Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot

Duminică, 15 august

Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot

Duminică, 15 august 2010, în zi de mare praznic împărătesc, la Biserica cu Lună din Oradea, Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot de către preasfințitul Sofronie Drincec, episcopul ortodox al Oradiei, și un înalt sobor de preoți și diaconi.

În 2009, Dumitru Victor Balint a absolvit Facultatea de Teologie a Universității din Oradea, după care s-a înscris la masterat. Luna trecută, s-a căsătorit (în 18 iulie 2010), iar în 8 august a fost hirotonisit diacon. Ieri, a îmbrăcat haina preoțească, fiind hirotonisit preot misionar în cadrul protopopiatului Beiuș, îmbisericit la Biserica „Sf. Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din filia Copăceni a parohiei Vărășeni. De mic, Victor și-a dorit să calce pe urmele tatălui său, părintele Dumitru Balint – preot paroh în parohia Vărășeni și ale bunicului, Florian Balint – preot de o viață la Biserica Ortodoxă din Căuașd. „Sunt bucuros să văd că după cei trei fii – deveniți și ei preoți -, primul meu nepot îmbracă haina preoțească”, ține să ne mărturisească distinsul părinte Florian Balint, care, deși pensionar, nu și-a părăsit nobila profesie de credință pe care a slujit-o o viață. Cu trei feciori, toți preoți în protopopiatul Beiuș (Dumitru în parohia Vărășeni, Florin la Ceica, iar Gheorghe la Rieni), părintele a rămas un împătimit slujitor al sfântului altar din cele trei parohii.
Și Dumitru (tatăl) are tot trei copii, toți băieți. Dumitru-Victor este de-acum preot, Ilie-Octavian a absolvit o facultate, iar la sesiunea din iulie, a intat cu 10 la Facultatea de Teologie a Universității din Oradea. Darius, mezinul familiei, poate se gândește să urmeze și el teologia...
„Și în România este grădina Maicii Domnului...”
Din cuvântul de învățătură rostit de presfințitul episcop Sofronie la sfârșitul Liturghiei de duminică, aveam să aflăm că „și în România este grădina Maicii Domnului”.
„Se spune că Maica Domnului s-a arătat unor pustnici care voiau să plece la Muntele Athos. Sfânta Fecioară i-a îndemnat să nu plece, spunându-le că și aici, în România, este grădina Maicii Domnului...”. Preasfinția sa a ținut să sublinieze faptul că se vede acest lucru (că România este grădina Maicii Domnului), pentru că nu există zonă importantă din țara noastră unde să nu existe măcar o biserică sau mănăstire care să nu aibă hramul „Adormirea Maicii Domnului”; în Oradea poartă acest hram Catedrala cu Lună, dar și Mănăstirea Sfintei Cruci, iar în județ, mănăstirea de la Izbuc, unde, în fiecare an, pe 15 august, vin sute, mii de pelerini la prăznuirea hramului, precum la Nicula (în județul Cluj).
Presfințitul Sofonie a dorit apoi să precizeze faptul că Maica Domnului este, în egală măsură, ocrotitoarea orașului nostru, a României și a marinarilor – „Steaua mării”.
La cel de-al treilea praznic împărătesc al anului, orădenii au venit la Catedrala cu Lună a Oradiei să o fericească și să o laude pe Maica Sfântă la încheierea călătoriei sale pământești, ținută în brațe și purtată în suflet de însuși creatorul Iisus Hristos, mântuitorul și Dumnezeul nostru („Maică Sfântă, pentru noi, roagă-Te”, vorba cântecului și a preasfințitului episcop).
La sfârșitul evenimentului, preasfinția sa a înmânat o diplomă de merit dlui Octavian Popovici (membru al corului Catedralei cu Lună), la împlinirea vârstei de 80 de ani. Se spune că fidelul cântăreț cântă în acest cor de 50 de ani. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (97 de poze), accesați Galeria foto: Dumitru Victor Balint a fost hirotonisit preot.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 20:49:06 Ora de vară a Europei de Est