Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Deciziile de titularizare se vor ridica în perioada 6-10 august 2007

Nu vă mai pierdeți vremea pe la ușile Inspectoratului Școlar!

Deciziile de titularizare se vor ridica în perioada 6-10 august 2007

Bucuroși de reușita la Concursul național unic de titularizare în învățământ, candidații (dar nu numai ei) s-au și prezentat vineri, 27 iulie, la Inspectoratul Școlar al județului Bihor să-și ridice deciziile de titularizare. De parcă deciziile lor ar fi venit pe fax sau prin internet odată cu lista posturilor ocupate în urma concursului național unic. Cică așa au auzit ei la televizor… „că se emit”. O fi așa, dar nu se și eliberează celor în drept, adică titularilor, decât în perioada 6-10 august 2007, cel puțin așa se va întâmpla în județul Bihor.

"Deciziile de titularizare se vor ridica de la secretariatul ISJ Bihor în perioada 6-10 august 2007."
Am citat Nota apărută la subsolul unei liste cu posturile ocupate în urma concursului național unic de titularizare, listă afișată sub poarta Inspectoratului Școlar Bihor. Dar, Nota cu pricina e scrisă atât de minuscul, încât să nu sară în ochi. Noroc că s-a găsit o dnă inspectoare (de la biroul personal) să o marcheze cu culoare ca să fie băgată în seamă!
Doar 243 de posturi au fost ocupate!
„La nivelul județului Bihor, s-au înscris la ediția din 16 iulie 2007 a Concursului național unic de titularizare în învățământ 1.614 candidați, din care s-au retras 31 (doi din motiv de boală). Din cei 1583 de candidați care au susținut examenul, doar 632 au luat note peste 7.00 (notă care le dă dreptul de a se titulariza pe un post declarat vacant). Iar în urma repartizării naționale computerizate, au fost ocupate 243 de posturi, după cum aveam să aflăm de la dna Lucia Curta, inspector școlar management resurse umane. Ceilalți candidați vor putea obține post de suplinitori calificați la ședința publică din 27 august – 3 septembrie.”
Următoarele cinci etape
„Literă de lege (vorba dnei inspector Lucia Curta): ca să obții un post, trebuie să participi la concurs!”
1. Un nou examen în 16 august
Cei care și-au depus dosarul în perioada 18-28 mai, pentru Concursul național unic, din 16 iulie, au participat la concurs și au luat notă sub 5.00, dar și cei 31 care nu s-au prezentat la concurs din diferite motive, pot participa la acest examen (din 16 august), precum și toți cei care vor să obțină un post. Teoretic, la acest examen pot participa toți cei 2196 care și-au depus dosarul între 18 și 28 mai, din care 467 sunt absolvenți din 2007 (mai puțin cei care au obținut deja post la repartizarea computerizată).
Concursul va consta într-o probă scrisă (urmată de un interviu), fiind găzduit de diferite școli din municipiu. Înainte vreme, acest concurs se dădea în perioada 28 august – 2 septembrie.
2.a Repartizarea în ședința publică (din 27 august -3 septembrie) a candidaților care au solicitat detașare la cerere, și care și-au depus dosarul în perioada 18-28 mai.
Repartizarea se va face potrivit punctajului obținut, conform Anexei 2 din Metodologia de mișcare a personalului didactic (se acordă puncte la absolvire, la obținerea unui grad didactic, potrivit rezultatelor obținute cu elevii, și calificativelor de la sfârșitul anului școlar, pentru activitatea metodică desfășurată în cadrul programului de reformă - participare la proiecte școlare, vechime etc).
  b. Repartizarea candidaților care au obținut cel puțin nota 5.00 la concursurile naționale unice din 2005  sau 2006.
E vorba despre suplinitorii calificați care au obținut calificativul FB și avizul consiliului de administrație al unității de învățământ, și au cel puțin jumătate de normă în specialitate. Doar aceștia pot solicita continuitate pe post (pe principiul continuității, în interesul elevilor).
  c. Repartizarea candidaților care au obținut cel puțin nota 5.00 la concursul național unic din 16 iulie 2007, și nu au ajuns să primească post la repartizarea națională computerizată.
  d. Repartizarea candidaților care au obținut cel puțin 5.00 la examenul din 16 august.
3. În 3 și 4 septembrie se depun (și se înregistrează) cererile pentru testarea din 5 - 6 septembrie (lucrare scrisă și interviu).
La această nouă testare (după examenul din 16 august) pot participa cei cu sau fără studii corespunzătoare postului.
4. Între 4 și 10 septembrie va avea loc repartizarea în cumul plata cu ora a personalului didactic titular pe orele rămase nerepartizate.
5. Ședința publică din 11 – 12 septembrie
La această ultimă ședință (și etapă) vor fi repartizați:
a. personalul didactic calificat care a participat la concursuri 
b. cadrele didactice pensionate (repartizate prin cumul plata cu ora 
c. suplinitorii fără studii corespunzătoare.
    Prin urmare, lucrurile sunt clare, și nu mai e nevoie să vă pierdeți vremea pe la ușile Inspectoratului Școlar, enervându-vă, și stresându-i pe cei care trebuie să se conformeze acestor etape.
Ovidiu DAN

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:28:33 Ora de vară a Europei de Est