Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Administrarea calculatoarelor și a rețelelor”

O noua disciplină opțională

„Administrarea calculatoarelor și a rețelelor”

Din anul școlar 2010 - 2011, elevii de liceu vor putea studia disciplina opțională „Administrarea calculatoarelor și a rețelelor”.

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a aprobat, prin Ordinul de ministru nr. 4.720/24 august 2010, programa școlară pentru disciplina opțională „Administrarea calculatoarelor și a rețelelor”. Opționalul, pus la dispoziție de Cisco prin memorandumul semnat între cele două instituții, poate fi utilizat în sistemul de învățământ ca ofertă centrală de curriculum la decizia școlii (CDS).
Inițiativa vine ca urmare a angajamentului pe care doamna Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului, l-a luat în cadrul întâlnirii cu reprezentanții Cisco. În cursul lunii octombrie 2009,  secretarul de stat a inițiat un grup de lucru pentru introducerea cursurilor Cisco în liceele teoretice. „Mi-am luat un angajament nu doar în fața Cisco, dar și a elevilor și profesorilor care așteptau această ofertă educațională. A fost un proiect pe care mi l-am asumat și pe care l-am dus până la capăt.  Am convingerea că opționalul va fi apreciat, pentru că oferă absolvenților avantaje clare în integrarea pe piața forței de muncă. Mai mult, competențele dobândite ca urmare a absolvirii cursului, completează cu succes achizițiile dobândite pe parcursul școlarității elevului, astfel încât să fie pregătit pentru provocările ulterioare”, a declarat Oana Badea.
Disciplina se poate studia în clasele a IX-a, a X-a, a XI-a sau a XII-a, o oră/săptămână, pe durata unui an, în cadrul curriculumului la decizia școlii (CDS), pentru filierele teoretică și vocațională, la toate specializările. Opționalul oferă posibilitatea studiului avansat al elementelor de tehnologia informației, cu accent pe componentele hardware, gestionarea și utilizarea acestora. Competențele dobândite prin studiul acestui opțional oferă absolvenților de liceu teoretic și vocațional un sprijin în dezvoltarea competențelor pentru secolul XXI. Pentru liceele care aleg opționalul „Administrarea calculatoarelor și a rețelelor”, conținutul acestuia va fi disponibil online, în mai multe limbi, ceea ce oferă posibilitatea utilizării lui în învățământul bilingv sau cel pentru minoritățile naționale. Cursul este tradus în limbile maghiară, germană, franceză, italiană, rusă, poloneză, spaniolă, portugheză, turcă, arabă, greacă, hindi și japoneză. La finalul cursului, elevii au posibilitatea să susțină un examen care, în condițiile promovării, le oferă o certificare recunoscută internațional în domeniul administrării și utilizării calculatoarelor (desktop și laptop), funcționării și securității rețelelor de calculatoare. Conținutul cursului este aliniat cu următoarele calificări: CompTIA A+ (SUA) și EUCIP IT Administrator (UE).
Info background
Programul Cisco Networking Academy a fost inițiat ca urmare a semnării, în 2005, a unui Memorandum de colaborare între Ministerul Educației și Cisco. Documentul prevedea introducerea de cursuri oferite de Cisco, în curriculumul obligatoriu din învățământul profesional și tehnic. În cadrul acestui parteneriat, Cisco a asigurat suporturile de curs în limba engleză, accesul la sistemul de evaluare și testare online, precum și formarea instructorilor. La rândul său, Ministerul Educației, prin Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, a introdus cursurile NetAcad în curriculumul obligatoriu, pentru un număr de opt calificări din învățământul preuniversitar: electronist rețele de telecomunicații, tehnician operator tehnică de calcul, tehnician de telecomunicații, tehnician în automatizări, tehnician echipamente de calcul, tehnician infrastructură rețele telecomunicații, administrator rețele locale și de comunicații, analist programator. De la implementarea acestui program, 218 profesori/instructori au fost certificați pentru a preda IT Essentials 1 și 2. Alte 105 instituții de învățământ din toată țara, organizate sub forma unor Academii Locale Cisco, sunt autorizate să ofere cursuri  în cadrul programului Cisco Networking Academy. Nu în ultimul rând, începând din anul școlar 2007-2008, aproximativ 16.000 de elevi au urmat cursurile Cisco, recunoscute de angajatori de top din România și din străinătate. Ca urmare a obținerii de fonduri europene, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic a introdus versiunea în limba română pentru IT Essentials: PC Hardware and Software din cadrul Cisco Networking Academy. (B. P.)
Foto: evz.ro

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:45 Ora de vară a Europei de Est