Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian

Din 13 septembrie,

Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian

Ieri (joi, 2 septembrie 2010), la ora 10.50, la școala din Girișu de Criș, am găsit-o „pe baricade” doar pe Szilagyi Florica. Dumneaei era și director și „ofițer de serviciu” și femeie de serviciu.

A sunat conducerea (pe doamna director), de vreo două-trei ori, dar nu i s-a răspuns.
La primărie, s-au copt strugurii!
Pentru informare, ne-am abătut pe la primărie. Ca să ajungi înăuntru, trebuie să treci nepărat pe sub cupola de struguri copți și aromați. Cum să nu se dea lumea la ei, că și numai privindu-i îți vine să-i mănânci. Primarul Ioan Pașca era plecat, dar automat, Simona Gal (referent, mâna dreaptă a primarului) ne-a facilitat convorbirea telefonică cu dl primar. Așa am aflat despre parcurile, parcările și trotuarele amenajate, asfaltarea terenului de sport de la școala din Tărian, despre reparațiile care se fac la grupurile sociale ale școlii...
Dl viceprimar Rezik Ladislau avea să ne informeze pe îndelete cum stau lucrurile cu cele două școli și cele două grădinițe ale comunei. „La Tărian, avem școală cu clasele I-VIII și secție maghiară, clasele I-IV (simultane), iar la Girișu de Criș, doar învățământ primar (secția română, tot clase simultane). Elevii de gimnaziu vor învăța, din această toamnă, la Tărian. În aceeași clădire cu elevii din clasele primare, vor învăța și preșcolarii. În clădirea lor, intenționăm să înființăm un muzeu al satului. Dacă ați vizitat școala, ați putut remarca faptul că în toate sălile de clasă, podelele sunt melaminate, geamuri și uși termopan, precum și încălzire centrală proprie pe combustibil solid. Lemnele sunt în curte, dar și în magazie, tăiate...”
La Tărian e zarvă mare!
Un kilometru, doi... și ajungem la Tărian. În școală și în curte, gălăgie, un zgomot plăcut făcut de câțiva copii care se aflau în preajma profesorului de sport și de sculele electrice ale meșterilor tâmplari, zidari și vopsitori. Delia Bondar e un profesor și jumătate, cu lipici la copii, stimată și îndrăgită de toți, de toate vârstele. În curte, se tăiau lemne, iar în clădirea din spate aveam să le surprindem în activitate pe înv. Corina Cadar, care se pregătește să-i întâmpine pe cei mai mici școlari (din clasa I), educatoarea Eugenia Floruța, femeia de serviciu Mărioara Lazăr (și soțul ei). Delia ne povestește, fără întrerupere, despre proiectele școlare și rezultatele obținute de elevii săi la diferite concursuri.
Frumoasa și Bestia, Scorpia și Neagra
La parter, ne prezintă „Scorpia și Neagra” școlii, apelative drăguțe pe care le-a câștigat în timp Adriana Juca, profesorul de istorie-geografie. Din iubire și din respect pentru elevi (respect îmbinat cu exigența), Adriana (bruneta) a ajuns să fie catalogată de unii drept „Scorpia și Neagra”. Adriana tocmai corecta lucrările de corigență. Profesoara „se laudă” cu exigența sa, dar și cu rezultatele pe care le-a obținut în cei 12 ani de apostolat. E fericită văzând că doi foști elevi ai săi de la alte școli pe unde a mai predat, au ajuns profesori de istorie-geografie (Dana Rusu și Adrian, de la fostul Gr. Șc. „Sinteza” și școala „Decebal”).
Armonia naturii, Oameni și locuri
Delia e încântată de proiectele școlare „Armonia naturii”, în parteneriat cu o școală din Bușteni, de premiile obținute de ea și de elevii săi, precum și de alți elevi și profesori, la creație plastică și literară (eleva Călina Mihuța – premiul III, cu un eseu, prof. coordonator Mihaela Sălăjan); „Oameni și locuri”, un proiect derulat în parteneriat cu o școală din Cluj-Napoca („C-tin Brâncuși”). Zece elevi clujeni din echipa de proiect au participat, în 21 mai, la „Zilele Tărianului”, au fost conduși prin Oradea, dar și la Peștera Urșilor de la Chișcău. În septembrie, cei din Tărian urmează să le întoarcă vizita. Elevul Fabian Tanțău, cu „Frumoasa și Bestia”, avea să obțină premiul publicului la un concurs național de fotografii, organizat de Terra magazin. Au mai avut cei din Tărian un proiect în parteneriat cu SAM „George Barițiu” din Oradea. Elevii de la „Barițiu”, îndrumați de prof. Viorica Ionaș, au confecționat în atelierele lor de croitorie diferite materiale pentru partenerii lor de proiect din Tărian.
S-au (re)aprins luminile în sat!
Cineva ni s-a plâns că de câteva luni, noaptea, în Tărian, pe strada principală, e beznă, în sensul că s-a oprit iluminatul public. Face primarul ecomomie, au zis unii. Noi am sunat la Dispeceratul de la Electrica (0259/929). De la Tărian, nu avem nicio sesizare în acest sens, a venit răspunsul, imediat. Vom trimite echipa să verifice. După vreo două - trei ore, doamna Ramona Cociș ne-a resunat și ne-a spus că a fost o defecțiune tehnică, remediată imediat. Din vreo 40 de corpuri de iluminat, vreo opt sunt arse, dar restul funcționează. Corpurile arse trebuie înlocuite pe plan local. Aceasta e treaba primăriei, ne-a lămurit dna Cociș.
Le mulțumim celor de la Electrica pentru intervenția promptă și răspuns! (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Gimnaziștii din Girișu de Criș vor învăța la Tărian.

Trimite email
joi, 26 decembrie 2024, 15:16:51 Ora standard a Europei de Est