Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Victor Cmeciu este amenințat cu evacuarea din locuință

Pe motiv că este mai mult plecat,

Victor Cmeciu este amenințat cu evacuarea din locuință

Rămas fără un picior după un grav accident, fostul jurnalist Victor Cmeciu riscă să fie aruncat din garsoniera pe care a primit-o în urmă cu trei luni absolut legal.

Consultat, un jurist competent spune că măsura este aberantă și lipsită de temei legal.
Era o seară plăcută de martie. Victor Cmeciu se întorcea acasă cu tramvaiul după ce a documentat un material de presă în zona pieței Rogerius.
Când a dat să coboare din tramvai, a alunecat, iar momentul de dezechilibru avea să-l coste scump, pierderea unui picior. Pe moment, a simțit doar câteva furnicături. Căzut la pământ, a încercat să-și recupereze pălăria. Atunci a observat că piciorul drept este zdrobit de la genunchi în jos. Aceasta s-a întâmplat în 23 martie 1997. În scurt timp, avea să împlinească 50 de ani. Aniversarea și-a „petrecut-o” pe patul de spital Acum, la 63 de ani, se luptă să nu fie dat afară din locuință. Rămas fără acoperiș deasupra capului, după ce locuința de pe Traian Moșoiu a fost retrocedată tocmai ginerelui unui politician local, Cmeciu este acum în pericol să fie evacuat și din locuința primită după lungi tergiversări.
Bun la ultima „împărțeală”
În acest context, s-a interesat mai intens de rezolvarea unei locuințe. A înaintat adrese administrației locale. S-a ivit și o posibilitate o dată cu realizarea primelor blocuri ANL. A fãcut demersurile necesare, dar nu a ajuns între persoanele îndreptățite să beneficieze de astfel de locuințe. La repartiția din 2008 a acestor apartamente, cererea i-a fost respinsă și nici la contestație nu i-au fost luate în considerare unele dovezi cum ar fi: hotărârea tribunalului, rămasă definitivă și irevocabilă cu privire la evacuarea din locuința de pe strada Traian Moșoiu; adeverința fiicei sale, studentă cu buletin de Oradea, care locuia în chirie. Cu alte cuvinte, cei care au analizat contestația au luat ca bun totalul de 65 de puncte acumulat de acesta în prima fază, fără să se aibă în vedere punctele cumulate de noile dovezi. Conform datelor depuse la dosar, el totaliza 135 de puncte, deci dublu față de cel anunțat. A rămas așadar fără  locuință și de această dată. În urma presiunilor exercitate, inclusiv a colegilor din presă, Victor Cmeciu a reușit să pună mâna pe o locuință abia în acest an. A primit în luna mai o garsonieră la etajul III al unui blocul ANL de pe bdul Ștefan cel Mare. Nu este tocmai cea mai fericită situație pentru un om cu un singur picior, dar decât nimic, e bine și așa...
Acum i se pregătește... evacuarea
În cele trei luni care au trecut de la obținerea garsonierei, a reușit să introducă curentul, să mobileze locuința, să introducă telefon, internet și TVS. Cu toate că abia și-a intrat în drepturi, funcționarii primăriei, în frunte cu doamna viceprimar (Biro Rozalia) vor să-l evacueze, pe motiv că e mai mult plecat! „Am cunoscut mai mulți vecini de scară, iar unii m-au ajutat la aducerea mobilei și a căruciorului cu rotile, ba mi-au împrumutat și diferite scule”, ne spune Victor Cmeciu. Oricum mai mulți vecini m-au văzut că sunt locatar în acest bloc, chiar dacă între timp am făcut mai multe călătorii la părinți, la Diosig pentru bunuri necesare dotării locuinței. Doamna Rodica Brad, șef de birou în cadrul Administrației Imobiliare Oradea, m-a vizitat la noua locuință în ziua de 19 august 2010, pe când chiar nu eram acasă. Mi-a spus telefonic că mă va da afară din casă. Același lucru i-a spus și voluntarului de la fundația umanitară care îi poartă de grijă. Și într-adevăr, șefa de birou din cadrul AIO nu-și ascunde intenția de a-l da afară din casă pe Cmeciu. „Am notificat evacuarea domnului Victor Cmeciu deoarece nu locuiește în garsoniera repartizată, stă mai mult pe la părinți, nu și-a pus nici perdelele. Locuința este de folos și altor nevoiași...”, spune Rodica Brad. Victor Cmeciu a avut o convorbire și cu doamna viceprimar. „Am fost informată despre situația domnului Victor Cmeciu de către colegele mele. Datorită faptului că nu locuiește în garsoniera repartizată, este pasibil de evacuare”, spune Biro Rozalia, care a promis reprezentantului fundației că vor discuta problema în detaliu a doua zi în audiență. Nu a mai participat însă la audiență, dar a trimis pe cei mai competenți oameni să rezolve problema...
Urmează greva foamei?
„Mi s-a spus la audiență, dar și în alte împrejurări că locuiesc mai mult pe la Diosig, adică la părinți. E adevărat că mama, la 86 de ani, îmi ridică și pensia. Între timp, mi-am vizitat un coleg la Salonta și am fãcut câteva băi la Felix. Dar cine îmi poate interzice să circul? Se folosesc de o anchetă socială drept răspuns la faptul că nu mi-a fost acordată compensația de bani pentru lemne, cuvenită pentru anul încheiat deoarece nu am avut buletinul valabil. Se știe că nu am putut să-l refac. Noul proprietar al locuinței unde am fost chiriaș tolerat aproape cinci ani, după procesul de evacuare, nu mi-a dat o adeverință pentru a-l prelungi, necesară dacă nu ești proprietar de drept. Când am cerut compensația pentru lemne aveam deja buletin nou la noua adresă la care s-a adăugat făcătura că nu aș locui toată iarna la locuința unde aveam drept de compensație pentru lemne. Ancheta socială de care vorbim a fost realizată apelându-se la mărturii de la oameni cu care nu sunt în relații prea bune, unii dintre aceștia sunt „clienți” ai Spitalului de Neuropsihiatrie, deci nu se poate conta pe depoziția lor. Am dovedit cu adresa Direcției de Evidență a Persoanelor de la Poliția Comunitară Bihor nr. 501116 din 6 iulie 2010 că am domiciliu stabil în strada General Moșoiu nr. 11, ap. 5, de peste 11 ani,  pe care o anexez în copie”.
În cazul în care va fi până la urmă evacuat, Victor Cmeciu se pregătește să facă greva foamei în fața Primăriei Oradea, alături de alți „ortaci” de-ai săi, în cărucior cu rotile...                              
La preconizata grevă a foamei, Victor Cmeciu are câteva doleanțe:
*schimbarea din funcție a doamnei Rodica Brad, care nu m-a încadrat la poziția cuvenită pe lista celor care cereau locuiță ANL
*doamna viceprimar Biro Rozalia să-și ceară public scuze că m-a  amenințat ...
*sancționarea domnei Zita Koncsek Vadnai, director general la Administrația Socială Comunitară Oradea, pentru că nu ține cont de acte legale emise de o instituție a statului, și anume Poliția Comunitară, privind domiciliul stabil al lui Victor Cmeciu, și că nu am casă și pământ la Diosig, așa cum a afirmat. Rog ca reprezentantul Bihor al Curții de Conturi și Prefectura județului Bihor să ia act de demersul meu, să inițieze o amplă verificare pentru a cunoaște în ce măsură s-a respectat legea la selectarea și atribuirea celor care au obținut locuințe ANL, la Oradea”. Acestea sunt doleanțele dlui Victor Cmeciu, în cazul în care va ajunge să facă greva foamei în fața Primăriei Oradea. (Iosif Brătcanu)

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:43:44 Ora standard a Europei de Est