Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Icoana făcătoare de minuni nu mai plânge

La Nicula e liniște și pace, iar

Icoana făcătoare de minuni nu mai plânge

La sfârșitul săptămânii viitoare, mai exact duminică, 15 august 2010, la Mănăstirea Nicula, vor veni, iar și iară, sute, mii, zeci de mii de pelerini să se roage și să se închine la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, în zi de praznic al mănăstirii, praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Miercuri, 4 august, la mănăstire era liniște și pace, doar doi meșteri lucrau la pregătirea scenei, în dreapta bisericii. În fața porții două femei vindeau trandafiri (și busuioc), îndemnând vizitatorii să-i pună în biserică, iar în curte, un comerciant își expunea picturile pe lemn, în apropierea clopotelor. În spatele curții, și în dreapta, muncitorii care lucrează la restaurarea bisericii mănăstirii erau pe poziții. Aflăm că lucrările au ajuns în faza de finisaj.
Despre mănăstire și Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului s-a scris mult (și multe), cei mai mulți au făcut-o din interes, spre a sluji o cauză sau alta, pentru a rămâne în istorie drept autorii care dețin „adevărul” („adevărat”)... Pe internet, găsim nenumărate însemnări, de nu mai știi ce să crezi și pe cine să crezi.
Noi o luăm de bună ceea ce citim pe un pliant editat de Ecclesia Nicula, însemnările fiind făcute de arhim. Andrei Coroian, starețul Sfintei Mănăstiri Nicula.
„Mănăstirea Nicula este cunoscută ca unul dintre cele mai vechi așezăminte monahale din spațiul românesc -1552, școală pentru „grija sufletelor și învățătura pruncilor” – 1659, centru de spiritualitate și cultură prin Icoana făcătoare de minuni, pelerinaj și pictură pe sticlă – 1699.
În anul 1326 Nicula era o pădure în care s-a nevoit pustnicul ortodox Nicolae, cel care împrumută numele său pădurii, satului și mănăstirii. Prima mărturie istorică ce atestă așezarea monahală este legată de prezența unei biserici de lemn, stil maramureșean, cu hramul „Sfânta Treime”, datată 1552. Între 1712-1714 biserica se reînnoiește, dar va cădea pradă unui incediu în 1973, fiind înlocuită cu o biserică de lemn datând din secolul XVII și strămutată aici din cătunul Năsal Fânațe.
La 1695 este, nu numai chinovie monahală, ci și școală „împărătească” unde învățau copiii din satele dimprejurul mănăstirii, călugărilor revenindu-le și misiunea de dascăli.
Începând cu 15 februarie 1699 Nicula iese din anonimat, devenind unul dintre cunoscutele locuri alese de Maica Domnului. Icoana ei, pictată de preotul ortodox Luca din Iclod în anul 1681, avea să plângă timp de 26 de zile ca o prevestire a tristelor evenimente ce urmau să aibă loc în jurul anului 1700, atât pentru viața monahală, cât mai ales pentru întrega Ortodoxie românească din Transilvania. Din acel moment Maica Domnului va deveni nădejdea izbăvirii din robie, boli și nevoi, credincioșii obișnuindu-se a veni în pelerinaj, an de an, cu prapuri, cântând: „Am venit, Măicuță, să ne mai vedem, să-ți spunem necazul care-l mai avem!”
Plângerea icoanei va da naștere picturii pe sticlă, meșteșug călugăresc, învățat și de săteni, Nicula devenind astfel prima școală de acest fel din țara noastră. Această tradiție este păstrată și astăzi cu sfințenie de către monahi, adăugând și pe cea a picturii bizantine pe lemn.
Biserica de zid s-a construit în perioada 1875-1879-1905, iar pictura interioară s-a realizat în tempera de prof. Vasila Pascu în 1961. Iconostasul, care o împodobește, este sculptat în lemn de tei de Samuil Keresteșiu din Tășnad la 1938 și are în centru Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Prin forma sa solară, iconostasul este unicat și de o rară frumusețe.
Stăreția a fost construită între anii 1978-1989. Ea adăpostește un paraclis cu hramul „Sfântul ierarh Nicolae” și o importantă colecție de cărți vechi de cult printre care și „Cazania” mitropolitului Varlaam tipărită în anul 1643.
Anul 2001 marchează istoric Mănăstirea  Nicula prin decizia arhiepiscopului Bartolomeu al Clujului, care rectitorește așezământul monahal, reorganizându-l și, începând împreună cu obștea călugărească, construcția de noi edificii: biserică, casă de creație, centru de studii patristice, corp administrativ, arhondaric și clopotniță. S-a reușit, până în prezent, ridicarea casei de creație, ce cuprinde reședința mitropolitului, biblioteca și atelierul de pictură.
Biserica mănăstirii este în faza de finisaj, atât la lucrările interioare, cât și exterioare, de asemenea și centrul de studii patristice”, după cum aflăm din respectivul pliant. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Icoana făcătoare de minuni nu mai plânge.

Trimite email
joi, 21 noiembrie 2024, 12:57:59 Ora standard a Europei de Est