Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O nouă perspectivă, un nou „Orizont”

13 septembrie 2010 (sau) Cum se scrie istoria

O nouă perspectivă, un nou „Orizont”

Să fie oare o zi norocoasă sau una cu ghinion ziua de 13 septembrie? Întâi de toate este ziua începerii cursurilor unui nou an școlar.

Pentru elevii și dascălii fostelor C.S.E.I. nr. 2 și 3 din Oradea, este un an școlar marcat de un nou început – acela al schimbării, atât în ceea ce privește locația (str. Traian Lalescu nr. 3), cât și a denumirii actualei instituții - Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Orizont”, ceea ce înseamnă o nouă perspectivă, un nou orizont.
Evenimentul a fost marcat printr-o festivitate de deschidere la care au participat distinși invitați (anunțați de conducerea noii instituții - director Angela Marușca, director adjunct Elena Erdeli): dl Radu Þîrle – președintele Consiliului Județean Bihor, prof. Nicolae Ungur – inspector școlar general adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Doina Gyori – inspector școlar de specialitate, dl Ioan Moisil – reprezentantul poliției, prof. ing. Ileana Varga – directorul Grupului Școlar „Ioan Bococi”, prof. Lucia Popa și Carmen Ilisie – director, respectiv director adjunct ai C.S.E.I. nr. 1 din Oradea.
Părintele preotul Ioan Șumălan a binecuvântat începerea noului an școlar și noua instituție de învățământ, oficiind un Te Deum pentru elevi, părinți și pe cadrele didactice. În cuvântul său, președintele Consiliului Județean a asigurat cadrele didactice și părinții de tot sprijinul pe care urmează să-l acorde și în continuare pentru ca și acești copii să beneficieze de o educație corespunzătoare;
 generalul adjunct al I.S.J. Bihor  a amintit faptul că de o perioadă de timp încoace s-au căutat soluții dintre cele mai bune pentru a găsi un spațiu astfel încât cele două centre școlare să-și poată desfășura activitatea în cele mai bune condiții; dna inspector Doina Gyori a încurajat cadrele și elevii și așteaptă în continuare sprijinul promis de Consiliul Județean, de a acorda ajutor în transportul  elevilor; reprezentantul poliției a sfătuit copiii, dar mai ales profesorii și părinții să fie atenți la circulație, pentru a nu se expune accidentelor.
Și, așa cum se obișnuiește la români, la orice inaugurare, invitații au fost primiți cu pâine, sare și foarfece pentru tăierea panglicii inaugurale.
Gazdele și-au invitat apoi oaspeții să viziteze clădirea renovată, care prin hărnicia meșterilor, dar și a personalului auxiliar (care nu a mai avut un weekend obișnuit) și-a putut deschidă porțile la timp și în condiții cât se poate de primitoare.
Nu este mică responsabilitatea conducerii unui astfel de centru (cu vreo 25 de clase și cu un personal de  vreo 90 de suflete, din care 20 de profesori de sprijin prin tot județul), dar managerii noștri au experiență, și împreună cu profesorii, alături de care sunt și părinții copiilor, pornim cu speranță și credința în Dumnezeu că va fi mai bine pentru toți.
Pe această cale, dorim să mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în obținerea acestui spațiu, dar și în amenajarea lui, pentru ca acești copii să aibă o a doua casă primitoare, iar procesul instructiv-educativ să se desfășoare în cele mai bune condiții. (Maria Ungur)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 06:00:30 Ora de vară a Europei de Est