Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Congresul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice...

În perioada 7-11 septembrie, la Cluj-Napoca, trei evenimente medicale

Congresul Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice...

În perioada 7 - 11 septembrie 2010, se desfășoară la Cluj-Napoca, al VIII-lea Congres al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, al V-lea Congres al Asociației Central – Europene de Diabet și al XXV-lea Congres al Federației Internaționale a Simpozioanelor Danubiene în Diabet (FID).

Evenimentele reunesc anul acesta la Cluj-Napoca peste 500 de specialiști în domeniu. În cadrul acestor manifestări, grupul Sanofi-aventis va acorda cinci premii de excelență unor tineri medici rezidenți pentru încurajarea formării cadrelor medicale în specialitatea diabet și boli de nutriție.
Ediția de anul acesta a congresului s-a finalizat, joi, cu un eveniment dedicat publicului larg: marșul „Câștigi și dăruiești sănătate! Clujeni pentru clujeni”, realizat în parteneriat cu grupul Sanofi-aventis.
Congresul a adus în discuție ultimele noutăți științifice și soluții terapeutice în managementul diabetului zaharat. Anul acesta, evenimentul a reunit aproximativ 500 de medici specialiști și rezidenți, specializați în diabet, nutriție și boli metabolice, nefrologie, cardiologie, medicină internă etc.
Diabetul zaharat este o problemă de importanță majoră atât pentru individ, cât și pentru medicină și societate, fiind o afecțiune frecventă, perfidă, de lungă durată și devastatoare, dacă nu este bine îngrijită. Impactul său este unul multiplu: uman, socio-familial, economic și politic. În aceste condiții, organizarea unor evenimente științifice ce dezbat probleme de actualitate în prevenția și controlul diabetului zaharat sunt salutate cu interes de către comunitatea medicală.
Printre temele abordate în cadrul evenimentului se numără: diabetul zaharat la copii și adolescenți, depistarea precoce, diagnosticul și tratamentul diabetului, abordarea complicațiilor, rolul educatorului în îngrijirea acestor pacienți și afectarea organelor țintă la persoanele cu diabet. Acest eveniment anual este doar o parte din procesul formativ continuu instituit de Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, cu scopul obținerii unor rezultate cât mai bune în prevenirea și controlul diabetului zaharat.
„Anul acesta, ne-am dorit ca acest congres să treacă dincolo de cadrul dezbaterilor științifice și medicale, încercând să ne apropiem mai mult de publicul larg printr-un eveniment menit să tragă un semnal de alarmă asupra epidemiei de diabet. Astfel, în parteneriat cu grupul Sanofi-aventis, am desfășurat în parcul central din Cluj-Napoca un marș de 30 de minute dedicat combaterii diabetului – „Câștigi și dăruiești sănătate – marșul clujenilor pentru clujeni”. Prin această manifestare încercăm să atragem atenția clujenilor asupra importanței activității fizice în menținerea sănătății, dar și să strângem o donație cât mai consistentă în beneficiul persoanelor suferinde de diabet îngrijite în Centrul Clinic de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din Cluj-Napoca”, a declarat prof. dr. Nicolae Hâncu, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
„Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice își propune să organizeze și în continuare aceste reuniuni științifice, cu scopul de a menține cel mai înalt nivel de cunoștințe științifice, necesar unei bune îngrijiri a persoanelor cu diabet zaharat. Ne propunem, de asemenea, să continuăm seria de evenimente și campanii educaționale destinate publicului larg, prin care să contribuim într-un mod cât mai eficient la prevenirea și combaterea diabetului zaharat și a complicațiilor acestuia”, a afirmat în încheiere prof. dr. Nicolae Hâncu, președinte al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.
Despre Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice
Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice (FRDNBM) a fost fondată în Brașov, la data de 30 martie 2001, ca urmare a dorinței de a susține o mai bună îngrijire a bolnavilor cu diabet zaharat și alte boli metabolice. Principalul scop al Federației este să îmbunătățească calitatea îngrijirii oferite pacienților cu diabet, nutriție și boli metabolice. (Raluca Matei)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:48:30 Ora standard a Europei de Est