Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Programul de astăzi (vineri) al „Toamnei orădene”

„Toamna orădeană”… pas cu pas

Programul de astăzi (vineri) al „Toamnei orădene”

Iată ce puteți afla și vedea, astăzi, vineri, 1 octombrie 2010, de pe agenda festivalului „Toamna orădeană.

0ra 17.00 - parc 1 Decembrie - festival de folclor - concerte în aer liber, târgul pălincarilor & festivalul vinului
Al doilea weekend muzical al “Toamnei oradene” 2010, cheama oradenii in parcul 1 Decembrie, in zona Casei de Cultura a Sindicatelor. La fel ca si anul trecut, intr-o zona extrem  de primitoare, va asteptam la Festivalul vinului si Targul palincarilor, doua evenimente care au strans si in anii trecuti zeci de mii de oradeni pe parcursul a trei zile dedicate distractiei si muzicii folclorice de calitate.
Cu aceasta ocazie, pe scena special amenajata vor evolua interpreti si ansambluri folclorice profesioniste si de amatori din judetele Bihor, Suceava, Cluj, Olt si Maramures.
Vineri, 1 octombrie, ansamblul Vergelul, ansamblul Traditii Maramuresene, ansamblul Doina Oltului si ansamblul Crisana.
Sambata, 2, octombrie, ansambluri din Beius, Salonta, Suncuius, Tilecus, Budoi, Derna, Auseu si Oradea.
Duminica, 3 octombrie, Ansamblul de copii Mugurelul, Florile Bihorului, ansamblul Arcanul, ansamblul Bihorul si ansamblul Dor Transilvan.
Spectacolele incep la ora 17.00 p.m.
Artistii invitati, amatori si profesionisti, vor incerca sa creeze o atmosfera de petrecere si voie buna. Oradenii sunt asteptati si aici cu mancaruri traditionale romanesti si maghiare asezonate cu mii de litri de vin si palinca traditionala. Distractia va fi completata de concursuri cu premii, organizate pe scena din parc dar si cu un parc de distractii menit sa ii multumeasca pe cei “tari de inima” si pasionati de “senzatii puternice”.
Nu vor lipsi de aici nici comerciantii de obiecte traditionale, bijuterii hand made sau cei de produse de sezon.
 
LA TEATRUL „ARCADIA”
10.00 Teatrul Arcadia, spectacolul Cheița de aur
16.00, Teatrul Arcadia, Toate drumurile duc la....ARCADIA (ziua porților deschise); se vor vizita scena, culisele, zonele tehnice: sunet, lumini, ateliere de creație artistică, cabinele actorilor, expoziția din foayer; ghid - Marius Aron, director general. Grădinițele și școlile se vor programa la tel. 0259/433398.
ÎN ORĂȘELUL COPIILOR
18.00 Orășelul copiilor, spectacol în cadrul evenimentului „Săptămâna prevenirii criminalității”, organizat la nivel național de Poliția Română în parteneriat cu I.J.P. Bihor.
FESTIVALUL DE TEATRU SCURT
Ora 14.00 - Suflet de statuie, Teatrul Vostru Sibiu str. Republicii și pasajul Vulturul Negru
Ora 18.00 - FSHN Show - Asociația D’Art Oradea pasajul Vulturul Negru
Ora 17.00 - stand de carte, Editura Humanitas Casa de Cultură a Sindicatelor
Ora 18.00 - Doamne… ce măcel! Teatrul de Comedie București Casa de Cultură a Sindicatelor
Ora 20.00 - Păunul, Teatrul de Stat Oradea, trupa Szigligety Teatrul de Stat Oradea (spectacol cu publicul pe scenă)
Ora 22.00 - Stăteam întinși pe pat, Auăleu - Teatru de garaj și curte Timișoara Escape Club (spectacol în afara selecției oficiale)
Ora 22.00 - Războiul lui Klamm, Teatrul de Stat Oradea, trupa Szigligety Queens Pub. (Biroul de presă)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 20:02:20 Ora standard a Europei de Est