Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Declarația de presă a ministrului Educației, Daniel Petru Funeriu

După ședința Guvernului din data de 28 iulie

Declarația de presă a ministrului Educației, Daniel Petru Funeriu

Bună ziua! Bine v-am găsit.
Guvernul a adoptat astăzi, două Hotărâri care privesc restructurările din Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului. În particular, aceste restructurări privesc domeniul Tineretului și Sportului în care s-au luat două hotărâri.

Prima este aceea de a fuziona Direcțiile Județene de Sport și Direcțiile Județene de Tineret. Consecința acestei fuziuni este continuarea activității în parametrii normali - fără perturbarea activității. Din totalul de 1.920 de posturi, care se află astăzi în Direcțiile Județene de Sport și Tineret vor rămâne 1.350 de posturi. Astfel, se reduc 570 de posturi, dintre care astăzi sunt ocupate 224 și 346 sunt vacante. În același timp, economiile care se realizează prin această fuziune sunt reprezentate și de faptul că în anumite locuri se plătesc două chirii, o chirie pentru un sediu - Direcția Județeană de Sport și o altă chirie pentru Direcția Județeană de Tineret. Prin a doua Hotărâre de Guvern am decis reducerea aparatului administrativ în structura centrală a Autorității Naționale pentru Sport și Tineret și această reducere este de la 202 posturi - dintre care 195 erau ocupate - la 165 de posturi. 37 de posturi reduse, dintre care 30 ocupate și 7 vacante.
De asemenea, tot în același act normativ s-au mai redus o serie de posturi în tot ceea ce ține de casele de cultură ale studenților, cluburi și complexe sportive naționale. În total, vorbim de o reducere de 1.239 de posturi, dintre care 575 ocupate, 664 vacante, iar economiile care se fac prin această reducere a posturilor sunt de aproximativ de 9 milioane de lei până la sfârșitul acestui an și 27,5 milioane de lei anual. Pentru a trage linie, inițial au fost 4.765 de posturi, s-au redus 1.239 de posturi și astăzi avem 3.526 de posturi, deci o reducere de 25% a numărului de posturi.
Acest proces de restructurare va continua și în domeniul aparatului central în ceea ce privește partea de educație și cercetare. Aici sunt desigur o serie de acte normative care trebuie date într-o anumită succesiune: Hotărâri de Guvern, Ordin de ministru și veți obține informații pe măsură ce acestea sunt adoptate.
Reporter: Care sunt economiile făcute la buget prin aceste reduceri?
Daniel Petru Funeriu: Am spus cifrele. Deci, 9 milioane de lei până la sfârșitul anului și 27,5 milioane de lei anual se realizează per total, pentru cele 1.239 de posturi reduse.
Reporter: Cum comentați rezultatele de la concursul de titularizare?
Daniel Petru Funeriu: Aceasta este România. Aceasta este calitatea celor care sunt astăzi în poziția de a dori să devină profesori în România. Rezultatele sunt slabe. Pentru prima dată - zic eu - am avut un Bacalaureat corect, un examen sau o competiție de titularizare corectă. Vedem astăzi care sunt rezultatele. Am spus-o încă de la preluarea mandatului că avem nevoie de un nou cadru legislativ pentru tot ceea ce înseamnă formarea inițială și continuă a cadrelor didactice. Opoziția a ales să fie, încă o dată, frânarul României și să blocheze sistematic o nouă Lege a Educației, prin care să putem, în sfârșit, să așezăm educația pe un soclu solid. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:58:46 Ora de vară a Europei de Est