Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Să ne cunoaștem valorile trecutului!

Trei zile de „peregrinări”

Să ne cunoaștem valorile trecutului!

Pentru elevii secolului XXI deprinși să descopere lumea mai ușor cu mouse-ul decât cu pasul, inițiativa profesoarelor Otilia Filip, Mihaela Șilinca și Adriana Pădurean de la Liceul Teoretic ,,Lucian Blaga” din Oradea de a participa la o excursie culturală prin Maramureș și Bucovina a fost foarte bine primită.

Dincolo de scopul recreativ ce dă farmec oricărei excursii, s-au urmărit și scopuri informative și educative ce au vizat aprofundarea cunoștințelor legate de geografia și istoria patriei, cât și de fundamentele istorice și religioase ale culturii și literaturii române.
Timpul a zburat  ușor de la momentele de pregătire până în dimineața zilei de 4 iunie când grupul alcătuit din elevi de felurite vârste (clasa a V-a, a VIII-a, a XI-a și a XII-a) a pornit din fața școlii urmând traseul stabilit pentru prima zi: Oradea - Sighetu Marmației - Borșa. Prima oprire a fost la Cimitirul Vesel din Săpânța, loc unic în lume prin viziunea comico-ironică asupra morții. De la zâmbetul de la Săpânța excursioniștii au ajuns la o lacrimă amară scoasă la iveală  prin Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței evocat la închisoarea din Sighetu Marmației. După această dură, dar necesară lecție de istorie, au urmat două lecții de cultură și civilizație oferite de Muzeul satului maramureșean și de mănăstirea Bârsana. În ambele locuri ochii și sufletul copiilor au sesizat armonia dintre frumusețea naturală și măiestria omului, precum și pecetea harului divin ce avea să-i însoțească și în a doua zi de excursie prin duioasa Bucovină.
Trecerea dinspre Maramureș spre nordul Bucovinei s-a făcut prin pasul Prislop, iar priveliștea culmilor îndrăznețe alternând cu văi domoale i-a încântat pe toți. Mănăstirile Moldovița, Sucevița și Putna au reliefat dimensiunea religioasă a existenței poporului nostru care a găsit în lăcașurile de cult adăpost și mângâiere în vremuri de restriște, dar și binecuvântare și mulțumire în vremuri de tihnă. În fiecare dintre acestea s-au evocat figurile domnitorilor ctitori (Ștefan cel Mare, Petru Rareș) și s-au admirat picturile interioare și exterioare realizate din culori obținute din substanțe naturale inimitabile.
Ultima zi a excursiei a început în armonia slujbei duminicale de la Mănăstirea Humor și a continuat la Voroneț. Celebră pentru albastrul versatil al picturii, mănăstirea a impresionat și prin grăitoarea ilustrare a judecății de apoi ce a adus în mintea privitorului dictonul latin ,,memento mori!” și zicala românească ,,după faptă, și răsplată”.
Drumul a continuat prin Câmpulung Moldovenesc și Vatra Dornei până în pasul Tihuța unde spiritul lui Dracula a reînviat legenda fiorosului conte. Lângă castel funcționează un telescaun, iar elevii au găsit în plimbarea cu acesta un remediu eficace pentru sperietura provocată de spiritul vampirului. Pentru mulți, lina plutire pe deasupra văilor și brazilor a fost unul dintre cele mai plăcute momente ale excursiei.
Întoarcerea spre casă a fost liniștită pentru că oboseala și-a pus amprenta după trei zile de peregrinări, dar și pentru că atâta frumusețe receptată trebuia sedimentată în tihnă în sufletul fiecăruia. (Adriana Pădurean)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Să ne cunoaștem valorile trecutului!

Trimite email
duminică, 22 decembrie 2024, 08:28:58 Ora standard a Europei de Est