Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Înțepăturile de insecte

Sfatul medicului

Înțepăturile de insecte

Ne răspunde doamna doctor Carmen Băloiu - medic primar la Spitalul Clinic Municipal „dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Anotimpul verii aduce cu el, pe lângă bucuria expunerii la soare, o serie de factori favorizanți pentru apariția unor afecțiuni sezoniere; dintre acestea vom afla câteva lucruri despre înțepăturile de insecte.
 Înțepăturile de insecte (țânțari, muște, albine, viespi, bondari, păianjeni) pot produce manifestări simple și/sau complicate.
  Manifestările simple apar sub formă de reacții inflamatorii, ca răspuns al organismului la substanțele introduse prin înțepătură; ele se manifestă prin mâncărimi (prurit), înroșirea și/sau umflarea pielii. În această situație e important să se elimine acul cu o pensetă (nu cu unghia - pentru că în timpul manevrei se poate împrăștia veninul în piele) și ulterior să se aplice local dezinfecție cu apă și săpun, tamponament cu alcool și comprese reci cu apă sau oțet; când zona înțepată este mai roșie și mai umflată se poate aplica un antiinflamator local sau comprese cu ceapă sau varză crudă și chiar cu frunze proaspete și zdrobite de pătlagină, busuioc sau sunătoare.
  Manifestările complicate ale înțepăturilor de insecte apar mai ales când sunt produse la nivelul capului, buzelor și ochilor, fiind periculoase prin posibilitatea apariției unei reacții alergice ale persoanei înțepate, mai ales dacă aceasta era cunoscută cu un teren alergic (atopic); aceasta se manifestă prin lăcrimare, strănut, umflarea buzelor, disfuncții respiratorii - situații care necesită prezentarea de urgență la medic. Până a ajunge la medic, persoanei afectate i se poate aplica un garou deasupra locului înțepăturii (spre rădăcina membrului, dacă înțepătura a fost la acest nivel), sucțiune la locul înțepăturii (pentru extragerea veninului), administrarea pe gură a unui medicament antihistaminic.
 Pentru a evita înțepăturile de insecte nu folosim deodorantele atunci când mergem la ștrand, parcuri, pădure etc; putem însă să aplicăm spray-uri protectoare împotriva înțepăturilor, disponibile în farmacii și supermarket-uri.
Vacanță plăcută!

Trimite email
joi, 3 aprilie 2025, 05:34:27 Ora de vară a Europei de Est