Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Motivația școlară – cheia succesului în munca instructiv-educativă”

Secretul succesului la C.T. „Transilvania” – o școală cu tradiție

„Motivația școlară – cheia succesului în munca instructiv-educativă”

Doamna profesor economist doctor Maria Ruge (directorul Colegiului Tehnic „Transilvania” din Oradea) este de părere că secretul succesului la C.T. „Transilvania” îl constituie școala cu tradiție, iar motivația școlară este cheia succesului în munca instructiv-educativă.

 Cinci sunt pașii îndrăzneți în care cred dascălii colegiului, în frunte cu doamna profesor economist doctor Maria Ruge: spiritul inovator, responsabilitatea, profesionalismul, adaptabilitatea și eficacitatea; sunt pașii care valorizează actul instructiv-educativ, întregul demers educațional.
„Pregătirea pentru noul an școlar (2010-2011) a început, am putea spune, încă din luna aprilie, când am deschis larg porțile spre viitor. În „Săptămâna porților deschise”, care a fost, de fapt, săptămânile porților deschise: 12-16 aprilie, 3-21 mai, respectiv 24-28 mai, s-au desfășurat acțiuni destinate elevilor de gimnaziu și părinților acestora pentru prezentarea ofertei educaționale pentru anul școlar 2010-2011, constând în prezentarea bazei materiale și a resurselor de care dispunem. O echipă de profesori și un grup de elevi s-au deplasat pe la școlile gimnaziale din municipiu și județ pentru a populariza oferta, iar în perioada 24-28 mai, porțile colegiului nostru au fost deschise pentru a primi vizita gimnaziștilor”, ne-a declarat doamna director Maria Ruge.
În acest an școlar, colegiul „Transilvania” a pornit la drum cu 28 de clase și 813 elevi, cuprinși în învățământul liceal de zi și cu frecvență redusă, profiluri: servicii, resurse naturale și protecția mediului, domenii: turism și alimentație, economic și protecția mediului, iar la frecvență redusă, filiera teoretică, profil umanist, specializarea științe sociale (la clasele a IX-a).    
Fiind o școală cu tradiție, colegiul dispune de o bază materială impresionantă: trei corpuri de clădire, cu 30 de săli de clasă, șapte laboratoare (de biologie, chimie, protecția mediului, electromecanic, fizică, geografie, economie) și două cabinete de informatică, două ateliere confecții piele și textile, o sală de sport modernă (de 540 de metri pătrați), două teremuri de sport (amenajate pentru fotbal, handbal, baschet, tenis, gimnastică și dans sportiv), o sală festivă (cu 60 de locuri), sală de ședințe, sistem de supraveghere cu 16 camere video, un internat, cu 30 de camere și 180 de locuri, cantină, cu 180 de locuri, cabinet medical, bibliotecă, cu 18.000 de volume și sală de lectură...
„În toată școala, s-a refăcut complet instalația electrică, au fost schimbate toate geamurile și ușile cu tâmplărie pvc, holurile, sălile de clasă și cabinetele au fost recondiționate la standarde moderne, dotate cu materiale didactice și mobilier nou. În procesul instructiv-educativ, punem accent pe calitate, pe seriozitatea și responsabilitatea angajaților, dar și pe disciplina elevilor”, a conchis doamna director Maria Ruge.
„Balul bobocilor” – în 4 noiembrie
Cu profesorul consilier educativ Ionel Popa, am abordat problemele legate de Consiliul elevilor, organizare și program de activități, succesul firmelor de exercițiu și evenimentul numărul unu al toamnei – „Balul bobocilor”.     
Chiar aveam să participăm (marți, 28 septembrie 2010) la întâlnirea organizatorilor balului cu perechile de „boboci” desemnate pentru acest regal al „bobocilor” (programat pentru 4 noiembrie).
La întâlnire, profesorul consilier educativ a dorit să afle dacă perechile desemnate nu au probleme de comunicare și imagine, iar organizatorii balului aveau să-i informeze în legătură cu probele de concurs, modalitatea de derulare a balului (pe o temă dată, legată de prietenie și armonie internațională), ținută și atitudine, juriu și premii...   
Trei firme de exercițiu – 12 premii și o mențiune
La acest capitol, Colegiul Tehnic „Transilvania” a reușit să-și făurească un serios capital de imagine, atât pe plan local, cât și plan regional și național, grație unor elevii competitivi și talentați, îndrumați de o profesionistă și o sufletistă de excepție, cum este doamna profesor Adriana Mudura.
Deși lipsite de experiență competițională, cele trei firme de exercițiu ale claselor a XII-a B, a XI-a B și A (Confort Trans, Feel Good și Art & Chic), coordonate de prof. Adriana Mudura, s-au întors anul școlar trecut cu cinci premii (două premii I și trei premii III) de la ediția a III-a a Târgului regional al firmelor de exercițiu de la Pitești și cu șapte premii (trei premii I, un premiu II, trei premii III) și o mențiune, de la a VII-a ediție a Târgului regional al firmelor de exercițiu de la București.
Să recunoaștem că cele 12 premii și o mențiune (obținute la Pitești și București), dar și finala regională de la Oradea a concursului național „Business Plan”, la care elevii dnei prof. Adriana Mudura s-au bătut de la egal la egal cu economiștii orădeni - vicecampioni naționali, au propulsat serios imaginea colegiului, care depășește granițele județului... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Motivația școlară – cheia succesului în munca instructiv-educativă”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:05 Ora standard a Europei de Est