Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”

Zilele municipiului Marghita s-au deschis, vineri (cu)

Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”

Prof. Maria Hurban (directorul Grădiniței nr. 2 din Marghita), prof. Mariana Ardelean și Daniela Rojan au pus la cale, vineri (24 septembrie 2010), prin intermediul centrului (CRED) Marghita, simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”, cu tema „Creativitatea dascălului în universul copilului”.

Reuniunea de vineri, desfășurată în sala de consiliu a Primăriei Marghita, a însemnat, așa după cum avea să remarce și primarul municipiului Marghita, ing. Dorel Talpoș, debutul Zilelor municipiului Marghita (manifestări programate a se desfășura sâmbătă și duminică).
Simpozionul moderat de prof. Maria Ivănescu și Maria Hurban a mai avut un distins invitat pe dl prof. Gheorghiță Lupău, directorul filialei Marghita a Universității de Vest „Vasile Goldiș” Arad care a apreciat actualitatea și generozitatea temei propuse, oferindu-și serviciile spre a sprijini cadrele didactice în demersul lor de a se perfecționa și chiar de a găzdui următoarea ediție a simpozionului.
„Curajul de a educa”
Sferele problematice supuse dezbaterilor prin intermediul acestei manifestări au vizat, așa după cum a subliniat organizatorul principal (dna prof. Maria Hurban): „promovarea creativității și originalității în demersul didactic, crearea unor oportunități prin intermediul cărora  cadrele didactice pot valorifica experiența didactică, sensibilizarea participanților la educație asupra exploatării potențialului creativ existent, conștientizarea importanței tuturor ariilor curriculare în dezvoltarea personalității copiilor, diseminarea aspectelor de bună practică legate de managementul educațional, realizarea unui schimb de idei, opinii, experiențe ale cadrelor didactice, accentuarea colaborării școală-familie-comunitate.
Astfel, se poate spune că „a sosit momentul să reamintim că pedagogia este mai mult artă decât știință, adică ea acceptă sfaturi și tehnici, dar nu se va conduce niciodată decât după exercițiul de fiecare zi care, în cazurile cele mai fericite, datorează enorm intuiției”, după cum scrie Fernando Savater în „Curajul de a educa”.
În catalogul și pe agenda simpozionului au fost înscrise 46 de lucrări, aparținând unor cadre didactice din Oradea, Marghita, Aleșd, Beiuș, Salonta, Suplacu de Barcău, Tinca, Almașu Mare, Săldăbagiu de Barcău, Petreu, Cheț, Ghenetea, Pocola... Pe mulți dintre ei am reușit să-i audiem (și să-i pozăm): prof. Maria Ivănescu, prezentând „Strategii de promovare a creativității prin proiecte de mediu”, prof. Cornelia Româneac și Dorina Ințe, Georgeta Druța și Gabriela Dume, Rodica Lezeu, Claudia Ghiurău și Florica Lascău, Adriana Creț și Nicoleta Cristea, Irina Curtui, Balla Silvia, Angela Popu și Mihaela Rațiu, Barbu Edit și Elisabeta Rend, Cornelia Borz, Florica Vesa, Aurelia Opriș, Viorica Dobran... care au oferit modele și bune practici de a lucra și a gândi în vederea promovării și dezvoltării creativității... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozionul județean „Educația – o provocare continuă”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:56:54 Ora de vară a Europei de Est