar și pentru cei pentru care tenisul, astronomia, ba chiar și matematica și româna înseamnă hobby. Iar la aceste ore se percepe o taxă modică de 50 de lei pe lună. Þinta lor (a dascălilor –n.n.) nu e să facă bani, ci oameni!
Extrașcolarele... la mare căutare
La „Don Orione”, extrașcolarele au  mare căutare. Mulți copii vin sâmbătă de sâmbătă să devină cercetași, indiferent de categoria de vârstă, pentru că fiecare are loc într-o echipă, potrivit vârstei. Este o alternativă fericită de a abandona televizorul și calculatorul. În cadrul cercetășiei, copiii învață mai mult ca oriunde să iubească natura și să o respecte, să-și respecte și să-și ajute colegul...
Mica grădină zoologică din curte
Dacă tot vin mulți copilași în curtea liceului după-masă să stea în parc și să se joace în voie, gazdele s-au gândit să le mai ofere încă un punct de atracție: să admire zecile de animale mici din țarcuri: iepurași, pui, găini, cocoși,  păuni, papagali, porumbei... Nici nu bănuiți câtă încântare e pe capul celor mici. Andrei nu se mai putea dezlipi de gard, iar un iepuraș alb îi dădea motiv de satisfacție venind la el de parcă ar fi dorit să-i mulțumească pentru dragostea pe care o citea în ochii copilului...  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala care vrea să ajute familia...”

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:44 Ora de vară a Europei de Est