Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

O nouă întâlnire de suflet, la 50 de ani de la absolvirea liceului

Sâmbătă, la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”

O nouă întâlnire de suflet, la 50 de ani de la absolvirea liceului

După 50 de ani de la absolvirea liceului „Emanuil Gojdu” din Oradea, cei din generația fostului prefect de Bihor, profesor Aurel Tărău, s-au întâlnit, sâmbătă (18 septembrie 2010), în sala festivă a Colegiului Național „Emanuil Gojdu”.

Eli Boitoș („mama” generației’60) a reușit să adune la 50 de ani de la absolvire foarte mulți dintre absolvenții gojdiști, ba chiar și doi foști profesori, pe doamna Claudia Groza (profesor de rusă și română) și dl profesor Gavril Maghiar (pe-atunci director adjunct, la seral, alături de directorul Traian Blajovici).
„Cam din cinci în cinci ani, reușesc să vin și eu să-mi revăd foștii colegi”, ne mărturisește dl Gheorghe Pascovici, prof. dr. ing. director general (și fost ministru secretar de stat după Revoluție până în’94), la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele - București. Din 1994 și până în prezent este cercetător științific principal în domeniul electronicii nucleare la o universitate din Koln (Germania).
„Eli (Bodea pe numele ei de fată) este „mama noastră”. Așa o socotim noi. An de an, ea face eforturi mari să ne adune pe toți cei disponibili la o nouă întâlnire. Eu, din Germania, vin cam din cinci în cinci ani”. Dl Pașcovici e la origini brașovean și mai are doi frați (pe Constantin și Mircea Dumitru). „Toți trei am fost șefi de promoție. Constantin a decedat, iar Mircea e profesor la Politehnica București”...
La chemarea dlui Pascovici, a venit alături de noi dl Iosif Demian, marele operator de cinema, profesor la Sydney (în Australia), plecat în 1985. În 1982 a fost nominalizat pentru premiu la Festivalul de film de la Cannes. Tot din generația’60, au mai fost nominalizați: Virgil Tiponuț – profesor la Politehnica din Timișoara, Nicolae Păcală („cel care e tot timpul acolo unde trebuie”, după cum l-a caracterizat operatorul de cinema), Dan Borcea – actor la Piatra Neamț, Florica Cicortaș – doctor în matematică, în Germania, medicii: Mihai Iova, Victor Marge, Dan Pința... Paul Mesaroș.
Cu siguranță, am mai fi aflat și alte nume, dar s-a dat tonul la cântec, iar din zeci de piepturi „tinere” de foști gojdiști a răsunat „Gaudeamus”. Ora de „dirigenție” a început, iar „elevii” au pornit a depăna amintiri-amintiri... într-un arc peste timp ce se comprimă mereu...  (Ovi Dan)
P.S Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: O nouă întâlnire de suflet, la 50 de ani de la absolvirea liceului.

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 08:27:58 Ora standard a Europei de Est