Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Domnule președinte Traian Băsescu, Domnule prim-ministru Emil Boc,

Scrisoare deschisă

Domnule președinte Traian Băsescu,
Domnule prim-ministru Emil Boc,

Reprezentanții industriei farmaceutice, alături de cei ai societății civile și ai altor asociații profesionale medicale care activează în sistemul sanitar românesc semnatare ale acestei scrisori deschise vă solicită să interveniți pentru a stopa continua degradare a accesului pacienților la medicamente și servicii medicale.

Rezultatul măsurilor luate în ultimile 18 luni de autorități, cumulate cu lipsa de transparență, predictibilitate și sustenabilitate economică a acestora au o consecință negativă asupra stării de sănătate a pacienților și adâncesc riscul structural al sistemului sanitary din România.
• Procentul din PIB alocat sănătății de 3,6% (din care o importantă parte a fost alocată plății datoriilor anului 2009), cheltuielile statului cu medicamentele de numai 45 euro pe cap de locuitor, precum și sumele alocate serviciilor medicale sunt de departe cele mai mici din Uniunea Europeană. De asemenea, farmaciile lucrează și ele în România cu costuri mult mai mici pentru sistemul sanitar decât minimul plătit pentru aceleași servicii în țările UE. Alocarea pentru sănătate a procentului de 6% din PIB, minim în Europa și promis de atâta timp de toate partidele politice devine în acest moment singura soluție
viabilă pentru redresarea situației. Reamintim că valoarea procentului nu este afectată de criză, căci nu se referă la sume, ci se referă la importanța pe care decidenții unei țări o acordă sănătății populației. Principalul „creditor” al sistemului rămâne industria farmaceutică. Deși medicamente consumate în valoare de 600 de milioane de euro nu sunt plătite, din respect pentru pacienți, companiile producătoare păstrează accesul pacienților la medicamente continuând să le livreze.
• Măsurile de reducere a cheltuielilor cu medicamentele sunt luate de instituții diferite, care nu realizează că impactul global al măsurilor adoptate generează  nesustenabilitate din punct de vedere economic:
- Scăderea prețurilor medicamentelor sub nivelul minim european – a dus la limitarea accesului pacienților români la medicamente din cauza scoaterii din fabricație a unor produse și a exporturilor paralele;
- Impunerea netransparentă și nepredictibilă a unor termene de plată de 210 zile, (care în
realitate se apropie de 300 de zile), a dus la falimentarea sau intrarea în insolvență a sute de farmacii, problemele economice de sistem amenințând însă, în condițiile actuale, alte câteva mii de farmacii;
- Introducerea impozitului pe venit, (așa-zis clawback de până la 11% din cifra de afaceri), suplimentar față de impozitul pe profit (de 16%), a dus la suprafiscalizarea industriei și agravarea situației economice în condițiile unei crize foarte severe;
- Scăderea dramatică a compensării medicamentelor de la 1 iulie și intenția de extindere a procesului de la 1 octombrie pentru bolile cronice pe baza unor decizii incorecte, este o măsură generată de schimbarea mecanismului de compensare care obligă pacienții să plătească sume mult mai mari, (pe care nu și le permit), și prin care se încalcă autonomia profesională a medicului, care va trebui să prescrie medicamente nu în funcție de nevoile medicale ale pacientului, ci în funcție de constrângerile economice impuse de sistem.
În plus, evoluțiile recente care privesc refuzul caselor de asigurări de sănătate de a primi spre decontare de la farmacii facturile pentru medicamentele eliberate în lunile iunie și iulie 2010, precum și intenția de a introduce instrumente financiare improprii de scontare sunt de natură să agraveze criza din sănătate și să obstrucționeze și mai mult accesul pacienților la medicamente.
Tratamentele prescrise în prezent, prin cabinetele de medicină de familie sau prin ambulatorul de specialitate, reduce suferința pacienților, evită agravarea și decompensarea bolilor, iar prin aceasta reduc numărul internărilor în spitale, mult mai costisitoare pentru sistemul medical.
Toate cele menționate mai sus ne determină să vă rugăm insistent să vă implicați alături de celelalte instituții ale statului, pentru ca împreună cu toți actorii din sistem, să găsim soluții durabile pentru ca accesul pacienților la medicamente să devină un fapt firesc, iar furnizorii de medicamente să nu fie amenințați cu un șoc economic adițional celui generat oricum de actuala criză.
ARPIM - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente
Coaliția Asociațiilor Pacienților cu Boli Cronice din România
Asociația pentru Protecția Pacienților
Colegiul Medicilor din România
Colegiul Farmaciștilor din România
Societatea Națională a Medicilor de Familie

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:38:52 Ora de vară a Europei de Est