Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian

Din 13 septembrie,

Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian

Ieri (joi, 2 septembrie 2010), la ora 10.50, la școala din Girișu de Criș, am găsit-o „pe baricade” doar pe Szilagyi Florica. Dumneaei era și director și „ofițer de serviciu” și femeie de serviciu.

A sunat conducerea (pe doamna director), de vreo două-trei ori, dar nu i s-a răspuns.
La primărie, s-au copt strugurii!
Pentru informare, ne-am abătut pe la primărie. Ca să ajungi înăuntru, trebuie să treci nepărat pe sub cupola de struguri copți și aromați. Cum să nu se dea lumea la ei, că și numai privindu-i îți vine să-i mănânci. Primarul Ioan Pașca era plecat, dar automat, Simona Gal (referent, mâna dreaptă a primarului) ne-a facilitat convorbirea telefonică cu dl primar. Așa am aflat despre parcurile, parcările și trotuarele amenajate, asfaltarea terenului de sport de la școala din Tărian, despre reparațiile care se fac la grupurile sociale ale școlii...
Dl viceprimar Rezik Ladislau avea să ne informeze pe îndelete cum stau lucrurile cu cele două școli și cele două grădinițe ale comunei. „La Tărian, avem școală cu clasele I-VIII și secție maghiară, clasele I-IV (simultane), iar la Girișu de Criș, doar învățământ primar (secția română, tot clase simultane). Elevii de gimnaziu vor învăța, din această toamnă, la Tărian. În aceeași clădire cu elevii din clasele primare, vor învăța și preșcolarii. În clădirea lor, intenționăm să înființăm un muzeu al satului. Dacă ați vizitat școala, ați putut remarca faptul că în toate sălile de clasă, podelele sunt melaminate, geamuri și uși termopan, precum și încălzire centrală proprie pe combustibil solid. Lemnele sunt în curte, dar și în magazie, tăiate...”
La Tărian e zarvă mare!
Un kilometru, doi... și ajungem la Tărian. În școală și în curte, gălăgie, un zgomot plăcut făcut de câțiva copii care se aflau în preajma profesorului de sport și de sculele electrice ale meșterilor tâmplari, zidari și vopsitori. Delia Bondar e un profesor și jumătate, cu lipici la copii, stimată și îndrăgită de toți, de toate vârstele. În curte, se tăiau lemne, iar în clădirea din spate aveam să le surprindem în activitate pe înv. Corina Cadar, care se pregătește să-i întâmpine pe cei mai mici școlari (din clasa I), educatoarea Eugenia Floruța, femeia de serviciu Mărioara Lazăr (și soțul ei). Delia ne povestește, fără întrerupere, despre proiectele școlare și rezultatele obținute de elevii săi la diferite concursuri.
Frumoasa și Bestia, Scorpia și Neagra
La parter, ne prezintă „Scorpia și Neagra” școlii, apelative drăguțe pe care le-a câștigat în timp Adriana Juca, profesorul de istorie-geografie. Din iubire și din respect pentru elevi (respect îmbinat cu exigența), Adriana (bruneta) a ajuns să fie catalogată de unii drept „Scorpia și Neagra”. Adriana tocmai corecta lucrările de corigență. Profesoara „se laudă” cu exigența sa, dar și cu rezultatele pe care le-a obținut în cei 12 ani de apostolat. E fericită văzând că doi foști elevi ai săi de la alte școli pe unde a mai predat, au ajuns profesori de istorie-geografie (Dana Rusu și Adrian, de la fostul Gr. Șc. „Sinteza” și școala „Decebal”).
Armonia naturii, Oameni și locuri
Delia e încântată de proiectele școlare „Armonia naturii”, în parteneriat cu o școală din Bușteni, de premiile obținute de ea și de elevii săi, precum și de alți elevi și profesori, la creație plastică și literară (eleva Călina Mihuța – premiul III, cu un eseu, prof. coordonator Mihaela Sălăjan); „Oameni și locuri”, un proiect derulat în parteneriat cu o școală din Cluj-Napoca („C-tin Brâncuși”). Zece elevi clujeni din echipa de proiect au participat, în 21 mai, la „Zilele Tărianului”, au fost conduși prin Oradea, dar și la Peștera Urșilor de la Chișcău. În septembrie, cei din Tărian urmează să le întoarcă vizita. Elevul Fabian Tanțău, cu „Frumoasa și Bestia”, avea să obțină premiul publicului la un concurs național de fotografii, organizat de Terra magazin. Au mai avut cei din Tărian un proiect în parteneriat cu SAM „George Barițiu” din Oradea. Elevii de la „Barițiu”, îndrumați de prof. Viorica Ionaș, au confecționat în atelierele lor de croitorie diferite materiale pentru partenerii lor de proiect din Tărian.
S-au (re)aprins luminile în sat!
Cineva ni s-a plâns că de câteva luni, noaptea, în Tărian, pe strada principală, e beznă, în sensul că s-a oprit iluminatul public. Face primarul ecomomie, au zis unii. Noi am sunat la Dispeceratul de la Electrica (0259/929). De la Tărian, nu avem nicio sesizare în acest sens, a venit răspunsul, imediat. Vom trimite echipa să verifice. După vreo două - trei ore, doamna Ramona Cociș ne-a resunat și ne-a spus că a fost o defecțiune tehnică, remediată imediat. Din vreo 40 de corpuri de iluminat, vreo opt sunt arse, dar restul funcționează. Corpurile arse trebuie înlocuite pe plan local. Aceasta e treaba primăriei, ne-a lămurit dna Cociș.
Le mulțumim celor de la Electrica pentru intervenția promptă și răspuns! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:28 Ora de vară a Europei de Est