Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport”

Jacques Rogge la cel de-al 21-lea titlu de Doctor Honoris Causa

„Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport”

Marți, 21 septembrie 2010, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, i-a conferit domnului Jacques Rogge - președintele Comitetului Olimpic Internațional, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, și onoarea de a tăia panglica inaugurală a Centrului Teritorial de Studii și Cercetări Olimpice din incinta noii Biblioteci universitare.

Mare agitație, mare, în rândul organizatorilor evenimentului și nu atât pentru măreția lui Jacques Rogge, ca președinte al Comitetului Olimpic Internațional și de 20 de ori Doctor Honoris Causa, cât pentru onor SPP, de  a nu le crea probleme, deși orădenii sunt pașnici și europeni, au dovedit-o în nenumărate rânduri. A plasa presa la „cucurigu” (cea care este responsabilă de imaginea ta și a evenimentului) e o greșeala capitală pe care au făcut-o organizatorii și nu SPP-ul care a fost peste așteptări de amabil și înțelegător cu jurnaliștii, care, bineînțeles, nu au putut sta cuminți, în poziție de drepți, la locurile lor. Mai bine erau luate măsuri de blocare a telefoanelor mobile (nu-i așa că a fost penibil momentul „Caragiale”... de la rostirea Laudatio?)...
„Sportul ne învață să ne respectăm pe noi înșine și pe alții și să aspirăm la excelență în tot ceea ce facem…”
Dl Jacques Rogge a fost primit la Universitatea din Oradea poate chiar mai bine decât Patriarhul României. Au cam lipsit senatorii și deputații, în rest, am avut o reprezentare la vârf, chiar în primul rând, prefectul (Gavrilă Ghilea), președintele Consiliului Județean (Radu Tîrle), viceprimarul Gheorghe Carp..., iar în aripa cealaltă, crema conducerii sportului național: Octavian Morariu – președintele Comitetului Olimpic și Sportiv din România (și soția), soția dlui J. Rogge, dl Marius Vizer – președintele Federației Internaționale de Judo, Sergey Soloveychik – președintele Uniunii Europene de Judo, Doina Melinte – ministru secretar de stat în Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, campioană olimpică, prof. univ. dr. Viorel Cojocaru – rectorul UNEFS București, prorector prof. univ. dr. Iacob Hanțiu – președintele filialei Bihor a Academiei Olimpice Române, președinte al Consiliului Științei Sportului din România...
În prezidiu, alături de Jacques Rogge și rectorul Universității, dl Cornel Antal, au luat loc dl. Herman van Copenolle – conaționalul dlui J. Rogge, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, prof. univ. dr. Octavian Bâc – decanul Facultății de Educație Fizică și Sport (cel care a rostit Laudatio), prof. univ. dr. Vasile Marcu – director al Departamentului pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, precum și secretarul științific al Senatului Universității, prof. univ. dr. Sorin Curilă (cel care a deschis și prezentat evenimentul în Aula Magna a universității). Domnul rector a prezentat distinșii invitați și a adresat un cuvânt de bun venit dlui J. Rogge. După Laudatio și conferirea înaltului titlu dlui Jacques Rogge de către rectorul Cornel Antal, dl Rogge a rostit un discurs punctual în care a reliefat importanța sportului, misiunea CIO și responsabilitatea socială...
„Dragi prieteni,
Sunt încântat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității din Oradea. Sunt mândru să primesc acest titlu, în numele Mișcării Olimpice, din partea unei instituții care a susținut întotdeauna educația fizică și valorile sportive. După cum știți, Comitetul Internațional Olimpic a fost fondat la o universitate, Sorbona, din Paris, în 1894 de către un educator, Baronul Pierre de Coubertin. Când a decis să reînvie spiritul Jocurilor Olimpice ale Greciei Antice, de Coubertin și colegii săi s-au străduit să utilizeze sportul pentru a-i învăța pe tinerii din întreaga lume valori umane fundamentale care să-i ajute să trăiască mai bine și să construiască niște comunități mai bune...
În prezent, misiunea noastră nu constă doar în dezvoltarea sportului. Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport. Avem responsabilitatea socială de a arăta prin exemplul nostru că sportul ne învață să ne respectăm pe noi înșine și pe alții și să aspirăm la excelență în tot ceea ce facem; dar, poate mai presus de orice, ne arată importanța prieteniei și a păcii.
Sportul este un mijloc educațional extraordinar. Terenul de sport este asemenea unei săli de clasă. Acolo învățăm să conviețuim împreună în societate; învățăm solidaritatea și prietenia; învățăm respectul pentru alții, fie ei bărbați sau femei, tineri sau vârstnici, din Asia, Africa, Europa, America sau Oceania…”
Inaugurarea Centrului Teritorial de Studii și Cercetări Olimpice
Prorectorul Iacob Hanțiu i-a oferit dlui Octavian Morariu o dilomă de excelență cu ocazia împlinirii a 230 de ani de învățământ superior în Oradea, iar în replică, dl Morariu i-a înmânat reprezentantului universității trofeul COSR.
Următorul moment festiv s-a consumat la etajul IV al Bibliotecii universitare, unde s-a tăiat panglica inaugurală a Centrului Teritorial de Studii și Cercetări Olimpice, după care, Jacques Rogge, rectorul Cornel Antal, Octavian Morariu, Marius Vizer și Iacob Hanțiu s-au întâlnit cu reprezentanții presei în cadrul unei conferințe „fulger”, distinsul oaspete trebuind să ajungă în timp util la aeroport.
Așadar, sâmbătă și marți, rectorul Universității din Oradea a conferit două titluri de Doctor Honoris Cauza, Patriarhului României, Preafericitului Părinte Daniel, și președintelui CIO, dl Jacques Rogge; urmează Nicolae Manolescu? (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport”.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:36:17 Ora de vară a Europei de Est