Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Tineri vulcanici… la Paris

Drumuri europene

Tineri vulcanici… la Paris

În urmă cu un an, Colegiul Național “Iosif Vulcan” din Oradea primea oaspeți de seamă de la Lycee Bourg-Chevreau Ste-Anne din Segre, care aveau să descopere frumusețea orașului de pe Criș timp de o săptămână.

În toamna lui 2010, un grup de șapte elevi și cinci profesori întorceau această vizită colegilor din Franța (prof. Rodica Ungur, Urs Lidia, Sânziana Neșiu, Maria Duma, Angela Clonda, Ioana Costea, Brigitta Meszaros, Alina Macra, Paula Cipleu, Delia Ripan, Miriam Szatmari și Alexandra Bondar).
Grupul s-a format destul de repede, dar nu fără mici schimbări de nume de la momentul inițial al cumpărării biletelor de călătorie.
Anul școlar 2010 – 2011 a fost așteptat cu nerăbdare de toți cei 12 participanți la excursie, pentru că la sfârșitul primei săptămâni de școală, Capitala de pe Sena avea să-i primească cu vreme bună și multe locuri de descoperit.
Drumul până la Timișoara s-a desfășurat fără probleme, orașul de pe Bega fiind încă adormit când orădenii descindeau. După un zbor și o aterizare aplaudată de tot avionul, micul nostru grup vulcanic sosește la Beauvais, de unde până la Paris (Porte Maillot) a fost o încântare să descoperim regiunea Picardia.
Cu metroul, ajungem la cazare, un hostel cochet lângă Place de la Bastille. Nu am petrecut mult timp în camere pentru că Parisul ne chema să-i descoperim fiecare cotlon.
Știam de acasă care sunt punctele de atracție ale orașului, obiectivele ce nu trebuiau ratate în mica noastră escapadă pariziană.
Așadar, piața Le Bastille, capodopera gotică, bazilica Notre Dame, podul Alexandre III, Domul Invalizilor, care adăpostește un muzeu de arme și mormântul lui Napoleon, frumoasa abație benedictină La Madeleine, unde am asistat la slujba de duminică și am primit binecuvântarea preoților, celebra Place de la Concorde, care este cea mai mare piață octogonală a Parisului,cu un obelisc primit cadou de la viceregele Egiptului, Mehemet Ali, grădinile Tuilleries, loc de trecere spre Louvre sau bazilica din Montmartre, Sacre Coeur, au răsunat și de bucuria glasurile noastre.
Punctul culminant al vizitei noastre a fost Turnul Eiffel, celebra emblemă a Parisului, ridicat de inginerul francez în 1889.
Având rezervare pentru ora 20, amurgul care se lăsa peste oraș  ne-a pus la picioare lumina aurie a clădirilor și forfota turiștilor și ne-a lăsat fără grai...
De la Tour Eiffel am luat un vapor pe Sena, având noroc de vremea caldă a sfârșitului de săptămână.
La una dintre escalele croazierei am descoperit un târg de vinuri, iar în drum spre Domul Invalizilor am degustat un sortiment nou de biscuiți cu ciocolată.
Nici Cătălin Botezatu nu a fost uitat la Paris, pentru că el ne-a arătat podul cu lacăte de pe Sena, pod căutat și fotografiat de tot grupul. Pe jos, cu vaporul sau cu metroul, Orașul Luminii ne-a dezvăluit câte ceva din splendoarea sa, trei zile pline fiind prea puține pentru a-l cunoaște pe deplin.
Cu dorința unei revederi cât mai curând, vulcanicii au pornit spre casă, luând cu ei o fărâmă din splendoarea pariziană. (Sânziana Neșiu & Maria Duma)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Tineri vulcanici…  la Paris.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:35:27 Ora de vară a Europei de Est