Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Ce aduce anul școlar

Nu aduce ceasul...

Ce aduce anul școlar

*47 de școli cu clasele I-IV comasate... *cu 300 de norme didactice mai puțin *cu șase unități de învățământ cu personalitate juridică mai puțin *desființarea gimnaziului la Pocola *comasare prin absorbție *directori și inspectori noi *un nou consiliu de administrație *noutăți la bac și evaluarea națională...

În prag de nou an școlar, am dorit să aflăm ce surprize- surprize li s-au mai pregătit dascălilor și elevilor la început de nou an școlar (2010-2011). Noutățile ne-au parvenit chiar de la generalul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, prof. Dorel Luca.
Optimist din fire și deloc alarmat de criza financiară, politică și morală care este gata-gata să zdruncine din temelii societatea românească, generalul privește cu încredere înainte (când era mai bine, zic unii), complet resemnat în fața greutăților și nevoilor, fiind convins că toate trec, iar într-un final fericit, fiecare dascăl (fiecare cetățean) va ajunge să vadă luminița de la capătul tunelului...
Așadar, de la 1 septembrie, din lipsă de copii și fonduri, 47 de școli cu clasele I-IV au fost comasate spre școlile de centru (de comună), acolo mai rămânând doar grădinițe. „Prin comasări și reorganizarea rețelei școlare, avem cu 300 de norme didactice mai puțin decât la 1 septembrie 2009. Avem cu șase unități de învățământ cu personalitate juridică mai puțin. E vorba despre cluburile elevilor din județ, care au devenit structuri ale Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, fără directori. La școala din Pocola s-a desființat gimnaziul, elevii fiind repartizați potrivit dorinței lor la Beiuș și Uileacu de Beiuș. Comasarea prin absorbție a Școlii cu clasele I-VIII „Andrei Mureșanu” cu Liceul Teologic Ortodox „episcop Roman Ciorogariu”, noua instituție purtând numele liceului ortodox...”
Unele unități de învățământ au fost obligate să-și schimbe numele, altele au fost încântate să primească numele unor personalități locale ori să fie înaintate în grad (rang): Grădinița „Albă-ca-Zăpada” din Salonta a devenit „Fluierașul fermecat” (în urma unor sesizări și contestații venite de la cei care dețin marca înregistrată). Acesta înseamnă că vor „dispărea” toate celelalte... (din Cluj-Napoca, Năvodari, Galați, Vatra Dornei...)? Școala cu clasele I-VIII din Păgaia poartă numele lui Iosif Gâlgău, SAM Dobrești a devenit Liceul Tehnologic Dobrești.
Unor directori sau directori adjuncți le-a expirat mandatul la 31 august. Prin decizia generalului Dorel Luca, în urma propunerilor făcute de comunitatea locală, au fost numiți directori noi (la Săcuieni, Finiș...). Consiliul de administrație din școli s-a lărgit, cuprinzând 7-11 membri, după caz (mărimea unității de învățământ). De-acum vor avea reprezentanți în CA, consiliul local, dar și primarul, părinții (chiar doi reprezentanți), dar și elevii...
Se schimbă agenda bacalaureatului
Pentru clasele terminale de liceu (a XII-a și a XIII-a), cursurile se vor încheia în 27 mai, iar probele de competență nu se vor mai da în cursul anului școlar, ci după încheierea cursurilor:
6-8 iunie – proba A (comp. lingv. lb. română)
8-10 iunie – proba B (lb. maternă)
13-17 iunie – proba D (comp. digitale)
20-23 iunie – proba C (comp. lingv. lb. de circulație internațională)
27 iunie – proba scrisă la lb. română
28 iunie – proba scrisă la lb. maternă
29 iunie – proba obligatorie a profilului
1 iulie – proba la alegere a profilului și specializării
3 iulie – afișarea rezultatelor
4 iulie – depunerea contestațiilor
5-7 iulie – rezolvarea contestațiilor
8 iulie – afișarea rezultatelor finale.
Elevii de clasa a VIII-a vor încheia cursurile în 10 iunie
În perioada 13-15 iunie, se fac înscrierile pentru evaluarea națională
20 iunie – proba scrisă la limba română
21 iunie – la limba maternă
22 iunie – la matematică
24 iunie – afișarea rezultatelor (până la ora 14.00, iar de la 14.00 la 18.00 – depunerea contestațiilor)
25-26 iunie – rezolvarea contestațiilor
27 iunie – afișarea rezultatelor finale.
Proiecte... de proiecte
Și în noul an școlar care a început la 1 septembrie 2010, Inspectoratul Școlar Județean Bihor va derula nenumărate proiecte de formare profesională care se adresează tuturor cadrelor didactice (cursuri gratuite, prilej cu care se pot achiziționa 90 de credite, ele contând la formarea profesională obligatorie, o dată la cinci ani); unele se vor desfășura în parteneriat cu SIVECO, Tehne România, C.C.D. și inspectoratele școlare Timiș, București, Caraș-Severin, Alba, cu ONG-uri din Vrancea...
„La început de nou an școlar, îndemn dascălii bihoreni să-și facă meseria cu profesionalism, așa cum au făcut-o și până acum. Mulțumiri pentru modul în care au înțeles să răspundă chemării I.S.J. în perioada desfășurării bacalaureatului, când sindicatul anunțase boicotarea examenului de bacalaureat. Să privească cu speranță înainte”, a conchis generalul Dorel Luca. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 16:13:50 Ora standard a Europei de Est