Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Aseară, pe ringul de la „Bihoreana”, patru designeri și o agenție de modele

Repetiție generală înaintea confruntării naționale

Aseară, pe ringul de la „Bihoreana”, patru designeri și o agenție de modele

Aseară (marți, 31 august 2010), la restaurantul „Bihoreana” și terasa cu același nume, a avut loc o prezentare de modă cu manechinele agenției de modele „Amalia Judea Art&Fashion”, manifestare sponsorizată de Leonardo.

Orădenii au putut admira creațiile a patru tineri designeri, proaspăt licențiați, care au fost nominalizați pentru a participa la festivalul de modă de pe Valea Prahovei (Natalia Mihoc, Lidia Piroș, Suzana Buna, Isolt Popa). Totodată pentru două dintre manechinele agenției „Amalia Judea Art&Fashion”, visul a devenit realitate: Diana Pașcu (născută în zodia Gemeni, 19 ani și 1,78 m) și Diana Florina Coraș (născută în zodia Pești, 17 ani, 1,80 m) vor reprezenta Oradea în finala concursului Miss World România, care va avea loc în 11 septembrie 2010, la castelul Cantacuzino din Bușteni.
Regalul de-aseară a fost prezentat orădenilor de Camelia Pășcui (de la Antena 1) care a familiarizat publicul cu minunatele creații ale tinerilor designeri:
 Natalia Mihoc – cu „La Guerre interieur”, o colecție inspirată parcă din viața Ioanei d`Arc, conturând dualitatea profilului unei femei cu personalitatea; cele opt piese vestimentare propun o simbioză între masculin și feminin, reușind astfel să creeze ținute feminine în alternanță cu linii masculine, de asemeni ele aduc în lumină femeia secolului XXI în căutarea idealului.
 Lidia Piroș – „Parfum floral”, o colecție formată tot din opt piese, toate rochii, adresate femeilor tinere, care pot să fie în centrul atenției prin culoare și fantezie. Materialele folosite pentru confecționare au fost tafta și voalul, care aduc în câmpul vizual combinații de culori: roșu-verde, negru-vișiniu, turcoaz-maro, conținând aplicații florale deosebite.
 La baza creației Suzanei Buna stă un zeu, pe nume Origami, de unde și numele colecției „Origami Fashion Files”. Prin această colecție, ea dorește să extindă trăirile din copilărie, atunci când ea confecționa din hârtie o bărcuță, un avion, un coif... Acum a realizat opere de artă în variantă soft (textil).
 Isolt Popa  a creat „L’egoiste”, colecție destinată femeii care are curaj să-și etaleze atuurile fizice. El susține că s-a inspirat din vestimentația anilor ’40, filmele și actrițele lui Alfred Hitchcock. Accesorizarea a fost o dualitate între inoxul rece, dur și dantela prețioasă, fină.
Să mai spunem că showul de modă a fost condimentat, după gust, cu multă muzică. Între două prezentări, la microfon a fost invitată o tânără și talentată interpretă de muzică ușoară, Jessica Baneș, ocupantă a locului al III-lea la recentul festival național „Suflet de stea”, desfășurat la Aleșd. Ea a adus candoarea, inocența și parfumul generației sale ca ofrandă; încântați, orădenii prezenți pe terasă le-au primit cu bucurie și aplauze.
Așadar, aseară, am avut parte de modă și muzică, sclipiri de talent, frumusețe, speranță și bun-gust, alimentate de o mână de tineri, orchestrați de un maestru într-ale modei și modelelor, asistent universitar Amalia Judea, care de ani de zile ne încântă ochii și ne hrănește sufletul, care se apleacă cu dăruire asupra tinerilor talentați pe care îi înnobilează și lansează pe scenele naționale și internaționale. Fie ca și de această dată, la cele două evenimente (festivalul de modă și concursul Miss), la care urmează să participe cei patru designeri orădeni și cele două modele „Amalia Judea Art&Fashion”, ei să ne aducă noi satisfacții; parfumul și stilul orădean să învingă din nou, iar reprezentanții noștri să urce, iar și iară, pe podiumul național!

Carmen Ile

Ovidiu Dan

P.S. Pentru mai multe poze (67 de poze), accesați Galeria foto:  Aseară, pe ringul de la „Bihoreana”, patru designeri și o agenție de modele.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 13:44:50 Ora standard a Europei de Est