Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astmul bronșic

Sfatul medicului

Astmul bronșic

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Astmul bronșic este una dintre cele mai răspândite boli cronice din lume. Peste 300 de milioane de oameni de toate vârstele suferă de astm. Astmul este o boală cronică a bronhiilor. Ea se manifestă prin crize de tăiere a respirației, tuse, o respirație șuierătoare și, uneori, printr-o dificultate permanentă în respirație. Astmul este frecvent asociat cu reacții alergice. După ultimele studii epidemiologice, 80% dintre copiii astmatici și 50% dintre adulții astmatici sunt numiți alergici. Manifestările astmului pot să survină în orice moment al zilei. Dar, în general, au loc fie noaptea, fie dimineata sau atunci când se produce un efort.
 Criza de sufocare acută este simptomul clasic al astmului. Se mai pot enumera și *o senzație de apăsare resimțită în zona toracică *o dificultate de a respira adânc *o respirație șuierătoare *o tuse ce recidivează.
 Criza de astm poate surveni atunci când persoana astmatică este expusă unui factor declanșator (alergic sau iritant). Principalii factori declanșatori ai unei crize de astm sunt: praful, animalele domestice, polenul, anumite alimente, aspirina, infecțiile respiratorii, tabagismul, exercițiile fizice, anumite tulburări psihologice.
 Factorii care favorizează apariția astmului sunt: *anumite infecții virale din copilărie (bronșite) *maniera de alimentație poate să favorizeze apariția unui teren alergic pentru astm *poluarea atmosferică (automobile) poate să agraveze un astm persistent.
Tabagismul părinților este responsabil, la copilul astmatic, de o agravare a tulburărilor respiratorii. Atunci când cei doi părinți fumează în casă, riscul de a se dezvolta, la copiii lor, un astm la vârsta adultă se dublează.
 Există tratamente pentru a lupta împotriva astmului. Aceste tratamente sunt de două tipuri: tratamentele de fond și tratamentele de criză. Primele diminuează inflamarea bronhiilor și le dilată pe termen lung; cele din al doilea tip dilată foarte rapid bronhiile în caz de criză pentru a permite o mai bună oxigenare a acestora.
Acasă, pericolele la care se expune o persoană astmatică, și deci principalele surse de alergie sunt acarienii din praf, polenul, gândacii, mucegaiul, pisicile și câinii. Există și alte cauze mai puțin cunoscute, dar care trebuie citate: rozătoarele, păsările, plantele de interior (ficus, polenul din flori), fără a uita hrana pentru peștii din acvariu (viermii de vas).
Copiii sau adulții pot face sport, și este chiar recomandat, cu câteva precauții (tratament corect efectuat), sportul permitând dezvoltarea capacității pulmonare și întărirea mușchilor respiratori. Pentru persoanele astmatice aflate înaintea unei călătorii, un minim de precauții trebuie luat în ceea ce privește conținutul trusei de voiaj (bronhodilatator cu acțiune rapidă, medicamentele tratamentului de fond), alegerea mijloacelor de transport (habitaclul anumitor mașini constituie uneori un adevărat izvor pentru alergeni), locul în care va locui (casele de vacanță deschise numai pe perioada sezoanelor pot fi cuiburi de alergeni) și chiar țara de destinație (evitarea marilor orașe puternic poluate).
Dacă sunteți alergic la polen, nu mergeți la țară în plin sezon de polenizare (mai-august). Nici muntele nu este recomandat din pricina concentrației de polen din aer, care este în creștere în aceeași perioadă. Dacă sunteți alergic la acarieni și mucegai destinația privilegiată este muntele. Motivul este că acarienii nu supraviețuiesc la munte și mucegaiul nu poate prolifera la peste 1.500 metri altitudine.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:20 Ora de vară a Europei de Est