Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Intoxicația cu ciuperci

Sfatul medicului

Intoxicația cu ciuperci

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic pediatru la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Se cunosc aproximativ 3.000 de specii de ciuperci dintre care cel puțin 50 de varietăți sunt toxice.
Peste 90% din intoxicațiile cu ciuperci cu evoluție fatală sunt provocate de ciupercile din genul AMANITA, care dau un procent de mortalitate între 50% și 90%.
  AMANITA MUSCARIA din familia Agaricaceae are pălăria de culoare roșie acoperită cu numeroși solzi albi, piciorul, de asemenea, este alb, cu un inel membranos. Crește prin păduri de conifere și foioase vara și toamna. Este otrăvitoare. Toxina care produce intoxicația este muscarina. Manifestările clinice apar rapid după ingestie (câteva minute, până la două ore) și constau în: *lăcrimare, salivație abundentă, transpirații, mioză, crampe abdominale, diaree, respirație îngreunată *stare confuzională, halucinații, convulsii, comă *mortalitate mică
 AMANITA PHALOIDES (ciuperca alba sau buretele viperei) din familia Agariceae, are pălăria la început sferică apoi întinsă, de culoare galbenă-verzuie. Piciorul este albicios, diluat la bază. Carnea este albă cu miros și gust neplăcut. Crește în pădurea de foioase și conifere vara și toamna. Este o ciupercă foarte otrăvitoare. Intoxicația este produsă de cel puțin două toxine: amanitina și phaloidina. Simptomele încep tardiv (6-15 ore după ingestie).
*primele semne: dureri abdominale, grețuri, vărsături, diaree sanguinolenta, deshidratare;
*după 2-3 zile: icter (hepatită) insuficiență renală, colaps cardio-vascular, comă;
*evoluția este lungă și mortalitatea este mare (50-100% cazuri, după 5-8 zile).
 La apariția primului semn de intoxicație, pacientul se prezintă de urgență la spital.
 Până la sosirea ambulanței: *se vor provoca vărsături *se va ingera lapte, albuș, multă vitamina C *se vor administra purgative.
 Intoxicația cu ciuperci este cauzată de consumul de ciuperci cumpărate de la persoane necunoscute sau chiar persoane cu experiență în culesul ciupercilor, care ignoră faptul că există ciuperci care își schimbă aspectul devenind asemănătoare cu alte specii sau care se populează cu spori de la ciupercile otrăvitoare. Se recomandă consumul ciupercilor provenite din industria alimentară.

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:33:21 Ora de vară a Europei de Est