Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Astmul bronșic

Sfatul medicului

Astmul bronșic

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Astmul bronșic este una dintre cele mai răspândite boli cronice din lume. Peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele suferă de astm. Astmul este o boală cronică a bronhiilor. Ea se manifestă prin crize de tăiere a respirației, tuse, o respirație șuierătoare și, uneori, printr-o dificultate permanentă în respirație. Astmul este frecvent asociat cu reacții alergice. După ultimele studii epidemiologice, 80% dintre copiii astmatici și 50% dintre adulții astmatici sunt numiți alergici. Manifestările astmului pot să survină în orice moment al zilei. Dar, în general, au loc fie noaptea, fie dimineata sau atunci când se produce un efort.
 Criza de sufocare acută este simptomul clasic al astmului. Se mai pot enumera și *o senzație de apăsare resimțită în zona toracică *o dificultate de a respira adânc *o respirație șuierătoare *o tuse ce recidivează.
 Criza de astm poate surveni atunci când persoana astmatică este expusă unui factor declanșator (alergic sau iritant). Principalii factori declanșatori ai unei crize de astm sunt: praful, animalele domestice, polenul, anumite alimente, aspirina, infecțiile respiratorii, tabagismul, exercițiile fizice, anumite tulburări psihologice.
 Factorii care favorizează apariția astmului sunt: *anumite infecții virale din copilărie (bronșite) *maniera de alimentație poate să favorizeze apariția unui teren alergic pentru astm *poluarea atmosferică (automobile) poate să agraveze un astm persistent.
Tabagismul părinților este responsabil, la copilul astmatic, de o agravare a tulburărilor respiratorii. Atunci când cei doi părinți fumează în casă, riscul de a se dezvolta, la copiii lor, un astm la vârsta adultă se dublează.
 Există tratamente pentru a lupta împotriva astmului. Aceste tratamente sunt de două tipuri: tratamentele de fond și tratamentele de criză. Primele diminuează inflamarea bronhiilor și le dilată pe termen lung; cele din al doilea tip dilată foarte rapid bronhiile în caz de criză pentru a permite o mai bună oxigenare a acestora.
Acasă, pericolele la care se expune o persoană astmatică, și deci principalele surse de alergie sunt acarienii din praf, polenul, gândacii, mucegaiul, pisicile și câinii. Există și alte cauze mai puțin cunoscute, dar care trebuie citate: rozătoarele, păsările, plantele de interior (ficus, polenul din flori), fără a uita hrana pentru peștii din acvariu (viermii de vas).
Copiii sau adulții pot face sport, și este chiar recomandat, cu câteva precauții (tratament corect efectuat), sportul permitând dezvoltarea capacității pulmonare și întărirea mușchilor respiratori. Pentru persoanele astmatice aflate înaintea unei călătorii, un minim de precauții trebuie luat în ceea ce privește conținutul trusei de voiaj (bronhodilatator cu acțiune rapidă, medicamentele tratamentului de fond), alegerea mijloacelor de transport (habitaclul anumitor mașini constituie uneori un adevărat izvor pentru alergeni), locul în care va locui (casele de vacanță deschise numai pe perioada sezoanelor pot fi cuiburi de alergeni) și chiar țara de destinație (evitarea marilor orașe puternic poluate).
Dacă sunteți alergic la polen, nu mergeți la țară în plin sezon de polenizare (mai-august). Nici muntele nu este recomandat din pricina concentrației de polen din aer, care este în creștere în aceeași perioadă. Dacă sunteți alergic la acarieni și mucegai destinația privilegiată este muntele. Motivul este că acarienii nu supraviețuiesc la munte și mucegaiul nu poate prolifera la peste 1.500 metri altitudine.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 17:54:29 Ora standard a Europei de Est