Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Motivația școlară – cheia succesului în munca instructiv-educativă”

Secretul succesului la C.T. „Transilvania” – o școală cu tradiție

„Motivația școlară – cheia succesului în munca instructiv-educativă”

Doamna profesor economist doctor Maria Ruge (directorul Colegiului Tehnic „Transilvania” din Oradea) este de părere că secretul succesului la C.T. „Transilvania” îl constituie școala cu tradiție, iar motivația școlară este cheia succesului în munca instructiv-educativă.

 Cinci sunt pașii îndrăzneți în care cred dascălii colegiului, în frunte cu doamna profesor economist doctor Maria Ruge: spiritul inovator, responsabilitatea, profesionalismul, adaptabilitatea și eficacitatea; sunt pașii care valorizează actul instructiv-educativ, întregul demers educațional.
„Pregătirea pentru noul an școlar (2010-2011) a început, am putea spune, încă din luna aprilie, când am deschis larg porțile spre viitor. În „Săptămâna porților deschise”, care a fost, de fapt, săptămânile porților deschise: 12-16 aprilie, 3-21 mai, respectiv 24-28 mai, s-au desfășurat acțiuni destinate elevilor de gimnaziu și părinților acestora pentru prezentarea ofertei educaționale pentru anul școlar 2010-2011, constând în prezentarea bazei materiale și a resurselor de care dispunem. O echipă de profesori și un grup de elevi s-au deplasat pe la școlile gimnaziale din municipiu și județ pentru a populariza oferta, iar în perioada 24-28 mai, porțile colegiului nostru au fost deschise pentru a primi vizita gimnaziștilor”, ne-a declarat doamna director Maria Ruge.
În acest an școlar, colegiul „Transilvania” a pornit la drum cu 28 de clase și 813 elevi, cuprinși în învățământul liceal de zi și cu frecvență redusă, profiluri: servicii, resurse naturale și protecția mediului, domenii: turism și alimentație, economic și protecția mediului, iar la frecvență redusă, filiera teoretică, profil umanist, specializarea științe sociale (la clasele a IX-a).    
Fiind o școală cu tradiție, colegiul dispune de o bază materială impresionantă: trei corpuri de clădire, cu 30 de săli de clasă, șapte laboratoare (de biologie, chimie, protecția mediului, electromecanic, fizică, geografie, economie) și două cabinete de informatică, două ateliere confecții piele și textile, o sală de sport modernă (de 540 de metri pătrați), două teremuri de sport (amenajate pentru fotbal, handbal, baschet, tenis, gimnastică și dans sportiv), o sală festivă (cu 60 de locuri), sală de ședințe, sistem de supraveghere cu 16 camere video, un internat, cu 30 de camere și 180 de locuri, cantină, cu 180 de locuri, cabinet medical, bibliotecă, cu 18.000 de volume și sală de lectură...
„În toată școala, s-a refăcut complet instalația electrică, au fost schimbate toate geamurile și ușile cu tâmplărie pvc, holurile, sălile de clasă și cabinetele au fost recondiționate la standarde moderne, dotate cu materiale didactice și mobilier nou. În procesul instructiv-educativ, punem accent pe calitate, pe seriozitatea și responsabilitatea angajaților, dar și pe disciplina elevilor”, a conchis doamna director Maria Ruge.
„Balul bobocilor” – în 4 noiembrie
Cu profesorul consilier educativ Ionel Popa, am abordat problemele legate de Consiliul elevilor, organizare și program de activități, succesul firmelor de exercițiu și evenimentul numărul unu al toamnei – „Balul bobocilor”.     
Chiar aveam să participăm (marți, 28 septembrie 2010) la întâlnirea organizatorilor balului cu perechile de „boboci” desemnate pentru acest regal al „bobocilor” (programat pentru 4 noiembrie).
La întâlnire, profesorul consilier educativ a dorit să afle dacă perechile desemnate nu au probleme de comunicare și imagine, iar organizatorii balului aveau să-i informeze în legătură cu probele de concurs, modalitatea de derulare a balului (pe o temă dată, legată de prietenie și armonie internațională), ținută și atitudine, juriu și premii...   
Trei firme de exercițiu – 12 premii și o mențiune
La acest capitol, Colegiul Tehnic „Transilvania” a reușit să-și făurească un serios capital de imagine, atât pe plan local, cât și plan regional și național, grație unor elevii competitivi și talentați, îndrumați de o profesionistă și o sufletistă de excepție, cum este doamna profesor Adriana Mudura.
Deși lipsite de experiență competițională, cele trei firme de exercițiu ale claselor a XII-a B, a XI-a B și A (Confort Trans, Feel Good și Art & Chic), coordonate de prof. Adriana Mudura, s-au întors anul școlar trecut cu cinci premii (două premii I și trei premii III) de la ediția a III-a a Târgului regional al firmelor de exercițiu de la Pitești și cu șapte premii (trei premii I, un premiu II, trei premii III) și o mențiune, de la a VII-a ediție a Târgului regional al firmelor de exercițiu de la București.
Să recunoaștem că cele 12 premii și o mențiune (obținute la Pitești și București), dar și finala regională de la Oradea a concursului național „Business Plan”, la care elevii dnei prof. Adriana Mudura s-au bătut de la egal la egal cu economiștii orădeni - vicecampioni naționali, au propulsat serios imaginea colegiului, care depășește granițele județului... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Motivația școlară – cheia succesului în munca instructiv-educativă”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:18 Ora de vară a Europei de Est