Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Educație nonformală pentru liceeni

La Universitatea de vară, de la Bratca

Educație nonformală pentru liceeni

Universitatea de vară pentru consiliile de elevi este în plină desfășurare la Bratca, județul Bihor.

De luni, 6 septembrie 2010, participanții sunt în activitate.
Organizatorii au pregătit pentru prima zi programe interactive și o prezentare cu titlul: Statutul și funcționarea consiliilor de elevi. Seara, participanții au avut de ales între trei prezentări: ziaristica în cadrul liceelor; conceperea și gestionarea proiectelor, respectiv consiliile internaționale de elevi.
La Universitatea de vară participă membri din cadrul consiliilor de elevi din județele: Bihor, Brașov, Harghita, Cluj, Covasna, Maramureș, Mureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș și Hunedoara.
Ca și domeniu de formare, organizatorii oferă două opțiuni de training: organizare de evenimente și reprezentarea elevilor. Trainerul pentru prima opțiune este lect. univ. dr. Kádár Magor, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar pentru a doua opțiune - Kosa Andras, trainer al fundației Közéletre Nevelésért.
Participanții aleg în fiecare seară un curs din trei variante. Tematica acestor cursuri este diversificată: PR în cadrul organizațiilor de tineret; managementul carierei; teoria jocurilor; lobby și comunicare; management personal. Calitatea activităților este asigurată de lectorii cursurilor, studenți și cadre didactice cu experiență vastă în domeniul reprezentat.
În fiecare zi, elevii abordează teme practice în diferite workshopuri despre: stabilirea priorităților unui consiliu de elevi pentru un an școlar, stabilirea obiectivelor comune și a modurilor de acționare, respectiv dezvoltarea parteneriatelor.
Parcurgând programul oferit de organizatori (Consiliul Asociațiilor Liceenilor Maghiari din județul Bihor, în parteneriat cu Uniunea Liceenilor Maghiari din România), participanții își pot dezvolta capacitățile și abilitățile care îi vor ajuta în viața lor profesională și în activitatea lor din cadrul consiliilor de elevi.
Proiectul se va încheia în data de 19 octombrie 2010.
Principalul finanțator al evenimentului este Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret, prin Direcția Județeană pentru Tineret Bihor. (Kisgyorgy Reka)

Trimite email
miercuri, 15 ianuarie 2025, 16:39:34 Ora standard a Europei de Est