Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

„Pepinieră pentru olimpici naționali (internaționali) și sportivi de performanță”

Școala „Oltea Doamna” din Oradea

„Pepinieră pentru olimpici naționali (internaționali) și sportivi de performanță”

Purtând ieri (marți, 21 septembrie 2010) o discuție cu directorul Școlii cu clasele I-VIII „Oltea Doamna” din Oradea, prof. Mircea Mitran, aveam să aflăm cum a fost pregătită unitatea de învățământ pentru noul an școlar, proiectele școlare aflate în derulare, rezultatele de excepție obținute de elevii și dascălii școlii...

Cei circa 900 de elevi, de la „Oltea Doamna” sunt cuprinși în 37 de clase (21 de ciclu primar și 16 de ciclu gimnazial); patru cadre didactice s-au pensionat (prof. Ileana Ghergheleș, Mariana Codău, Elisabeta Vidican și înv. Maria Fora), iar alte cadre noi au avut bucuria să intre în colectivul unității: Daniela Pănescu, Alin Silaghi, Eva Todoruț..., colectiv „betonat” cu titulari, cadre valoroase și cunoscute, apreciate și căutate de părinții interesați să-și dea copiii la această școală.
„În vară, am asfaltat curtea și terenul de sport, șapte săli de clasă și cabinetul de informatică au fost renovate total, la fel și vestiarele și anexele sălii de sport, toate băncile și panourile din curte au fost revopsite, am procurat 100 de scaune noi, iar din primăvară și până în toamnă, am reușit să achiziționăm 13 videoproiectoare moderne...”
Participând la nenumărate activități, cunoșteam în bună măsură și proiectele școlare pe care le derulau dascălii de la „Oltea Doamna”, unele s-au încheiat, iar altele continuă, cum este cel cu o școală din Ungaria, pe teme de mediu și tradiții, la fel și cele locale și județene, derulate cu Școala cu clasele I-VIII „Nicolae Bălcescu” și școala din Gepiu. În noul an școlar, se va tatona terenul pentru un nou proiect internațional Comenius.
Vorbind despre elevii cu rezultate de excepție, care au reprezentat școala și județul la diferite concursuri și olimpiade naționale, dl director ne-a dat câteva nume (pe care și le-a reamintit): Smausz Rebeka, eleva dumnealui, olimpică la matematică, dar și la română (calificată pentru etapa națională), Mădălina Buciuman (la mate), Andreea Spoială (la olimpiada de română și la un concurs național de poezie); echipele de baschet (fete și băieți) – campioane județene. Rezultatele la baschet nu sunt deloc întâmplătoare, în 2008, băieții de la „Oltea Doamna” au devenit vicecampioni naționali, iar medalia lor de argint este păstrată cu sfințenie de domnul director. „E ceva să ieși pe locul II pe țară din vreo 5.000 de școli, nu-i așa? Vinovată de o asemenea izbândă națională se face profesoara lor de sport, doamna Ana Iosa, care în timp a furnizat baschetbaliști valoroși care au ajuns în loturile naționale ale României, cum este celebrul Titus Nicoară (din echipa de seniori) ori Andrei Ciordaș (de la juniori). M-aș bucura să vă pot spune mai multe nume de baschetbaliști care au crescut și s-au format în pepiniera școlii noastre, pepinieră, în egală măsură, pentru sportivii de performanță, cât și pentru olimpicii naționali și chiar internaționali care se mențin și se desăvârșesc pe băncile liceelor.
O provocare pentru... așii școlii!
Circa 88 din cei 121 de proaspeți absolvenți ai școlii noastre sunt acum elevi ai colegiilor reprezentative ale municipiului „Emanuil Gojdu”, „Mihai Eminescu” și „Partenie Cosma”. Foști elevi de-ai noștri au ajuns olimpici naționali și internaționali. Îmi vin acum în minte câteva nume: multipla olimpică națională și internațională la chimie Ioana Moga, Raluca David, Cristian Ștreng, Tudor Galoș, Daniel Raț, de ce nu, Cosmin Mitran, Oana Pelea, Adrian Ciocan... În altă ordine de idei, până și Ana Blandiana a absolvit această școală. M-aș bucura să-i pot enumera pe toți cei care, crescând și formându-se pe băncile școlii noastre, au ajuns oameni de valoare care fac cinste orașului, județului și țării. Poate într-o zi o să vă pot da o listă consistentă cu personalități ale căror rădăcini țin de această școală...”
Domnul director chiar și-a propus ca într-un timp mai apropiat sau mai îndepărtat (să scoată asul de pe mânecă și) să-i invite pe toți acești ași ai școlii la o întâlnire de suflet...
Provocarea fiind lansată de noi, fie și doar pe jumătate, dăm temă de casă tuturor absolvenților de „Oltea Doamna” să se gătească... și să dea sfoară în țară despre intențiile domnului director Mircea Mitran! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesează Galeria foto: „Pepinieră pentru olimpici naționali (internaționali) și sportivi de performanță”.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:41:04 Ora standard a Europei de Est