Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Săcădat se introduce încălzirea centrală

La școala din Săbolciu – grupuri sanitare interioare

La Săcădat se introduce încălzirea centrală

Vineri (3 septembrie 2010), la școala din Săcădat se sudau țevile la instalația de încălzire centrală…

„La noi e șantier, ne întâmpină directorul școlii, prof. Gabriela Þîrțiu. Peste tot, în toate sălile, se lucrează, așa încât femeia de serviciu și dascălii nu mai dispun de front de lucru pentru curățenie și amenajarea sălilor. Și această situație va dura până miercuri (8 septembrie –n.n.), după cum ne-au promis instalatorii”.  
În această vară, Primăria din Săcădat a alocat peste un miliard de lei pentru două lucrări importante la școlile din comună: grupuri sanitare interioare la Școala cu clasele I-VIII din Săbolciu (o lucrare în valoare de aproximativ 64.000 de lei) și introducerea încălzirii centrale la Școala cu clasele I-VIII din Săcădat (estimată la peste 70.000 de lei).
Patronul se lăuda că a montat cele mai grozave (performante) calorifere, iar la instalație a folosit țevi rezistente care nu se fisurează cu una cu două, nici în condiții meteo extreme și nici la presiuni mari...
„Suntem în șantier de mai bine de o lună. Se introduc conducte, se montează calorifere în șase săli de clasă, pe coridor, în grupurile sanitare, secretariat și sala profesorală. La școala din Săbolciu, vom avea grupuri sanitare interioare. Lucrarea e în derulare. Tot la Săbolciu, au fost zugrăvite două săli de clasă cu ajutorul părinților. La grădinițele din Săcădat și Săbolciu se face doar curățenie generală. Realizările verii sunt toaletele și încălzirea centrală, investiții mari, nesperate în condiții de criză, care nu ar fi fost posibile fără sprijinul dlui primar Aurel Popa, care s-a implicat și s-a zbătut să obțină acești bani, căruia îi mulțumim pentru toată înțelegerea pe care o manifestă față de noi și pentru tot sprijinul pe care ni-l acordă.
Manuale avem pentru toată lumea
 Lemnele sunt asigurate (tăiate și netăiate). Manuale avem pentru toată lumea; la acest capitol stăm foarte bine, față de alți ani...”
Aveam să mai aflăm că și la capitolul resurse umane se stă bine. De instruirea și educarea celor peste 260 de școlari și preșcolari (la nivel de comună), se vor ocupa 22 de cadre didactice, dintre care 16 titulare. Înv. Ramona Bireș (care a intrat în concediu de maternitate) va fi suplinită de Anca Brisc (învățătoare suplinitoare calificată).  
Să mai spunem că de dimineață, s-au dat corigențele, patru elevi la matematică (cu prof. Mircea Tău) și doi la română (cu prof. Florina Popa). Din comisie au mai făcut parte învățătorii Florica și Leontin Bere. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Săcădat se introduce încălzirea centrală.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:59:41 Ora de vară a Europei de Est