Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 septembrie 2024

2.000 de lei pentru elevii cu media 10 la Evaluarea Națională 2024 și 5.000 de lei pentru cei cu medii maxime la BAC 2024 – proiect adoptat de Guvern / Sumele sunt aceleași din 2022

Proiectul care prevede ca elevii care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2024 să primească 2.000 de lei, iar cei cu medii maxime la examenul național de Bacalaureat 2024 – 5.000 de lei, este pe ordinea de zi în Guvern.
Este vorba despre proiectul de hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea 2024 și la examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024.
Proiectul de Hotărâre de Guvern (HG) a fost adoptat în ședința de Guvern, miercuri, a anunțat ministra Educației, Ligia Deca, pe pagina sa de Facebook.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

„Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport”

Jacques Rogge la cel de-al 21-lea titlu de Doctor Honoris Causa

„Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport”

Marți, 21 septembrie 2010, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. Cornel Antal, i-a conferit domnului Jacques Rogge - președintele Comitetului Olimpic Internațional, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, și onoarea de a tăia panglica inaugurală a Centrului Teritorial de Studii și Cercetări Olimpice din incinta noii Biblioteci universitare.

Mare agitație, mare, în rândul organizatorilor evenimentului și nu atât pentru măreția lui Jacques Rogge, ca președinte al Comitetului Olimpic Internațional și de 20 de ori Doctor Honoris Causa, cât pentru onor SPP, de  a nu le crea probleme, deși orădenii sunt pașnici și europeni, au dovedit-o în nenumărate rânduri. A plasa presa la „cucurigu” (cea care este responsabilă de imaginea ta și a evenimentului) e o greșeala capitală pe care au făcut-o organizatorii și nu SPP-ul care a fost peste așteptări de amabil și înțelegător cu jurnaliștii, care, bineînțeles, nu au putut sta cuminți, în poziție de drepți, la locurile lor. Mai bine erau luate măsuri de blocare a telefoanelor mobile (nu-i așa că a fost penibil momentul „Caragiale”... de la rostirea Laudatio?)...
„Sportul ne învață să ne respectăm pe noi înșine și pe alții și să aspirăm la excelență în tot ceea ce facem…”
Dl Jacques Rogge a fost primit la Universitatea din Oradea poate chiar mai bine decât Patriarhul României. Au cam lipsit senatorii și deputații, în rest, am avut o reprezentare la vârf, chiar în primul rând, prefectul (Gavrilă Ghilea), președintele Consiliului Județean (Radu Tîrle), viceprimarul Gheorghe Carp..., iar în aripa cealaltă, crema conducerii sportului național: Octavian Morariu – președintele Comitetului Olimpic și Sportiv din România (și soția), soția dlui J. Rogge, dl Marius Vizer – președintele Federației Internaționale de Judo, Sergey Soloveychik – președintele Uniunii Europene de Judo, Doina Melinte – ministru secretar de stat în Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, campioană olimpică, prof. univ. dr. Viorel Cojocaru – rectorul UNEFS București, prorector prof. univ. dr. Iacob Hanțiu – președintele filialei Bihor a Academiei Olimpice Române, președinte al Consiliului Științei Sportului din România...
În prezidiu, alături de Jacques Rogge și rectorul Universității, dl Cornel Antal, au luat loc dl. Herman van Copenolle – conaționalul dlui J. Rogge, Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea, prof. univ. dr. Octavian Bâc – decanul Facultății de Educație Fizică și Sport (cel care a rostit Laudatio), prof. univ. dr. Vasile Marcu – director al Departamentului pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului Didactic, precum și secretarul științific al Senatului Universității, prof. univ. dr. Sorin Curilă (cel care a deschis și prezentat evenimentul în Aula Magna a universității). Domnul rector a prezentat distinșii invitați și a adresat un cuvânt de bun venit dlui J. Rogge. După Laudatio și conferirea înaltului titlu dlui Jacques Rogge de către rectorul Cornel Antal, dl Rogge a rostit un discurs punctual în care a reliefat importanța sportului, misiunea CIO și responsabilitatea socială...
„Dragi prieteni,
Sunt încântat să primesc titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității din Oradea. Sunt mândru să primesc acest titlu, în numele Mișcării Olimpice, din partea unei instituții care a susținut întotdeauna educația fizică și valorile sportive. După cum știți, Comitetul Internațional Olimpic a fost fondat la o universitate, Sorbona, din Paris, în 1894 de către un educator, Baronul Pierre de Coubertin. Când a decis să reînvie spiritul Jocurilor Olimpice ale Greciei Antice, de Coubertin și colegii săi s-au străduit să utilizeze sportul pentru a-i învăța pe tinerii din întreaga lume valori umane fundamentale care să-i ajute să trăiască mai bine și să construiască niște comunități mai bune...
În prezent, misiunea noastră nu constă doar în dezvoltarea sportului. Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport. Avem responsabilitatea socială de a arăta prin exemplul nostru că sportul ne învață să ne respectăm pe noi înșine și pe alții și să aspirăm la excelență în tot ceea ce facem; dar, poate mai presus de orice, ne arată importanța prieteniei și a păcii.
Sportul este un mijloc educațional extraordinar. Terenul de sport este asemenea unei săli de clasă. Acolo învățăm să conviețuim împreună în societate; învățăm solidaritatea și prietenia; învățăm respectul pentru alții, fie ei bărbați sau femei, tineri sau vârstnici, din Asia, Africa, Europa, America sau Oceania…”
Inaugurarea Centrului Teritorial de Studii și Cercetări Olimpice
Prorectorul Iacob Hanțiu i-a oferit dlui Octavian Morariu o dilomă de excelență cu ocazia împlinirii a 230 de ani de învățământ superior în Oradea, iar în replică, dl Morariu i-a înmânat reprezentantului universității trofeul COSR.
Următorul moment festiv s-a consumat la etajul IV al Bibliotecii universitare, unde s-a tăiat panglica inaugurală a Centrului Teritorial de Studii și Cercetări Olimpice, după care, Jacques Rogge, rectorul Cornel Antal, Octavian Morariu, Marius Vizer și Iacob Hanțiu s-au întâlnit cu reprezentanții presei în cadrul unei conferințe „fulger”, distinsul oaspete trebuind să ajungă în timp util la aeroport.
Așadar, sâmbătă și marți, rectorul Universității din Oradea a conferit două titluri de Doctor Honoris Cauza, Patriarhului României, Preafericitului Părinte Daniel, și președintelui CIO, dl Jacques Rogge; urmează Nicolae Manolescu? (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Avem și misiunea importantă de a educa tineretul prin sport”.

Trimite email
vineri, 1 noiembrie 2024, 01:03:33 Ora standard a Europei de Est