Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dzițac Domnica Ioana – „Trepte matematice”

Copii de excepție și faptele lor

Dzițac Domnica Ioana – „Trepte matematice”

În preocupările unor copii excepționali, găsim, nu-i așa, fapte care depășesc granițele firescului și obișnuitului, iar Ioana Dzițac, elevă în clasa a VI-a C, la Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, este un copil de o asemenea factură, înzestrat cu multe calități și predispoziții, mobilate cu o sensibilitate aparte și educație aleasă, care vin dintr-o familie de distinși profesori universitari...

La această vârstă fragedă de gimnazist care mai crede în poveștile cu zâne, prinți și împărați, jucându-se ades cu păpușile, Ioana a scos prima carte: „Trepte matematice” (pentru clasa a V-a).
„Această carte a crescut o dată cu mine”
„Am scris această carte de-a lungul unui an școlar, în timp ce eram elevă în clasa a V-a.
În fiecare zi, acasă, scriam la calculator noțiunile teoretice învățate la școală, probleme rezolvate în clasă, date ca temă, le completam cu noțiuni teoretice și probleme din alte cărți sau cream eu însămi probleme.
La sfârșitul clasei a V-a, în perioada de recapitulare, acest material mi-a fost foarte util. Atunci m-am gândit să-l public, în ideea că va fi de folos și altor copii.
L-am revizuit, îmbogățit și structurat în cinci capitole care cuprind sinteze teoretice, întărite de exerciții și probleme cu grade diferite de dificultate: de la exerciții de bază la probleme de olimpiadă.
Pentru că iubesc foarte mult animalele și pe perioada scrierii cărții am avut aproape de suflet două pisicuțe, am ilustrat cartea, din loc în loc, cu poze ale lor.
Această carte a crescut o dată cu mine.  
 Îmi propun să scriu lucrări asemănătoare și pentru clasele VI-VIII. Scopul realizării acestei serii de cărți este de a mă ajuta pe mine și pe alți elevi de gimnaziu la recapitulare, în vederea susținerii unor lucrări și examene viitoare.
 Mulțumesc tuturor celor care m-au încurajat și coordonat în realizarea acestei lucrări, în special doamnei profesoare Dorina Szatmari. Părinților mei le sunt recunoscătoare pentru dragostea pentru studiu pe care mi-au insuflat-o, pentru permanenta susținere și sprijinul acordat”, scrie Ioana în prefața cărții sale.
Un nou premiu și un joc...
Eleva din clasa a VI-a C („inteligentă, frumoasă, comunicativă”, așa după cum o vede și o descrie prof. univ. Ioana Moisil, de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – unul dintre referenții cărții) are un CV de excepție la vârsta sa de copil abia scăpat de sub ochii învățătoarei, iar în vară și-a îmbogățit palmaresul, și așa impresionant, cu un nou premiu (premiul III, obținut la concursul național „Vara Eco”, organizat de ECDL România). Împreună cu distinsul său profesor de matematică (și mentor), doamna Dorina Szatmari, Ioana a realizat un: JOC DIDACTIC ECO AȘA DA - AȘA NU (scos de curând la Editura Focusprint, Oradea, 2010).
În primăvară-vară, când a devenit corepondentul nostru special de la școala „Nicolae Bălcescu”, Ioana și-a etalat o seamă de calități, dar nu ne-a lăsat să bănuim că ar pune de o carte și un joc... Înclinăm să credem că mentorul său a avut multă putere de convingere și sensibilizare, capabile să stârnească pasiuni și efervescență creatoare... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Dzițac Domnica Ioana – „Trepte matematice”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:31:05 Ora de vară a Europei de Est