Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Domnule președinte Traian Băsescu, Domnule prim-ministru Emil Boc,

Scrisoare deschisă

Domnule președinte Traian Băsescu,
Domnule prim-ministru Emil Boc,

Reprezentanții industriei farmaceutice, alături de cei ai societății civile și ai altor asociații profesionale medicale care activează în sistemul sanitar românesc semnatare ale acestei scrisori deschise vă solicită să interveniți pentru a stopa continua degradare a accesului pacienților la medicamente și servicii medicale.

Rezultatul măsurilor luate în ultimile 18 luni de autorități, cumulate cu lipsa de transparență, predictibilitate și sustenabilitate economică a acestora au o consecință negativă asupra stării de sănătate a pacienților și adâncesc riscul structural al sistemului sanitary din România.
• Procentul din PIB alocat sănătății de 3,6% (din care o importantă parte a fost alocată plății datoriilor anului 2009), cheltuielile statului cu medicamentele de numai 45 euro pe cap de locuitor, precum și sumele alocate serviciilor medicale sunt de departe cele mai mici din Uniunea Europeană. De asemenea, farmaciile lucrează și ele în România cu costuri mult mai mici pentru sistemul sanitar decât minimul plătit pentru aceleași servicii în țările UE. Alocarea pentru sănătate a procentului de 6% din PIB, minim în Europa și promis de atâta timp de toate partidele politice devine în acest moment singura soluție
viabilă pentru redresarea situației. Reamintim că valoarea procentului nu este afectată de criză, căci nu se referă la sume, ci se referă la importanța pe care decidenții unei țări o acordă sănătății populației. Principalul „creditor” al sistemului rămâne industria farmaceutică. Deși medicamente consumate în valoare de 600 de milioane de euro nu sunt plătite, din respect pentru pacienți, companiile producătoare păstrează accesul pacienților la medicamente continuând să le livreze.
• Măsurile de reducere a cheltuielilor cu medicamentele sunt luate de instituții diferite, care nu realizează că impactul global al măsurilor adoptate generează  nesustenabilitate din punct de vedere economic:
- Scăderea prețurilor medicamentelor sub nivelul minim european – a dus la limitarea accesului pacienților români la medicamente din cauza scoaterii din fabricație a unor produse și a exporturilor paralele;
- Impunerea netransparentă și nepredictibilă a unor termene de plată de 210 zile, (care în
realitate se apropie de 300 de zile), a dus la falimentarea sau intrarea în insolvență a sute de farmacii, problemele economice de sistem amenințând însă, în condițiile actuale, alte câteva mii de farmacii;
- Introducerea impozitului pe venit, (așa-zis clawback de până la 11% din cifra de afaceri), suplimentar față de impozitul pe profit (de 16%), a dus la suprafiscalizarea industriei și agravarea situației economice în condițiile unei crize foarte severe;
- Scăderea dramatică a compensării medicamentelor de la 1 iulie și intenția de extindere a procesului de la 1 octombrie pentru bolile cronice pe baza unor decizii incorecte, este o măsură generată de schimbarea mecanismului de compensare care obligă pacienții să plătească sume mult mai mari, (pe care nu și le permit), și prin care se încalcă autonomia profesională a medicului, care va trebui să prescrie medicamente nu în funcție de nevoile medicale ale pacientului, ci în funcție de constrângerile economice impuse de sistem.
În plus, evoluțiile recente care privesc refuzul caselor de asigurări de sănătate de a primi spre decontare de la farmacii facturile pentru medicamentele eliberate în lunile iunie și iulie 2010, precum și intenția de a introduce instrumente financiare improprii de scontare sunt de natură să agraveze criza din sănătate și să obstrucționeze și mai mult accesul pacienților la medicamente.
Tratamentele prescrise în prezent, prin cabinetele de medicină de familie sau prin ambulatorul de specialitate, reduce suferința pacienților, evită agravarea și decompensarea bolilor, iar prin aceasta reduc numărul internărilor în spitale, mult mai costisitoare pentru sistemul medical.
Toate cele menționate mai sus ne determină să vă rugăm insistent să vă implicați alături de celelalte instituții ale statului, pentru ca împreună cu toți actorii din sistem, să găsim soluții durabile pentru ca accesul pacienților la medicamente să devină un fapt firesc, iar furnizorii de medicamente să nu fie amenințați cu un șoc economic adițional celui generat oricum de actuala criză.
ARPIM - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente
Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Boli Cronice din România
Asociația pentru Protecția Pacienților
Colegiul Medicilor din România
Colegiul Farmaciștilor din România
Societatea Națională a Medicilor de Familie

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:52:54 Ora standard a Europei de Est