Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

La Brâncuși, Vuia sau Emanuel

Cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat

La Brâncuși, Vuia sau Emanuel

Liceenii bihoreni care din diferite motive nu au reușit să-și ia examenul de bacalaureat în prima sesiune (februarie – iulie), o pot face în cea de-a doua, care a început luni (23 august 2010), cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și limba maternă, probe care au fost programate și pentru marți.

Potrivit planificării întocmite la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, la această sesiune, candidații pot susține examenul la C.T. „Constantin  Brâncuși” (unde au fost arondate 13 școli), la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” (trei școli: „Tr. Vuia”, „M. Viteazul” și „H. Coandă” ) sau la Liceul Teologic Baptist „Emanuel” (29 de școli).
Luni, am trecut pe la toate cele trei centre, să luăm „pulsul” evenimentului.
La Brâncuși, comisia era pe poziții, față în față cu candidații. Potrivit datelor furnizate de președintele comisiei, prof. Mihai Crețu (directorul colegiului), în centru de la Brâncuși au fost programați la această sesiune 456 de candidați din 13 școli. La română oral sunt așteptați doar 34, la limbile moderne 64 (41 la engleză și 23 la franceză), limba maternă se susține doar la „Emanuel”. În centrul de la „Brâncuși”, comisia este formată din: Mihai Crețu – președinte, Nemeth Radu – secretar, Berian Abigail Eva și Ramona Bălan – membri; examinatori (la română oral) – prof. Ana-Maria Iova și Mădălina Lupău.
La „Traian Vuia”, numărul candidaților repartizați trece de 200 (la română, oral), așa încât, pentru examinarea lor au fost constituite trei subcomisii; la limbile moderne sunt așteptați 196 (186 la engleză și 10 la franceză), așa după cum aveam să aflăm de la prof. Dorel Șaitoș - președintele comisiei. Din comisie mai fac parte: Adrian Căpitanu - secretar, Ioan Miheș și Adriana Petrică – membri; examinatorii (sesiunii) sunt: Marcela Sabău, Mihaela Cheregi, Lidia Șandra, Nadia Bochiș, Nicoleta Pop și Elena Roșca.
În ciuda faptului că sunt arondate 29 de școli, la „Emanuel” sunt așteptați circa 390 de candidați (la română oral – 44, un singur candidat la limba maternă și 56 la limbile moderne (53 la engleză și 3 la franceză). Comisia este formată din directorul liceului, prof. Constantin Burleandră – președinte, Adrian Hoduț – secretar, Sergiu Berian – membru; examinatorii sesiunii: dr. Alina Burcă, Dorina Mirela Popa, Kozma Eva, Kirkosa Eniko, Olar Cristinco, Simona Claudia Bolcaș, Luminița Boroș, Floare Fărcaș, Călin Gal-Chiș și Monika Muscaș.
Evaluarea competențelor lingvistice la limbile moderne este programată marți și miercuri (24-25 august), iar evaluarea competențelor digitale, în 26 și 27 august.
Probele scrise – săptămâna viitoare
Prima probă scrisă (la limba și literatura română) se va desfășura luni, 30 august. Susținerea probei scrise la limba și literatura maternă va avea loc marți, 31 august, iar a probei obligatorii a profilului, miercuri, 1 septembrie. Ultima probă scrisă - proba la alegere a profilului și specializării – este programată pentru vineri, 3 septembrie. În data de 5 septembrie vor fi afișate primele rezultate (până la ora 16.00) și vor fi depuse contestațiile (16.00 - 20.00)… (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: La Brâncuși, Vuia sau Emanuel.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:25 Ora de vară a Europei de Est