Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Premii de 12.000 de euro pentru arhitecții români

„Înclinație spre lumină”

Premii de 12.000 de euro pentru arhitecții români

VELUX România a desemnat juriul care va decide câștigătorii premiilor de 12.000 de euro în cadrul concursului de arhitectură „Înclinație spre lumină”.

Până la 15 septembrie 2010, arhitecții care au realizat proiecte de mansardare folosind produse de la VELUX, mai au timp să își înscrie lucrările pe site-ul dedicat concursului  www.velux.ro/Profesionisti/Arhitecti/Concurs . La sfârșitul perioadei de înregistrare, un juriu format din arhitecți, specialiști în iluminat din țară și reprezentanți ai companiei VELUX din România și din afară se va reuni pentru a evalua proiectele din concurs.
Juriul este alcătuit din: arh. Șerban Þigănaș - președinte Ordinul Arhitecților din România, arh. Nicolae Þaric - președinte Ordinul Arhitecților, filiala Brașov – Covasna - Harghita, conf. dr. ing. Dorin Beu - specialist în iluminat, Universitatea Tehnică Cluj - Napoca, Centrul de ingineria iluminatului, arh. Dragoș Oprea - partener-asociat al EXHIBIT Arhitectura, arh. Eliza Yokina – partener al biroului de arhitectură SYAA. Din partea VELUX în juriu vor fi arh. Mădălina Petrescu - arhitect VELUX România și arh. Henrik Norlander Smith - manager of Building Industry VELUX Group.
„Prin Înclinație spre lumi ne-am propus să încurajăm arhitecții români care au înțeles importanța folosirii eficiente a mansardei ca spațiu de locuit. Ne bucurăm să avem susținerea unor arhitecți de renume care ne-au acceptat invitația de a face parte din juriu. Membrii juriului vor evalua proiectele analizând soluțiile propuse de arhitecții români pentru îmbunătățirea calității locuințelor, respectând și valorificând resursele naturale”, a declarat Hans Wreifalt - general manager VELUX România.
Concursul Înclinație spre lumină premiază următoarele categorii de proiecte realizate în ultimii trei ani (2008-2010): *reabilitare de podlucrări în care s-a optat pentru funcționalizarea spațiului de sub acoperiș
*avantajul unei locuințe de vârf clădiri noi, mansardate *mansardare de bloc – mansarde cu apartamente realizate pe acoperișuri terasă ale blocurilor existente.
Pe 2 octombrie, în cadrul unei ceremonii, se vor acorda premiile în valoare totală de 12.000 de euro, câte un premiu de 3.000 de euro și o mențiune de 1000 de euro pentru fiecare categorie de concurs.
Prin produsele inventate și dezvoltate de mai bine de 65 de ani, compania VELUX contribuie la îmbunătățirea climatului interior al spațiilor de locuit, aducând lumina naturală și aerul proaspăt în interiorul mansardei. Grupul VELUX produce o gamă largă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperișurilor înclinate, cât și celor tip terasă, jaluzele, rulouri interioare și parasolare, produse de instalare, dispozitive de comandă și control. Grupul VELUX deține fabrici în 11 țări și companii de vânzări în 40 de țări și reprezintă, la nivel mondial, unul dintre cele mai puternice nume din sectorul materialelor de construcții, ale cărui produse sunt vândute peste tot în lume. Grupul VELUX are aproximativ 10.000 de angajați și este proprietatea VKR Holding A/S, companie cu răspundere limitată deținută de către familia fondatoare și fundații. Grupul VELUX este prezent în România din 1997, prin intermediul companiei proprii, VELUX România S.R.L. Pentru detalii vizitați www.velux.ro și ww.velux.com.
Pentru mai multe informații, contactați: VELUX România, arhitect Alexandra Maier (tel. + 40 268 40 27 40, e-mail: alexandra.maier@velux.com (Ofelia Nastase)

Trimite email
marți, 3 decembrie 2024, 19:09:33 Ora standard a Europei de Est